Diabetes maksaa meille kaikille

Nopeasti yleistyvä aikuisiän eli kakkostyypin diabetes vie arvioiden mukaan lähivuosina peräti kolmanneksen kaikista terveydenhuollon menoista. Hoitokulut ovat jo tällä hetkellä 15 prosenttia kaikista terveydenhuollon kustannuksista, mikä tarkoittaa kahta miljardia euroa.

Kaikista diabeetikoista kakkostyypin diabeetikkoja on valtaosa eli noin 80 prosenttia. Eniten kuluja diabeteksen hoidossa vievät sen liitännäissairaudet sekä erilaiset diabetekseen liittyvät komplikaatiot. Yhden aikuisiän diabetesta sairastavan lääkitys maksoi Kelan mukaan viime vuonna melkein 600 euroa per potilas. Jos tapaus on kuitenkin vähänkään mutkikkaampi, summa nousee selvästi ja pahimmissa tapauksissa lähes 20-kertaiseksi eli 11 000 euroon per diabetespotilas.

Diabeteksen nopeasta lisääntymisestä kertoo myös lääkekorvausten kasvaminen. Viime vuonna sai erityiskorvattavia diabeteslääkkeitä noin 200 000 suomalaista. Vuoden 2000 tasosta lääkekustannukset ovat nousseet 40 prosenttia ja pelkästään viime vuonna nousua oli 12 prosenttia. Suunta on hätkähdyttävä. Diabetesta voi kuitenkin torjua ruokavalioremontilla eli hiilihydraattien vähentämisellä, liikunnan lisäämisellä, tupakoinnin lopettamisella ja alkoholin käytön kohtuullistamisella.

Teksti: Hymy
Avainsanat: diabetes

Kommentit

Oma kommentti