Diabetes pysyy aisoissa

Matti Naamanka– Paino on pudonnut, vyötärö on kaventunut ja mikä parasta, verensokeri on nyt 4,6. Olen pystynyt vähentämään radikaalisti diabeteslääkkeitäni. Ja kaikki vain puolessatoista kuukaudessa, kuusamolainen Matti Naamanka toteaa.

Eläkkeellä oleva kanttoriurkuri ja musiikkioppilaitoksen rehtori Matti Naamanka, 67, on syntynyt Oulussa, mutta asuinsijoja on Kuusamossa, Marokossa ja Thaimaassa. Kesät hän viettää avovaimonsa Leilan kanssa Kuusamossa, tammi-helmikuun Thaimaassa ja sen jälkeen vuorossa on Marokko. Pariskunnalla on aikuisia lapsia yhteensä viisi: Matilla kolme ja Leilalla kaksi. Seuraavaakin polvea on jo yhdeksän kappaletta.

Matti on henkeen ja vereen golfmies. Vaikka hän on lentänyt Malagasta Suomeen koko yön, hän aivan ensimmäiseksi aamulla tavatessamme alkaa kertoa siitä, kuinka hänen on onnistunut peräti neljästi lyödä kaikkien golfarien tavoittelema hole-in-one eli yhdellä lyönnillä reikään. Eräällä kerralla tätä ihmesuoritusta todisti seniorien kilpailussa toinen innokas golfari, tohtori Matti Tolonen. Matit tutustuivat toisiinsa jo 15 vuotta sitten ja tätä tuttavuussuhdetta Matti Naamanka tarvitsi viime keväänä, kun terveys alkoi toden teolla reistailla.

Matti Naamanka on monen kivun ja säryn mies. Hän joutui jäämään eläkkeelle sormien nivelrikon takia jo 18 vuotta sitten. Soitto jäi siihen.

– Ainoa terve nivel on kielessä, hän vitsailee. – Nivelvaivat alkoivat jo 60-luvulla ja ensimmäisen kerran kävin reumaparantolassa vuonna 1972.  Niveloireet ilmaantuivat ensiksi molempiin käsiin ja sieltä ne siirtyivät milloin minnekin. Tauti ottaa silloin tällöin kuurialueen ja jyllää joskus varpaissa, joskus taas polvessa. Rupesin harrastamaan eläkkeelle päästyäni golfia ja olen sen avulla yrittänyt pitää itseni kunnossa. Tasoitus oli alimmillaan 8,8, mutta nyt se on noussut parinkymmenen paikkeille.

Matilla on muitakin terveysmurheita. Kolesteroli on ollut koholla jo parikymmentä vuotta ja laajentunut eturauhanen on kiusannut vuosikausia. Espanjassa Matti sai lievän aivohalvauksen. Kymmenen vuotta sitten mukaan tuli vielä diabetes.

– Olimme vaimoni lääkäriveljen luona kylässä ja söimme juhlavasti. Minua alkoi yhtäkkiä nukuttaa niin kovasti, etten mahtanut mitään vaan nukahdin kesken kaiken olohuoneen sohvalle. Vaimon veli sanoi heti, että sinullahan on diabetes. Hän pisti reiän sormeen ja mittasi verensokerin, jolloin lukema oli yli 20. Sen pitäisi olla alle kuuden. Siitä lähtien olen syönyt diabeteslääkkeitä. Alkuun se sujui tableteilla, mutta muutaman viime vuoden ajan olen joutunut pistämään itseeni insuliinia.

Nyt sen tarve on kuitenkin poistunut. Muutos parempaan tapahtui vain puolessatoista kuukaudessa ja tästä hän antaa kaiken ansion vanhalle golfkaverilleen Matti Toloselle.

– Lähdin käymään Marokosta hänen luonaan, sillä olin kuullut naapuriltani, suomalaiselta lääkäriltä, että Tolosella oli uusia konsteja diabeteksen hoitoon. Matti pisti minut ruokaremontille ja kielsi kaikki korkean glykeemisen kuorman ruuat kuten vaalean leivän, perunan, riisin ja pastan. Lisäsin ruokavaliooni runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Rupesin Matin suosituksesta ottamaan päivittäin kolme tablettia Benfotiamin+Kromia, kaksi kapselia E-EPAa ja kaksi Magnesium Plus -tablettia. Aloitin näiden ravintolisien käytön huhtikuun puolivälissä ja hyvin lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon.

– Kyljessä ei enää ole jenkkakahvaa, sillä vyötäröstä on poissa 11 cm, paino on pudonnut melkein 8 kiloa ja verensokeri lähti tippumaan alaspäin tosi hurjasti. Eilen aamulla se oli 4,6 enkä enää tarvitse insuliinipistoksia, sillä ne veisivät verensokerin jo liiankin alas. Tablettihoitokin on puoliintunut. Nykyään tarvitsen vain yhden tabletin aamulla ja sekin näyttää kohta putoavan pois. Aikaisemmin en tahtonut millään konstilla saada verensokeria alle kymmeneen eikä se ole ollut diabeteksen puhkeamisen jälkeen kertaakaan alle viiden.

Matti Naamanka suorastaan loistaa tyytyväisyyttä ja antaa kauniin kiitoksen golfkaverilleen.

– Tästä alkaa uusi elämä, ja diabetes rupeaa olemaan pian voitettu kanta. Nivel- ja lihassärytkin ovat hellittäneet enkä ole enää tarvinnut särkylääkettä muuhun kuin kipeään hampaaseen. Verenpaine on asettunut ja eturauhanenkin on rauhoittunut. Diabeteslääkkeiden lisäksi muitakin kovia lääkkeitä on jäämässä pois. Minulla on kotona hyvää taustatukea ja asiantuntemusta, sillä avovaimoni Leila on ammatiltaan sairaanhoitaja.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 8-08

 

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: diabetes, laihdutus, painonhallinta, verensokeri

Kommentit

Nämä ovat minun valintani joilla olen päässyt sairauteni herraksi.

Oma kommentti