Diabeetikon sydänkohtauksen ennuste on tavallista kehnompi

Diabetes altistaa sydän- ja verisuonitaudeille. Tukholman Karoliinisen instituutin tutkimuksen mukaan sydäninfarktin saanut diabeetikko on suuremmassa kuolemanvaarassa kuin sydäninfarktin saanut ei-diabeetikko.

Anna Norhammarin työryhmä tutki yli 70 000 ruotsalaisen sydänkohtauksen ennustetta. Potilaista lähes 15 000 oli diabeetikkoja. Heidän sydänkohtauksensa johtivat useammin kuolemaan kuin ei-diabeetikkojen vastaavat sydäninfarktit. Vaikka sydäninfarktin ennusteet olivatkin parantuneet viime vuosina, oli diabeetikkojen kuolemanriski edelleen merkitsevästi suurempi kuin muiden.
”Sydänkohtaukseen sairastuneiden diabeetikkojen hoidossa on paljon parantamisen varaa”, kirjoittavat tutkijat Heart-lehdessä. Diabeetikkojen ylimääräisiin kuolemiin vaikuttavat diabeteksen oheistaudit sekä heille sairaaloissa annettu puutteellinen hoito, arvelevat tutkijat.

Teksti: Hymy
Avainsanat: diabetes, sydäninfarkti, sydänkohtaus

Kommentit

Tohtori Richard W. Gross, Washington University School of Medicine (St. Louis) on tutkinut, miksi diabeetikon sydän sairastuu.

“Diabeetikon sydän käyttää energian lähteenään lähes yksinomaan rasvaa, koska sillä ei ole käytettävissään sokeria (glukoosia) kuten muilla lihaksilla”, hän selvittää

Grossin mukaan diabeetikon sydämestä häviää tärkeää energiaa tuottavaa ainetta, kardiolipiiniä. Muutos tapahtuu jo aivan diabeteksen ensi päivinä, sanoo Gross. ”Valitettavasti tämä aineenvaihdunnan häiriö muuttaa solukalvojen rasvojen rakenteita ja aiheuttaa virheitä solujen toiminnassa”, Gross sanoo.

Kardiolipiini merkitsee kirjaimellisesti ”sydänrasvaa”. Kardiolipiinilla on ainutlaatuisia fysikaalisia ominaisuuksia, jotka ovat välttämättömiä solujen pienoisvoimalaitosten, mitokondrioiden, normaaleille toiminnoille. Kun mitokondriot menettävät kardiolipiiniä, niiden kalvot alkavat vuotaa, ja ne menettävät kykynsä tuottaa energiaa normaalisti. Mitokondrioiden toimintahäiriöt eivät vähennä pelkästään sydänlihaksen energiansaantia, vaan samalla vapaat radikaalit alkavat lisääntyä soluissa tuottaen niissä tuhoa.
Lue lisää siitä, kuinka diabeetikko voi suojata sydäntään ravintolisillä
http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tiedotteet/150807_01.html

Oma kommentti