D-vitamiini puhuttaa edelleen

Sekä Miia Haikosella että hänen 12-vuotiaalla Joona-pojallaan on hienoja kokemuksia suihkemuotoisen D-vitamiinin tehosta. – Eikä poika suinkaan joka päivä muistanut käydä suihkauttamassa, äiti-Miia toteaa.


Porissa syntynyt, mutta nykyisin virallisesti Ulvilassa asuva Miia Haikonen, 38, vakuuttaa edelleen asuvansa Kullaalla, vaikka se kuuluukin nykyään Ulvilaan. Oli miten oli, joka tapauksessa Haikoset asustavat parikymmentä kilometriä Porista Tampereen suuntaan.

Miia työskentelee tuotepäällikkönä Porin Luontais-Prismassa ja hänellä on fytonomin koulutus. Miian aviomies Vesa, 42, vaikuttaa it-alalla ja on titteliltään järjestelmäasiantuntija. Pariskunnalla on yksi yhteinen poika Joona, 12, sekä kummallakin 20-vuotias poika edellistä liitoista, Jesse ja Mikael.

Koska Miia on töissä luontaistuotekaupassa, kaupan henkilökunta testaa aina uutuuksia itseensä ennen kuin niitä suositellaan asiakkaille. Näin on käynyt myös Terveyssiskojen suihkemuotoisen Dlux 3000 D-vitamiinivalmisteen kanssa. Ja tulokset ovat olleet vallan riemastuttavia.

– Olen syöttänyt 12-vuotiaalle Joonalle eri valmistajien D-vitamiinitabletteja, joiden pitoisuudet ovat olleet vähintään 25 mikrogrammaa, Miia kertoo.

– Tällaisten pitoisuuksien olisi luullut riittävän, mutta toisin kävi. Mittautimme vuosi sitten joulukuussa Joonan D-vitamiiniarvon, ja paljastui, että  se oli vain 56 nmol/l eli turhan alhainen. Sen pitäisi monien asiantuntijoiden mukaan olla vähintään 80. Itselläni lukemat olivat tämän vuoden tammikuussa 102 eli tosi hyvät, mutta olinkin käyttänyt Dlux 3000 -suihketta silloin jo neljän kuukauden ajan.

Arvot tuplaantuivat

Koska tablettimuotoiset D-vitamiinit eivät Joonalle tehonneet, Miia rupesi antamaan hänellekin jo vuosi sitten Dlux 3000 -suihketta.

– Kävimme nyt tämän vuoden lokakuun puolivälissä molemmat mittauttamassa D-vitamiiniarvomme, ja Joonalla se oli jo 113 – eli se oli vuodessa tuplaantunut. Itselläni lukemat olivat 120 eli ne olivat hiukan nousseet vielä edellisestäkin kerrasta.

Miia vakuuttaa, ettei Joona suinkaan ole joka päivä muistanut suihkautella, mutta silti arvot ovat nousseet todella upeasti. Joona on suihkaissut päivittäin kerran – silloin kun on muistanut – Miia kahdesti.

Joona on äidin mukaan ollut D-vitamiiniarvojen nousemisen jälkeen kuin toinen mies. Hän on paljon entistä pirteämpi, jaksaa aamulla nousta aikaisemmin kouluun ja on joskus jopa hereillä ennen äitiä. Kaikki syksyn flunssat ovat kiertäneet Joonan kaukaa. Yleensä loppusyksystä hänellä on aina ollut vähintään pieni flunssan alku.

– Nyt poika on kuin ihmisen mieli, Miia-äiti nauraa.

– Mutta vielä jokin aika sitten meillä oli aikamoisia ongelmia. Hän oli tosi levoton koulussa ja tuli kaikenlaisia käytöshäiriöitä. Oli tappeluita ja tuolilta valuttiin kesken tunnin. Erityisesti käytösongelmia alkoi ilmaantua aina syömisen jälkeen. Rupesimme tutkimaan asiaa ja lähetimme ruoka-aineanalyysejä aina ulkomaita myöten.
Otettiin verikokeita ja selviteltiin, mistä kaikki johtui.

Lisäaineista ongelmia

Tutkimuksissa paljastui viivästyneitä ruoka-aineallergioita, ja kun samassa testattiin myös lisäaineet, havaittiin, että Joona oli allerginen myös niille.

– Hänelle tarjottiin jossakin vaiheessa jo ADHD-diagnoosiakin, mutta nyt ongelmat ovat kadonneet, kun allergisoivat ruoka-aineet poistettiin ja D-vitamiinitasot saatiin nousuun.

– Meillä on allergioita ja astmaa suvussa, Miia kertoo.

– Astmaa ei meillä kummallakaan onneksi ole, mutta lähinnä ruokien lisäaineet aiheuttavat allergiaoireita.

Väriaineet, aromivahventeet ja keinotekoiset makeutusaineet ovat kaikkein pahimmat.

– Itselläni on samoja ongelmia, joskin lievempinä. Olen itsekin nykyään Dlux 3000 -suihkeen myötä selvästi pirteämpi kuin ennen. Otan tämän lisäksi muitakin ravintolisiä kuten ternimaitokapseleita, sinkkiä, seleeniä, A-vitamiinia, chlorellaa, rautaa, magnesiumia, lesitiiniä ja lohiöljyä – eli aikamoisen kourallisen, Miia nauraa.

Joonan ongelmat ovat siis ohi. Poika harrastaa filippiiniläistä aseetonta Modern mano mano -nimistä itsepuolustuslajia, ja kunto kasvaa kohisten. Vanhempienkaan harrastus ei ole ihan sieltä tavallisemmasta päästä, sillä sekä Miialla että hänen miehellään Vesalla on tallissa Suzuki Intruder 1400 -moottoripyörät. Kuluneena vuonna pisin reissu ulottui aina Isosyötteelle saakka. Joona istui mennen tullen isänsä pyörän taakse viritetyllä erikoisistuimella.

Ihan tavanomaisia eivät ole perheen lemmikitkään. Karvattomia koiria on kaksi ja kissoja yksi!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jussi Partanen

Terveys-Hymy 11-12

Teksti:Terveyssiskot
Avainsanat: D-vitamiini, D-vitamiinisuihke

Kommentit

Mistähän tätä suihketta saa? Saako netistä tilattua? Kiinnostaisi tosiaankin kokeilla omalle 8-vuotiaalle pojalle, joka on aina todella väsynyt aamuisin, vaikka nukkuu pitkät yöunet.
Annan kyllä pojalle näitä pureskeltavia lasten D-vitamiineja, joita on helppo ottaa, ja taitaa mennä jotain 50 mg, mutta silti väsynyt. Ei olla mitattu arvoja. Tänään törmäsin kuitenkin juttuun, jossa muistutettiin, että tavallinen pureskeltavakin d-vitamiini kannattaa ottaa öljyn kanssa, jolloin se imeytyy paremmin! Tätä lienee paras kokeilla myös pojalle! Täällä: http://www.mynewsdesk.com/fi/aika/news/taellae-vinkillae-saat-d-vitamiinista-kaiken-irti-190459

Oma kommentti