Dosentti Jussi Halleen: ”Statiinien käyttö on turhaa!”

Jussi HalleenKun eräs tunnettu statiineja kannattava professori valitteli taannoin julkisuudessa, että kolesteroliasioihin ottavat kantaa kaiken maailman maallikot, jotka eivät ymmärrä mistään mitään, Jussi Halleen räväytti esille koko ansioluettelonsa. Halleen on nimittän eräs äänekkäimmistä vanhan koulukunnan vastustajista.

Jussi on ensinnäkin biokemisti, filosofian tohtori ja Oulun yliopiston dosentti. Hänellä on 20 vuoden kokemus lääketieteellisestä tutkimustyöstä osteoporoositutkijana. Hänet on palkittu vuoden parhaasta luututkimuksesta Suomessa, Euroopan luututkimusseuran tutkijapalkinnolla, Uuden Teknologian Säätiön palkinnolla parhaasta suomalaisesta keksinnöstä sekä Tasavallan Presidentin InnoSuomi-keksintöpalkinnolla.

Dosentti Halleen on jo vuosikausien ajan perehtynyt erittäin perusteellisesti kolesteroliaiheiseen tieteelliseen kirjallisuuteen ja sanoo tuntevansa sen jo paremmin kuin varsinaisen oman alansa. Joten siinä kyseiselle professorille vähän pureskelemista.

Väitteestä tuli fakta

Jussi Halleen kertoo oman mielenkiintonsa kolesteroliteoriaa kohtaan heränneen jo opiskeluaikoina, sillä hän ei ymmärtänyt siihen liittyvää logiikkaa.

–Osteoporoositutkimukseen liittyen tuli jossakin vaiheessa vastaan kiintoisa linkki, kun tutkin erästä luuston hajoamiseen liittyvää entsyymiä ja sen mahdollista roolia sydäntautien kehittymiseen. Tuolloin syntyi epäilys, että kyseinen entsyymi saattaisi vaikuttaa LDL-kolesterolin hapettumiseen veressä ja sitä kautta ateroskleroosin syntyyn. Oli nimittäin tutkimustuloksia, joiden mukaan osteoporoosilla ja sydäntaudeilla voisi olla jonkinlainen yhteys.

Dosentti Halleen alkoi etsiskellä netistä lisätietoa asiasta ja hän tutustui myös alan julkaisuihin, jotta hän ymmärtäisi, kuinka ateroskleroosi syntyi ja minkälaista näyttöä kolesterolin osuudesta siinä oli.

–En kuitenkaan löytänyt julkaisuja, missä se olisi kiistatta osoitettu, mutta sen sijaan löytyi kyllä runsaasti julkaisuja, jotka väittivät kyseisen yhteyden osoitetuksi lukuisissa muissa julkaisuissa. Väitettiin vain, että on osoitettu, mutta missään ei kuitenkaan ollut osoitettu.

Ennaltaehkäisy humpuukia

Dosentti Halleen havahtui uudestaan aiheeseen nähtyään YLE:n Silminnäkijä-sarjan ohjelman Turha kolesterolisota, jonka jälkeen hän luki Uffe Ravnskovin kirjan Kolesterolimyytti. Molemmissa todettiin yksiselitteisesti ja perusteellisesti, että kolesterolilääkkeinä käytetyt statiinit ovat käytännössä hyödyttömiä ja terveydelle suorastaan haitallisia.

–Tuttavapiirissäni oli 19 statiinien käyttäjää, joista muutama aivan lähipiirissä. Heillä tuntui olevan juuri niitä samoja elämänlaatua huomattavasti heikentäviä terveyshaittoja, joita Ravnskov toi kirjassaan esille. Havaitsin hyvin nopeasti hänen olevan oikeassa.

Vallalla olevan teorian taustalla ei näkynyt olevan minkäänlaista tieteellistä näyttöä.

–Nyt kaikki tuttavapiirini statiineja käyttävät ihmiset ovat joko lopettaneet tai ovat lopettelemassa statiinien käytön. Heidän elämänlaatunsa on parantunut radikaalisti.

Suomessa on jo yli 700  000 statiinien käyttäjää. Dosentti Halleen sanoo, että valtaosa heistä syö niitä turhaan ja pelkästään lääketeollisuuden iloksi.

–Suosittelen statiineja lämpimästi vain jokaiselle, joka on vastikään saanut sydänkohtauksen, mutta silloinkin lyhytaikaisena hoitona ja pienimmällä mahdollisella annoksella. Ennaltaehkäisevässä mielessä statiinien syönti on mielestäni täyttä humpuukia.

Hänen syyttävä sormensa osoittaa lääketeollisuutta, joka on onnistunut kolesterolilääkkeiden markkinointiin käyttämiensä miljardipanostusten avulla sitkeästi ylläpitämään harhaoppiaan.

Ylivoimainen tutkimus?

Edes Pohjois-Karjala tutkimus ei saa Halleenin silmissä armoa. Ei sittenkään, vaikka sen aikana sydäntautikuolleisuus pieneni rajusti.

–Pohjois-Karjala tutkimus oli niin älyttömän hyvä tutkimus, että sen ansiosta sydäntautikuolleisuus väheni paitsi Pohjois-Karjalassa myös koko Länsi-Euroopassa. Kaiken lisäksi suuntaus alkoi jo vuosia ennen kuin Pohjois-Karjala tutkimusta edes aloitettiin. On se vaan sen verran hyvä tutkimus.

Dosentti Halleen antaa kuitenkin jonkin verran myönnytyksiä tutkimukselle. Siihen liittynyt tupakoinnin lopettaminen ja suolan käytön vähentäminen sekä liikunnan merkityksen painottaminen olivat omiaan vähentämään sydäntautikuolleisuutta Pohjois-Karjalassa.

