Terhi Koskinen on kärsinyt vaikeista allergioista ja atooppisesta ihosta jo pikkuvauvasta lähtien. Hän on kokeillut kaikkea mahdollista, mutta heikoin tuloksin. – Vasta kunnollinen annos D-vitamiinia toimii, hän kertoo tyytyväisenä.
Vihdissä asuva, mutta Espoossa Waterix Oy:ssä markkinointikoordinaattorina työskentelevä Terhi Koskinen, 50, sanoo olevansa allerginen melkein mille tahansa. Atooppinen ihottuma on kiusannut häntä jo vauvaiästä asti.
Terhi on 17-vuotiaan tyttärensä yksinhuoltaja. Kahdestaan naiset eivät kuitenkaan talouttaan asu, sillä porukkaan kuuluu peräti seitsemän koiraa. Ensimmäinen niistä ilmestyi runsaat kuusi vuotta sitten ja tuorein tapaus on viime syksyltä. Beauceroneja on kolme: Tytti, Cara ja Patu. Cavalier kingcharlesinspanieleja on kaksi, Oili ja Sissi, ja belgianpaimenkoira malinoiseja on niin ikään kaksi, Maliina ja Nikita. Hau hau hau!
– Meillä on tyttären kanssa yhteinen pääharrastus, agility. Koska oikea polveni on sökö ja leikattu, työnjako on sellainen, että tytär juoksee ja kääntyilee koirien kanssa ja minä toimin valmennuspuolella. Sivulajissaan tokossa Karoliina ja Maliina ovat nuorten Suomen mestareita vuodelta 2007.
Koiranpennut veivät sydämen
Mutta kuinka vaikeasti allergiselle sopii samaan huusholliin seitsemän koiraa?
– Tilanteeni ei ole yhtään pahentunut ekasta koirasta lähtien, Terhi toteaa.
– Periaatteessa olen hyvin allerginen koirille, kissoille ja hevosille, kaikille siitepölyille, heinille sekä monille ruoka-aineille kuten sitrushedelmille ja pähkinöille. Joidenkin uusien tutkimusten mukaan allergisten ei pitäisi enää välttääkään allergisoivia tilanteita.
Terhi on aina ollut hyvin eläinrakas ja mankui jo pienestä pitäen koiraa itselleen, mutta äiti ei suostunut allergioitten takia.
– Sitten kun muutin oman katon alle, totesimme tyttären kanssa, että nyt asia olisi ajankohtainen. Kaikki alkoi siitä, kun menimme tytön kanssa – ihan hirveä virhe – katsomaan pentukoirien koulutusta. Siitä se ilmeisesti jäi muhimaan, ja niin tulimme hankkineeksi ensimmäisen koiran, sitten toisen ja niin edelleen.
– Nyt olemme vaihtamassa asuntoa ja etsimme pientä mökkiä, missä olisi vähän enemmän lääniä, jotteivat naapurit hermostu jatkuvaan haukkumiseen.
Laihoja lohtuja
Terhin allergioita on yritetty hoitaa, mutta laihoin tuloksin.
– Olen jo lapsena viettänyt paljon aikaa Allergiasairaalassa. Mieleen on jäänyt sellainen ihana kokemus, että kädet sidottiin kääreisiin, etten pääsisi raapimaan itseäni. Olin melkein kuin vankina. Mutta kuten kutiavaihoiset tietävät, niin unissaankin saa siteet auki kuten Houdini ja raavittua.
Terhin iho meni lapsena rikki aluksi vain taipeista, mutta sittemmin ihottuma levisi koko kehoon. Ei ollut yhtään puhdasta paikkaa. Myös heinänuha vaivasi kovasti.
