D-vitamiini ehkäisee virusinfektioita

Uusi espanjalainen tutkimus vahvistaa, että D-vitamiini torjuu virustulehduksia. Aikaisemmin vastaavia tuloksia on saatu Suomessa (Porin prikaatissa) ja Yhdysvalloissa. Uusi tutkimus tehtiin Cantabrian yliopistosairaalan reumatautien klinikassa. Se tukee suomalaisen reumaprofessorin Heikki Isomäen jo vuonna 2001 esittämää näkemystä, että ihmisen D-vitamiinin tarve voi olla noin 250 mikrogrammaa (µg) päivässä. Nykyinen saantisuositus on naurettavan pieni, 7,5 µg (yli 60-vuotiaille 20 µg). Se tulisi heti nostaa tutkimustiedon edellyttämälle tasolle 100 µg:aan päivässä.

Liian niukka D-vitamiinin saanti heikentää ihmisen immuunijärjestelmää, jonka tehtävä on suojata infektioilta, syövältä ja autoimmuunitaudeilta (kuten reumataudeilta, MS-taudilta, tyypin 1 diabetekselta jne), kirjoittavat reumalääkärit. D-vitamiinin tärkein lähde on auringonvalo, jonka saatavuus vähenee syksyllä ja talvella. Silloin virusinfektiot lähtevät leviämään, koska ihmisten immuunipuolustus heikkenee. Samoin se heikkenee ihmisten ikääntyessä. Siksi ikäihmiset tarvitsevat D-vitamiinia vielä enemmän kuin nuoret. Erityisen paljon D-vitamiinia tarvitsevat MS-tautia sairastavat. Turun yliopiston neurologian klinikan uuden tutkimuksen mukaan D-vitamiini (70 µg/vrk) ehkäisee haitallisten tulehdusmuutosten syntyä MS-potilaiden aivoissa. D-vitamiini siis jarruttaa taudin etenemistä ja suojaa potilaita infektioilta, jotka yleensä pahentavat taudin kulkua.

Espanjalaiset reumalääkärit ottivat verikokeita terveiltä ihmisiltä, jotka haettiin iän perusteella kolmeen ryhmään, 20–30, 31–59 ja 60–86-vuotiaat. Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (joka Suomessa merkitään S-D-25) väheni iän lisääntyessä. Tutkijat vertasivat S-D-25:ttä valkosolujen (lymfosyyttien ja monosyyttien) Tollin kaltaisen reseptorin ilmenemiseen tulehdussytokiinialtistuksen jälkeen. Ihmisessä on 13 erilaista TLR:ää (TLR1–13). Tässä tutkimuksessa D-vitamiinin puute vaikutti eniten TLR-7:ään, joka säätää immuunijärjestelmän toimintaa viruksia vastaan. Tutkimuksessa ilmeni lisäksi, että veressä kiertävien katelisidiinien pitoisuus väheni iän myötä ja se korreloi D-vitamiinin määrään. Katelisidiinit ovat valkuaisaineita, arginiini- ja lysiini-pitoisia antimikrobisia peptidejä. Ne tappavat bakteereita ja viruksia ja parantavat muun muassa atooppista ihottumaa. D-vitamiini edistää katelisidiinien tuotantoa elimistössä. Lue lisää alla olevasta linkistä
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2323 

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Teksti: Hymy
Avainsanat: D-vitamiini

Kommentit

Oma kommentti