Yli 25 vuotta vaikeasta psoriasiksesta kärsinyt vantaalainen Atte Paukku on viimein löytänyt avun taistelussaan ikävää ihosairautta vastaan. Se on D-vitamiini, ja isoina annoksina.
Markkinoinnin parissa uransa luonut Atte Paukku, 69, oli täysin terve mies aina kesään 1985 saakka. Hän oli tuolloin 44-vuotias. Psoriasis puhkesi koko perheen kanssa tehdyn Lapin reissun aikana. Oli hyvin kuiva ja kuuma kesä.
– Virvelöin ja kahlasin ja kalaa tuli. Tuli myös hyttysiä ja muita ötököitä. Sivelin silloin tällöin hyttysmyrkkyä paljaisiin paikkoihin, mutta myrkyt tahtoivat haihtua hikoillessa ja kastuessa. Mäkäröiden ja polttiaisten jäljiltä ihoon jäi pahoja laikkuja, jotka eivät suostuneet lähtemään edes syksyksi. Oli pakko mennä ihotautilääkärin puheille, ja diagnoosi tuli heti: psoriasis. Mäkärät ja polttiaiset olivat varmaan laukaisseet ihossa piilevänä olleen tulehduksen.
Atelle alkoi ilmaantua psoriläiskiä juuri niihin paikkoihin, mihin hyttyset olivat iskeneet pahiten: kämmenselkiin, kyynärpäihin ja jalkoihin polvista alaspäin. Kutina oli aika ajoin sietämätöntä. Hän sai hoidoksi monenlaisia salvoja ja voiteita, mutta kaikkein tehokkaimmaksi hoitomuodoksi osoittautui jokatalvinen Kanarian aurinko.
– Psori on jo vuosikausia käyttäytynyt samalla tavalla. Se on aika lailla säistä riippuvainen. Kesän jälkeen, loppusyksystä ja alkutalvesta se on suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta kun keväällä tulevat päivän plussat ja yön pakkaset, ihon ärsyyntyminen alkaa.
Atte Paukku on tohtori Matti Tolosen vanhoja kavereita. Kun uusia D-vitamiinitutkimuksia alkoi muutama vuosi sitten tulla, Tolonen kehotti Paukkua kokeilemaan, tepsivätkö kunnon annokset D-vitamiinia psoriin.
– Rupesin ottamaan 90 mikrogrammaa päivittäin. Kävin viime talvena mittauttamassa D-vitamiinitasoni, joka oli muistaakseni 103. Juttelin Matin kanssa asioista ja päätin lisätä päiväannostani vielä 50:llä mikrogrammalla eli 140:een.
– Sain huomata, että lopputalvisin yleensä ilmaantuvaa ihon ärsytystä ei nyt tullutkaan. Psoria ei näkynyt säärissä eikä käsissä ollenkaan.
Atte ottaa nykyään Tohtori Tolosen 50 mikrogrammaa sisältävien D-vitamiinitablettien ohella myös kaksi 650 mg E-EPA-kalaöljykapselia päivittäin. Näiden lisäksi hän nauttii myös karnosiinia ja ubikinonia. Hän sanoo odottavansa suurella jännityksellä, kuinka psoriasis tulevina vuosina kehittyy ja saako hän sen kokonaan kuriin.
– Laitan tämän kaiken ilman muuta D-vitamiinin ansioksi, hän summaa.
– En tiedä mitään muuta syytä, miksi ihoni olisi nykyään näin hyvässä kunnossa. Elintavoissani tai elämässäni ei ole tapahtunut minkäänlaista muutosta. Me syömme samanlaista ruokaa ja elämme muutenkin ihan samalla tavalla kuin aikaisemmin. Muita muutoksia ei ole kuin D-vitamiini.
Atte ja hänen vajaat kolme vuotta nuorempi puolisonsa ovat kovakuntoinen pariskunta. He toteuttivat ensimmäisen kerran keväällä 2006 jo kymmenkunta vuotta itäneen haaveensa lähteä kävelemään Espanjan vanhoja pyhiinvaellusreittejä. He ovat olleet patikoimassa nyt neljänä vuotena, ja pisin patikkamatka on ollut peräti 360 km.
Atte on seurannut psorinsa vaiheita siis myös aikamoisessa rasituksessa ja kuuman auringon alla. Kaikkein vaikein tilanne tuli kuitenkin kerran lentokoneessa.
– Lentokoneen kuiva ilma ärsyttää todella ikävästi ihoa, ja minulla on yleensä aina käsirasvaa mukana. Kerran se kuitenkin unohtui käsimatkatavaroista, mutta onneksi ystävällinen lentoemäntä lainasi minulla omaansa, jotta sain pari tippaa kämmenselkiin.
– Toukokuun lopulla, kun lensimme Madridiin lähteäksemme viimeisimmälle vaelluksellemme, eivät kämmenselät tarvinneet minkäänlaista ylimääräistä rasvausta.
Espanjan aurinko vaikuttaa muutenkin myönteisesti Aten psoriin.
– Kämmenselät eivät nyt palaneet ollenkaan, vaikka iho kämmenselissä oireilikin jonkin verran. Parina kolmena viimeisenä päivänä iho alkoi selvästi rauhoittua. Olisi ollut mielenkiintoista olla siellä vielä vähän pitempään ja seurata tilannetta. Mutta joka tapauksessa koko ajan parempaan suuntaan mennään.
Teksti:
Kuva:
Terveys-Hymy 8-10
Kommentit
Oma kommentti