– Allergiasairaalassa käynti auttoi vain sen hetken, mutta heti kun kääreet otettiin pois, pääsin taas raapimaan ja tilanne palautui entiselleen. Kaikkein vaikein aika vuodesta on aina ollut hiukan ennen joulua alkava lämmityskausi, jolloin kuiva iho kuivuu entisestään ja muuttuu lähes pergamentiksi. Tilanne on ollut ihan samanlainen kaikkina näinä vuosina. Raavituttaa ja kutiaa eikä mikään rasva riitä tai toimi. Kävin vuosia sitten hivenainelääkärillä ja sain suuren määrän antioksidantteja ja muita vitamiineja ja hivenaineita, mutta ei siitäkään ollut apua.
Tänä talvena kaikki toisin
Terhi on käynyt säännöllisin väliajoin saamassa valohoitoa Allergiasairaalassa. Kun hän syksyllä taas kerran aloitti 25 kerran hoitosarjansa, hän huomasi, ettei iho ollut yhtä huonossa kunnossa kuin aiemmin. Hoitojakso paransi vielä tilannetta selvästi.
– En nyt ihan pulmunen ollut sen jälkeen, mutta ihmettelin ääneen nahkani hyvää kuntoa hoitajille ja kyselin, miksi valohoito nyt yhtäkkiä alkoi toimia näin hyvin. Silloin en vielä muistanut, että olin loppukesästä ruvennut ottamaan D-vitamiinia päivittäin. Nyt olen lisännyt annostusta tuntuvasti ja otan päivittäin 150 mikrogrammaa.
– Ja mitä tapahtui! Nyt minulle ei tullut enää jokavuotista talvikauden ongelmaa eli vuodenvaihteen tienoilla ihoni ei enää kuivunut pergamentinohueksi. Aiempina vuosina iho repeili ja tuntui siltä, ettei minulla enää ollut nahkaa ollenkaan, mutta nyt voisin väittää, että ihossani on jopa aavistuksen verran kimmoisuutta.
Hän on ruvennut ottamaan lisäksi B-monivitamiinivalmistetta ja tohtori Matti Tolosen neuvojen mukaan myös aamuin illoin Sport-Carnosinia, joka sisältää karnosiinin lisäksi sinkkiä ja E-vitamiinia.
– Otan myös yhden E-EPA 650 mg kapselin päivittäin, sillä sekin nopeuttaa ihottuman parantumista. Aion lisätä listaan vielä myös ubikinonin ja berberiinin.
Teksti:
Kuvat:
Terveys-Hymy 4-11
D-vitamiini ja allergiset iho-ongelmat
Amerikkalainen 63 ihottumapotilaan aineisto osoittaa, että allergiset ihottumat (kutina, nokkosrokko, angioödeema eli turvotus) liittyvät D-viitamiinin puutteeseen, jota luonnehtii seerumin pieni D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25 alle 80 nmol/l).
Kaikki tällaiset potilaat eli 57 henkilöä saivat hoidoksi D-vitamiinia 1250 mikrogrammaa (µg) kerran viikossa (mikä vastaa 175 µg päivää kohti) 8–12 viikkoa ja sen jälkeen päivittäisenä ravintolisänä. Potilaiden ikähaarukka oli 3–80 vuotta. Heistö 70 % oli atooppisia. D-vitamiinihoito paransi 40 potilasta (57:stä) eli 70 %, keskimäärin kuukaudessa. Oireet uusiutuivat vähitellen sen jälkeen kun D-vitamiinihoito lopetettiin.
Tutkijat ehdottavatkin, että atooppisten potilaiden S-D-25 tulisi mitata, ja niille, joilla lukema on alle 80 nmol/l, pitäisi antaa D-vitamiinilisää niin että arvot korjaantuvat. Se parantaa usein myös ihottumat. Kuten raportista näkyy, antavat amerikkalaiset lääkärit paljon suurempia D-vitamiiniannoksia kuin mitä suomalaiset viranomaiset suosittavat (7,5 µg/vrk). Tutkimus tukee Terhi Koskisen kokemusta.
