D-vitamiini parantaa rintasyöpäpotilaan ennustetta

Suuri D-vitamiinin pitoisuus seerumissa tuplaa rintasyöpään sairastuneiden eloonjäämisen mahdollisuuden, ilmenee Kalifornian yliopiston uudesta koontitutkimuksesta. Se julkaistaan maaliskuun Anticancer Research –lehdessä 2014. Tulokset puoltavat D-vitamiinin lisäämistä rintasyövän vakiohoitoon, sanovat tutkijat.


Tutkimusta johti professori Cedric F. Garland (Department of Family and Preventive Medicine). Aikaisemmassa tutkimuksessaan hän osoitti, että seerumin matala D-vitamiinin pitoisuus liittyy postmenopausaalisten naisten suurentuneeseen rintasyövän riskiin. Havainto nosti esille kysymyksen, voisiko D-vitamiini parantaa rintasyövän ennustetta.

Garlandin työryhmä analysoi nyt 4 443 rintasyöpäpotilaan seerumin D-vitamiinin pitoisuudet (S-D-25) viidestä tutkimuksesta, joissa pitoisuus oli mitattu taudin diagnosointivaiheessa ja potilaita oli seurattu sen jälkeen keskimäärin viisi vuotta.

“D-vitamiinista syntyy elimistössä aineenvaihduntatuotteita, jotka lisäävät solujenvälistä viestintää ja estävät solujen aggressiivista jakautumista (jota tapahtuu syövässä)”, sanoo Garland. Kasvaimen kasvu estyy ja samalla sen leviäminen veri- ja imuteitse. Potilaiden ennuste paranee.

Tutkijat vertasivat taudin ennustetta suuren ja pienen S-D-25:n ryhmissä. Suuri pitoisuus oli yli 75 nanomoolia litrassa (nmol/l) ja pieni keskimäärin 42,5 nmol/l. Yhdysvalloissa rintasyöpäpotilaiden keskimääräinen pitoisuus on juuri 42,5 nmol/l. Viitearvo on 75–150 nmol/l (Espanjassa ja Ranskassa 75–250 nmol/l). Turvallinen yläraja on 375 nmol/l.

Tutkimus puoltaa D-vitamiinin lisäämistä rintasyövän hoitoon, sanoo sisätautiopin apulaisprofessori Heather Hofflich, yksi tutkijoista. Myös professori Garland neuvoo lääkäreitä antamaan potilaille D-vitamiinia rutiininomaisesti.

”Ei ole mitään pakottavaa syytä odottaa uusia tutkimuksia, vaan D-vitamiini voidaan lisätä vakiohoitoon, sillä D-vitamiini on täysin turvallista annoksina, jotka nostavat S-D-25:n yli 75 nmolin/l”, sanoo Garland.

Vuoden 2011 raportissaan Garlandin työryhmä osoitti, että 125 nmol/l -pitoisuus pienentää rintasyövän riskin puoleen. Vaikka D-vitamiini imeytyy eri ihmisillä eri tavoin, päästään 100 mikrogramman ravintolisällä päivää kohti yleensä 125 nmolin tavoitetasoon, sanoo Garland. Hän suosittelee S-D-25:n mittaamista, asian varmistamiseksi.

Yliopiston lehdistötiedote:
http://health.ucsd.edu/news/releases/Pages/2014-03-06-vitamin-D-and-breast-cancer-survival.aspx

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: rintasyöpä, D-vitamiini

Kommentit

Oma kommentti