–Oma käsitykseni perustuu aika lailla kiistattomiin faktoihin, ja niiden mukaan korkea kolesteroli ei aiheuta sydäntauteja, vaikka se onkin joissain tapauksissa yhteydessä kohonneeseen sydäntautiriskiin. Myös ylipaino nostaa kolesteroliarvoja ja lisää sydäntautiriskiä. Kolesterolin aleneminen stressin vähenemisen tai laihduttamisen seurauksena osoittaa siis sydäntautiriskin vähenemisen. Kolesterolin alentaminen lääkehoidolla ei kuitenkaan vähennä sydäntautiriskiä, koska hoito ei poista sydäntautien syitä.

Vanhassa kolesteroliteoriassa ei ole Halleenin mielestä mitään oikein, mutta maassa vallitsee käsittämätön mediasensuuri.

– Vaikka statiinien haitoista kertovia tutkimuksia ilmestyy koko ajan, niitä ei näy julkisuudessa. Mutta jos jossakin ilmestyy lääketeollisuuden sponsoroima tutkimus, joka tukee statiinien käyttöä, sitä kyllä jaksetaan rummuttaa.

Mitä pitäisi tehdä?

Dosentti Halleen on tiukasti sitä mieltä, että suomalaiseen järjestelmään on saatava muutos ja äkkiä.

–On aivan järjetön tilanne, että lääketeollisuuden myyntimiehet käytännössä laativat hoitosuositukset, kertovat vain lääketeollisuuden haluaman osan tutkimuksista ja jättävät kaiken muun mainitsematta.

–Nyt pitäisi päästä siihen, että hoitosuosituksia laativat henkilöt olisivat täysin riippumattomia lääketeollisuudesta. Meillä esimerkiksi Käypä hoito -suosituksessa suositellaan edelleen erästä yhdistelmälääkettä, jonka tehottomuudesta tuli tieto julkisuuteen jo tammikuussa 2008. Kyseinen lääke tukkii verisuonet ja jenkeissä sitä valmistava firma on tuomittu miljoonaluokan korvauksiin.

Dosentti Jussi Halleen näkee sekä Suomen että koko maailman tilanteen täysin järjettömänä. Hänen mukaansa kansanterveyttä ollaan nyt romahduttamassa oikein urakalla.

–Ei tarvitse ihmetellä, miksi diabetes, dementia ja monet muut statiineista johtuvat sairaudet yleistyvät. On menty ojasta allikkoon, mutta mitäs siitä, kun kauppa käy.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Petri Kuosmanen

Terveys-Hymy 8-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: kolesteroli, statiini

Kommentit

Onneksi on tahoja jotka kertovat totuuden lääkkeistä.

”Kuinka paljon olet itse tutustunut tähän aiheeseen liittyvään tutkimukseen?”

– Seuraan vain kaikenlaisia uutisia ja terveysuutisiakin, jota varten tulee seurattua Terveys-Hymyäkin.

Sattuneesta syystä ostin elokuun Hymyn, jossa oli juttua statiineistakin. Oli kiva yllätys, että juttu löytyi myös netistä eikä tarvinnut skannata kaikkea Terveysuutisia-ketjuun:

http://www.sanasinko.net/viewtopic.php?p=4932#4932

”Voin kertoa, että en todellakaan ole lääkäri.”

Sitä on liikkeellä – mutta kiva, että saimme totuuden esiin. Ja vain totuus auttaisi tässäkin:

”– Suomen kansa on ylipainoista ja omasta terveydestään piittaamatonta kansaa.”

Hahahahah.. Sanasinko on näemmä ennustaja(e)ukko. Voin kertoa, että en todellakaan ole lääkäri. Vaatiiko se mielestäsi lääkärin koulutuksen, jotta osaa suhtautua kriittisesti tällaiseen artikkeliin?

Kuinka paljon olet itse tutustunut tähän aiheeseen liittyvään tutkimukseen? Myönnän sen, että kyseenalaista on syöttää 90v ihmiselle statiineja kolesterolin vuoksi, mutta kyllä niille on selkeä käyttöaihe ja -tarve omalle kohderyhmälleen. Kylmä tosiasia on se, että Suomen kansa on ylipainoista ja omasta terveydestään piittaamatonta kansaa. Elämäntapamuutokset eivät ihmisiä kiinnosta joten syödään statiineja jotta voidaan taas ahtaa sitä hampurilaista naamariin…

Loistavaa että aina silloin tällöin otetaan julkisuuteen näitä vääryyksiä joissa tavikset kärsivät ja korruptoitunut lääketeollisuus jyllää!

”Artikkeli on surkuhupaisa, mutta eipä sitä muuta terveysHymyltä voi odottaakaan.”

– Herra Peräreikä on näköjään lääkäri.

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa…

Niin, eli Halleen olematta terveydenhuollon ammattilainen, pystyy nollaamaan kaikki sadat tieteelliset tutkimukset, jotka kertovat yksiselitteisesti statiinien vähentävän sydän- ja verisuonitauteihin kuolleisuutta?? Kukin voi sitten ihan itse miettiä mihin tutkimuksiin tai päänaukomisiin luottaa.

Statiineilla, kuten kaikilla lääkeaineilla on haittavaikutuksensa. On kuitenkin aukottomasti todistettu statiinien hyöty ja matalien kolesteroli- ja rasva-arvojen (erityisesti LDL) korreloivan sydän ja verisuonitautikuolleisuuteen.

Artikkeli on surkuhupaisa, mutta eipä sitä muuta terveysHymyltä voi odottaakaan.

Oma kommentti