Idiopathic itch, rash, and urticaria/angioedema merit serum vitamin D evaluation: a descriptive case series. West Virginia Medical Journal 2011 Jan-Feb;107(1):14-20.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21322467
D-vitamiinin puute altistaa allergioille
Uutta tietoa pukkaa jatkuvasti puheena olevasta aiheesta. Uusi suuri amerikkalainen väestötutkimus (National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006) osoittaa, että seerumin vähäinen D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25 alle 37,5 nmol/l) liittyy allergiataipumukseen (jota kuvastaa kohonnut seerumin IgE:n pitoisuus).
Tutkimukseen osallistui 3136 lasta ja nuorta sekä 3454 aikuista. Ne, joiden S-D-25 oli pieni, olivat usein herkistyneitä allergeeneille (joita testattiin yhteensä 17 kappaletta).
Johtopäätös: D-vitamiinin puute liittyy lasten ja nuorten suuriin IgE-pitoisuuksiin (mikä merkitsee allergia-allttiutta). Tutkimuksen julkaisi 11.5.2011 allergialääkäreiden ammattilehti
Journal of Allergy and Clinical Immunology 2011;127(5) 1195-1202
http://20.fi/4167
Ajankohtainen D-vitamiini
Nyt kun D-vitamiinin merkityksestä atopiassa ja muissakin pitkäaikaisissa taudeissa kerran alettiin keskustella, tarjoan lukijoille suomeksi uusinta tutkittua tietoa. Siitä ilmenee, että D-vitamiini on avaintekijä ihmisen immuunijärjestelmän toiminnassa. Siksi tällä vitamiinilla on niin valtavan monia hyviä terveysvaikutuksia, joista ei ollut mitään tietoa vielä muutama vuosi sitten. Uudet tutkimukset ovat lyöneet ällikällä ns. asiantuntijatkin, jotka ovat kuvitelleet, ettei D-vitamiinia tarvitse ottaa purkista kesällä ja ettei D-vitamiinin puutosta esiin aurinkoisissa maissa, kuten Italiassa, Espanjassa, Israelissa ja Intiassa. Nyt kaikki on toisin.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247
Lasten atopia, astma ja D-vitamiini
D-vitamiinin merkitystä atopiassa ja astmassa tutkitaan nyt varsin vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Pari päivää sitten ilmestyi Australiasta Perthin yliopiston lastenklinikan seuruututkimus, joka sekin tukee Terhi Koskisen kertomusta: D-vitamiinilla on merkitystä atopiassa.
Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) mitattiin 989 lapselta kuusivuotiaana ja 1380 lapselta 14-vuotiaana. Näistä 689 lasta tutkittiin sekä 6- että 14-vuotiaina. Tulokset osoittivat, että veren pieni D-vitamiinin pitoisuus 6-vuotiaana ennakoi atopian ja astman kehittymistä 14 vuoden ikään mennessä. Tutkimus antaa aihetta mitata myös suomalaisten lasten veren S-D-25 ja hoitaa matalat lukemat kuntoon D-vitamiinilla. Näin voidaan ehkäistä lasten turhaa sairastumista astmaan ja atooppiseen ihottumaan.
The European Respiratory Journal 2011 May 12. [Epub ahead of print]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21565922
Nimimerkille aurinkoon vaan
Totta – kuvan perusteella mä kaipaisin aurinkoa, mutta kuva on vähä turhan paljon varmaankin vaalennettu toimituksessa. Oon meinaan kaikkea muuta ku vaalea – perusväri naamassa on enemmänki punertava. Etenkin tuossa kuvassa kun olen valohoitojaksolla 🙂
Toisekseen voin rehellisesti vastata, että mulle ei ole maksettu penniäkään rahaa.
Ihan vaan siitä ilosta, että oon viitisenkymmentä vuotta ollu niin reiällinen, että mun tädin mies sano yksi kesä, että jos oisin lehmän nahka, niin kukaan ei ostais ku se ei pitäis vettä.
