D-vitamiini ja seniorikansalaisten aivot

Tuore tutkimus osoittaa, että D-vitamiinin puute on yleistä ikääntyvillä ihmisillä ja että puute heikentää aivotoimintaa. Vuosina 2003-2007 tehtiin Bostonissa USA:ssa tutkimus, johon osallistui 318 kotipalvelun piirissä olevaa henkilöä, iältään 65-99 vuotta. Heistä lähes kolme neljästä oli naisia. Kaikilta mitattiin veren D-vitamiinin pitoisuus ja havaittiin, että hyvin matalia pitoisuuksia oli joka seitsemännellä ja matalia lähes puolella koko porukasta.

Dementiaa todettiin lähes joka neljännellä ja heistä 41 luokiteltiin Alzheimer-potilaiksi. Dementoituneiden D-vitamiinipitoisuus oli huomattavasti pienempi kuin muiden. Samoin ilmeni, että matala D-vitamiinipitoisuus korreloi merkitsevästi dementian kanssa. Kaikkein matalin D-vitamiinipitoisuus liittyi myös valkean aivoaineen tihentymiseen ja suurten aivovaltimoiden infarkteihin sekä aivohalvauksiin.

Teksti: Hymy
Avainsanat: aivot, dementia, D-vitamiini

Kommentit

Miten saataisiin vanhusten hoitokodit lisäämään vanhuksille D-vitaaminia? Nyt kaikki hoitokodin vastaavat hoitajat/lääkärit tämä asiaksi että D-vitaaminia reilut annokset vanhuksille. Ei riitä monivitamiinipilleri minkä he saavat.

Suomenkin valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee nyt nauttimaan D-vitamiinia jopa päivä purkista, kesät talvet. Ennen kuviteltiin, ettei sitä kesällä tarvita, mutta se luulo on osoittautunut vääräksi. Tosiasiassa tarve on paljon suurempi kuin perinteisesti on ajateltu. Seerumin D-vitamiinin ihanteellinen pitoisuus (S-D-25) on yli 125 nmol/l, mutta suomalaisilla se on (ilman D-vitamiinilisää) keskimäärin vain 40 nmol/L. Nyrkkisäännön mukaan ihminen tarvitsee D-vitamiinia yhtä monta mikrogrammaa (µg) päivässä kuin on oma paino (kg). Siis 100-kiloinen tarvitsee noin 100 µg. Suomen vahvin valmiste sisältää 50 µg/kapseli. Niitä saa terveyskaupoista ja markettien luontaistuoteosastoilta. Apteekeissa niitä ei ole vielä näkynyt. Tässä on linkki tuotteeseen
http://www.biovita.fi/index.php?page=products&id=69

Oma kommentti