D-vitamiinia saadaan edelleen liian vähän

Suomessa niin kuin monissa muissakin länsimaissa on väestön D-vitamiinin saanti aivan liian vähäistä ja talvisin D-vitamiinista on jopa puutosta. Sillä on kuitenkin hyvin merkittävä rooli luuston muodostumisessa.

Murrosikäisillä tytöillä on luun muodostus kaikkein vilkkainta syyskuussa ja vähäisintä maaliskuussa, mikä kuvastaa varsin hyvin suomalaista vuodenaikaisvaihtelua. Tuoreen kotimaisen väitöskirjatutkimuksen mukaan D-vitamiinilisällä on havaittu olevan myönteinen vaikutus tyttöjen luumassan lisääntymiseen juuri silloin, kun auringon avulla saatu D-vitamiini on kaikkein vähäisintä. Tutkimustulosten perusteella riittävä D-vitamiinin saanti murrosikäisillä tytöillä olisi 15 mikrogrammaa eli selvästi yli nykyisten viranomaissuositusten.
D-vitamiinilisällä saatiin normaaleiksi myös 65-68 -vuotiaiden naisten veren D-vitamiinipitoisuudet. Tämän ikäryhmän naiset tarvitsevat D-vitamiinia jo selvästi murrosikäisiä tyttöjä enemmän. Suositus on tämän tutkimuksen mukaan 24 mikrogrammaa päivässä. Myös terveillä miehillä havaittiin vuodenaikaisvaihtelua, joka onnistuttiin kuitenkin hävittämään 17 mikrogramman päivittäisellä D-vitamiinilisällä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: D-vitamiini, vitamiini

Kommentit

Oma kommentti