Oon koko elämäni halunnu ihottumasta eroon ja oon kokeillu kaikkea enkä usko mihinkään enää, mutta oon vieläkin valmis kokeilemaan. Sen takia mä oon oikeasti autuas, että joku toimii vaikka en uskonutkaan siihin!
Jos oisit ite ollu atoopikko koko ikäsi ja olisit saanu tälläsen helpotuksen, niin haluaisit varmaankin kertoa asiasta muille atoopikoille.
terv. nimimerkki ”nyt ei raavituta niin paljon” eli Terhi
Näin D-vitamiini auttaa psoriin ja atopiaan
Saksalaisen Ludwig-Maximillian-yliopiston uunituore tutkimus antaa biokemiallisen selityksen Terhi Koskisen ja monien muidenkin allergikkojen ja psoriaatikkojen käytännön kokemuksille D-vitamiinihoidosta. Raportti julkaistiin 11.5.2011 Science Translational Medicine -lehdessä.
D-vitamiinin vaikutus perustuu siihen, että se lisää katelisidiini-nimisen peptidin sitoutumista soluliman DNA:han, jolloin virheellisesti toimiva immuunijärjestelmä alkaa toimia paremmin. Se estää psoriasista ja atopiaa laukaisevia tekijöitä, muun muassa tulehdussytokiinia nimeltään interleukiini-1β (IL-1β), jolla on keskeinen rooli psorin ja atopian synnyssä, selittävät saksalaistutkijat.
”Löysimme uuden tulehdusta aiheuttavan solujen viestintäreitin, joka auttaa meitä ymmärtämään, kuinka D-vitamiinihoito toimii [ihotaudeissa]”, tulkitsee tutkimusta johtanut tohtori Jürgen Schauber. Lue lisää suomeksi
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2058
Tiede tukee Terhi Koskinen kokemusta
D-vitamiinin merkitystä allergisissa (atooppisissa) ihottomissa on tutkittu tieteellisesti, ja tiedelehdissä julkaistut tulokset tukevat sitä, mitäTerhi Koskinen on kertonut TerveysHmyssä. laitan tähän pari esimerkkiä tuoreista tutkimuksista.
Italialaisen Veronan yliopiston lastentautilääkärien tutkimusten mukaan atooppisilla lapsilla on usein vakavaa D-vitamiinin puutetta. Näin siis jopa aurinkoisessa Italiassa. Lääkärit vertasivat 37 atooppisen lapsen (18 poikaa, 17 tyttöä), iältään 8 kk –12 v, seerumin D-vitamiinin pitoisuutta (joka Suomessa merkitään S-D-25) allergiaoireisiin. Vakavaa D-vitamiinin puutetta oli 9 (24 %), kohtalaista 13 (35 %) ja lievää 15 (41%) lapsella. Keskimääräinen S-D-25 oli korkein (100 nmol/l) lievää atopiaa potevilla, noin 70 nmol/l kohtalaisen vaikeaa potevilla ja kaikkein vähäisin (50 nmol/l) vaikeaa tai keskivaikeaa atopiaa potevilla. Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että D-vitamiinin puute voi liittyä atooppiseen ihottumaan.
Yhdysvalloissa tehtiin 3 viikon D-vitamiinihoitokoe, jossa 14 atooppiselle henkilölle annettiin päivittäin 100 mikrogrammaa D-vitamiinia. Ihottumat lievenivät ja paranivat. Sivuvaikutuksia ei ilmennyt.
Tuore amerikkalainen lasten allergologien katsaus ja irakilainen hoitokoe puoltavat niinikään D-vitamiinin käyttöä atopian hoidossa.
Tästä linkistä voit lukea lisää suomeksi ja pääset edelleen myös alkuperäisiin julkaisuihin http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1885
höpöhöpö ei ole totta! taas yksi höynäytetty kuluttaja ! paljonkohan ne makso rahaa tosta kehumisesta? kalpeelta nainen näyttää !