E-EPA – maailman paras kalaöljy?

Tohtori Matti Tolonen kertoo palstallaan, mitä kaikkea hyötyä on E-EPA-kalaöljystä.

Japanilaiset tiedemiehet kehittivät 1980-luvun alussa aivan uudenlaisen, entisiä tehokkaamman kalaöljyn, jota he alkoivat kutsua nimellä EPA-E. Muualla maailmassa se tunnetaan biologiassa ja lääketieteessä nimellä E-EPA. Kyseessä on kalaöljyn EPA-rasvahapon väkevöity ja puhdistettu muoto.

Toin sen Suomeen kesällä 2003, jonka jälkeen siitä tuli nopeasti erittäin suosittu ravintolisä. Suomalaiset ovat nauttineet tähän mennessä jo toistakymmentä miljoonaa E-EPA-kapselia. Käyttäjäpalaute on ollut vallan erinomaista.

E-EPA:a on tutkittu eniten Japanissa, jossa lääkärit määräävät sitä yleisesti sydänsairaille, diabeetikoille, reumaatikoille ja muille potilaille. Päiväannos on 1 800 mg, vaikka japanilaiset syövät tunnetusti paljon kalaa ja muita meriruokia, joissa on omega-3-rasvahappoja. Silti ravintolisänä nautittu E-EPA antaa lisäsuojaa muun muassa sydän- ja valtimotauteja vastaan.

Maailman suurin kalaöljytutkimus – JELIS – tehtiin juuri E-EPA:lla. Tähän viisi vuotta kestäneeseen hoitokokeeseen osallistui yli 18 600 henkilöä, joille lääkäri oli määrännyt kolesterolia alentavaa lääkettä. Sen lisänä nautittu E-EPA ehkäisi tehokkaasti uusia sepelvaltimotauteja, kliinisiä sydänkohtauksia ja aivohalvausten uusimisia.

Tehokkainta E-EPA oli diabeetikkojen ja metabolista oireyhtymää potevien ravintolisänä, tulkitsi professori Antti Aro lääkärilehti Duodecimissa selostaessaan tutkimusta suomalaisille lääkäreille. E-EPA:n vaikutus ei perustu kolesterolin vaan kohonneiden triglyseridien alentamiseen ja hiljaisen kroonisen tulehduksen ehkäisyyn, vaimennukseen ja sammuttamiseen, sanovat japanilaiset sydänlääkärit.

E-EPA ehkäisee ja hoitaa myös alkoholista riippumatonta rasvamaksaa, joka on yleinen lihavilla ihmisillä ja diabeetikoilla. E-EPA vähentää vyötärön seudulle kertyvää sisälmysrasvaa, osoittaa japanilainen tietokonetutkimus.

E-EPA:a käytetään laajalti mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Tällaisia ongelmia ovat ADHD, masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia ja stressi. Kanadalaisten tutkimusten mukaan E-EPA ehkäisee erityisesti naisten stressiä, masennusta ja vaihdevuosivaivoja. Psykiatrien ammattilehdessä Journal of Clinical Psychiatry julkaistiin juuri 15 erillistutkimusta ja 699 potilasta käsittävä koontianalyysi, jonka mukaan masennukseen auttaa vain sellainen kalaöljy, joka sisältää yli 60 prosenttia EPA:a. Peruskalaöljyissä sitä on vain 18 prosenttia, kun taas E-EPA:a saa 70- ja 90-prosenttisiksi väkevöitynä.

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema Ravitsemushoito-opas suosittaa E-EPA:a muistihäiriöiden ehkäisyyn ja hoitoon. Myös syöpälääkärit ovat tutkineet E-EPA:a ja suosittavat sitä potilaiden tukihoidoksi. Amerikkalaisen Teksasin ja kanadalaisen Albertan yliopistojen tutkimuksissa E-EPA tehosti kemoterapiaa ja vähensi sen sivuvaikutuksia, kuten lihaskatoa. Tulokset ilmenevät Yhdysvaltain Syöpäyhdistyksen julkaisemasta Cancer-lehdestä.

Englantilainen syöpäprofessori Mike Tisdale on myös todennut E-EPA:n ehkäisevän potilaiden patologista laihtumista. Hän suosittaakin potilaille E-EPA:a kaksi grammaa päivässä. Samoin myös suomalainen syöpätautiopin professori Pentti Gröhn on suositellut E-EPA:a. Se parantaa potilaan elämänlaatua.

E-EPA ehkäisee ja hoitaa myös nivelrikkoa ja -tulehdusta. Tämä osoitettiin äskettäin Madridin Complutense-yliopiston rottakokeissa. Niissä todettiin, että E-EPA suojaa paitsi niveliä, myös tulehtuneiden nivelten lähialueiden lihaksia, jotka yleensä heikkenevät ja surkastuvat kroonisen tulehduksen seurauksena.

Minulta kysytään usein, voiko E-EPA:a käyttää yhdessä lääkkeiden, esimerkiksi Marevanin kanssa. Vastaus on: kyllä voi. Myös useimmat kalalle allergiset voivat nauttia E-EPA:a, sillä se ei sisällä lainkaan valkuaisaineita, joista allergia johtuu.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Terveys-Hymy 11-11

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: E-EPA-kalaöljy

Kommentit

Oma kommentti