Diabeteslääkkeet ovat osoittautuneet pettymykseksi

Suomessa oli 1950-luvulla noin 5000 tyypin 2 diabeetikkoa, nyt heitä on jo puoli miljoonaa ja lisäksi saman verran esidiabeetikkoja. Lähivuosina määrän ennustetaan nousevan miljoonaan. Yhtenä kasvun syynä on diabeteksen määritelmän muutos vuonna 1997, jolloin Yhdysvaltain Diabetesliitto alensi diabeteksen kriteerinä pidettyä verensokeripitoisuutta niin, että hetkessä saatiin lähes 2 miljoonaa uutta diabeetikkoa. Samoja uusia kriteereitä sovelletaan Suomessakin, mikä selittää paljolti diabeetikkojen määrän lisäystä.

Vuonna 2003 USA:n Diabetesliitto muutti esidiabeteksen määritelmää. Yhdessä yössä saatiin Yhdysvalloissa 25 miljoonaa uutta esidiabeetikkoa. Vuonna 2008 Diabetesliitto julisti, että esidiabetesta on lääkittävä, ellei liikunta ja suositeltu (runsaasti hiilihydraatteja sisältävä) ruokavalio alenna verensokeria alle uusien raja-arvojen. Tänä päivänä 86 miljoonaa amerikkalaista täyttää uudet esidiabeteksen ja 26 miljoonaa diabeteksen kriteerit. Yhteensä tämä tekee yli 45 % aikuisväestöstä. Ei ihme, että lääketeollisuudella menee hyvin ja rahaa riittää myös lääkäreiden lahjontaan.

Vuonna 2013 diabeteslääkkeitä myytiin USA:ssa 23 miljardilla dollarilla. Kuitenkaan yksikään 2004–2013 lanseeratuista 30 uudesta diabeteslääkkeestä ei ehkäise merkittävästi sydänkohtauksia, aivohalvauksia, sokeutumista eikä muita diabeteksen lisätauteja (päätetapahtumia). Diabeteslääkkeille on myönnetty myyntilupia ainoastaan sillä perusteella, että ne alentavat kohonnutta verensokeripitoisuutta. Koko diabeteslääkebisines pyörii veren sokerin ympärillä. Veren sokeripitoisuuden tutkiminen – päätetapahtumien sijasta – on lääketeollisuudelle helpompaa ja halvempaa. Sydänkohtausten ja -kuolemien tutkiminen on työlästä ja kallista, koska vaatii tuhansien potilaiden seurantaa vuosikausia. Teollisuutta ei kiinnosta, pidentääkö lääkitys diabeetikon elinikää vai ei.

Metformiinia on määrätty diabeetikoille jo yli 50 vuotta, mutta sen vaikutuksesta päätetapahtumiin ei ole juuri mitään näyttöä. Vasta nyt asiaa aletaan tutkia Englannissa. Diabeteksen lisätaudit johtuvat hapetusstressistä ja hiljaisesta kroonisesta tulehduksesta, joita diabeteslääkkeet eivät ehkäise. Sitä vastoin vähähiilihydraattinen ruokavalio ja monet ravintolisät – berberiini, D-vitamiini, kalaöljy, karnosiini, kromi, magnesium, ubikinoni ym. – ehkäisevät ja vaimentavat syytekijöitä. Esimerkiksi berberiini alentaa verensokeria yhtä hyvin kuin metformiini, mutta sen lisäksi se suojaa sydäntä, aivoja, maksaa, munuaisia ja hermostoa, jolloin diabeteksen lisätautien riski pienenee ja diabeetikon ennuste paranee. E-EPA-kalaöljy puolestaan kulkeutuu jokaisen solun kalvolle, jossa se pysäyttää rasvojen härskiintymisen ja antaa sairastuneille soluille mahdollisuuden toipua ja nuortua. E-EPA onkin diabeetikolle paras kalaöljy. Ubikinonin nauttiminen samaan aikaan metformiinin kanssa ehkäisee diabeettista munuaisvauriota paremmin kuin metformiini yksin. Moni näitä ohjeitani noudattanut tyypin 2 diabeetikko on voinut vähentää insuliiniannoksiaan ja muita synteettisiä lääkkeitään tai päässyt niistä kokonaan eroon. Tyypin 2 diabeteksesta on mahdollista jopa parantua!

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: diabetes, diabeteslääke, esidiabetes

Kommentit

Minulta kysytään usein, pitääkö kalaöljyssä olla sekä EPAa että DHA:ta vai vain pelkkää EPAa? Erästä kalaöljyvalmistetta mainostetaan sloganilla ”E-EPA ei yksin riitä”. Nyt tätä kysymystä on tutkittu tieteellisesti.

Diabeteksen hoitoon erikoistuneet amerikkalaiset lääkärit vertasivat näitä kahta etyyliesteröityä kalaöljytyyppiä diabeetikkojen rasvahäiriön hoidossa. Potilaat olivat syöneet yli vuoden – jotkut jopa yli 5 vuotta – E-EPAa + E-DHA:ta sisältävää kalaöljyä 4 g/vrk, jonka jälkeen se vaihdettiin pelkkään E-EPAan (4 g/vrk), jota potilaat nauttivat yli kolme kuukautta. Se paransi entisestään veren rasvaprofiilia. Puhdistettu ja väkevöity E-EPA siis osoittautui paremmaksi.

Tulokset tukevat aikaisempia Japanissa ja Yhdysvalloissa tehtyjä vertailevia tutkimuksia. Lisäksi muissa tutkimukissa on havaittu, että E-EPA vähentää insuliiniresistenssiä ja parantaa sokeritasapainoa. Tutkimusten perusteella E-EPA on ihanteellisin kalaöljy diabeetikoille ja kaikille muille, joiden seerumin triglyseridit ovat koholla.

Toiseksi minulta kysytään usein, voiko E-EPAa syödä yhtaikaa kolesterolilääkkeiden, esimerkiksi atorvastatiinin (Lipitorin) kanssa. Vastaus on ”kyllä voi”.

Asiaa on tutkittu ihmiskokeessa, jossa ilmeni että E-EPA lisäsi atorvastatiinin tehoa lipidihydroperoksidin (LOOH) alentajana. LOOH:ta syntyy solukalvoilla, kun happi reagoi hapettuneen rasvan (lipidiradikaalin) kanssa. Samalla syntyy uusia lipidiradikaaleja, jotka härskiinnyttävät ja vaurioittavat solukalvoja (Mason ja Jacob 2015). Tutkimukset siis puoltavat E-EPA käyttöä yhdessä kolesterolilääkkeiden kanssa. Lue lisää E-EPAsta alla olevasta linkistä
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=36

Oma kommentti