E-vitamiini edistää terveyttä

E-vitamiini sammuttaa tulehdusta, estää rasvojen hapettumista ja suojaa solukalvoja hapetusvaurioilta. E-vitamiini toimii tärkeänä antioksidanttina erityisesti aivoissa, maksassa, lihaskudoksessa, rasvakudoksessa ja lisämunuaisen kuorikerroksessa, kertoo dosentti Heikki Korpela.

E-vitamiinin kahdeksalla muodolla (isomeerilla) on erilainen tulehdusta ja hapettumista estävä vaikutus. Tokoferolit ja tokotrienolit täydentävät ja tehostavat toistensa vaikutuksia. Paras tulehdusta ja hapettumista estävä vaikutus voidaan saavuttaa, jos ravinto sisältää riittävästi sekä tokoferoleita että tokotrienoleita.

E-vitamiinin tunnetuin muoto (isomeeri) on kasviöljyissä esiintyvä luonnollinen alfatokoferoli. Toinen alfatokoferolin muoto on laboratoriossa valmistettu synteettinen alfatokoferoli. Molemmat estävät rasvojen hapettumista, mutta luonnollinen estää hapettumista lähes kaksi kertaa tehokkaammin kuin synteettinen. Tokotrienolit ovat tärkeitä tulehdusta estäviä antioksidantteja. Tokotrienolit sammuttavat tulehdusta, mutta ne estävät myös rasvojen hapettumista. Tokotrienolit sammuttavat tulehdusta huomattavasti tehokkaammin kuin alfatokoferolit.

E-vitamiini kuuluu tärkeänä osana elimistön hapettumista estävään puolustukseen. Eri antioksidantit täydentävät ja tehostavat toistensa vaikutusta. Esimerkiksi C-vitamiini ja seleeni tehostavat E-vitamiinin vaikutusta. C-vitamiini on erityisen tärkeä E-vitamiinin toiminnalle, sillä C-vitamiini tehostaa E-vitamiinin antioksidatiivista vaikutusta.

E-vitamiinin lähteet

Tokoferoleita saadaan muun muassa kasviöljyistä, vehnänalkioista, avokadosta, täysjyväviljatuotteista ja pähkinöistä sekä E-vitamiinia sisältävistä vitamiinivalmisteista. Vastaavasti tokotrienoleita saadaan palmuöljystä, viinirypäleiden siemenöljystä, hasselpähkinöistä, kaurasta, ohrasta ja riisin lesejauheesta. Aikaisemmin E-vitamiinivalmisteet sisälsivät vain alfatokoferolia, mutta nykyisin ne sisältävät myös erilaisia tokotrienoleita.

E-vitamiinin kliinistä puutetta todetaan lähinnä alkoholin suurkuluttajilla ja pienipainoisilla keskosilla. Mitä pienempi on keskosen syntymäpaino, sitä suurempi on keskosen E-vitamiinin vaje.

E-vitamiinin piilevää puutetta todetaan erityisesti vanhusväestössä ja kilpaurheilijoilla kuten maratonjuoksijoilla. E-vitamiinin piilevä puute voi liittyä vähärasvaiseen ruokavalioon, rasvan imeytymishäiriöön, E-vitamiinin kuljetuksen häiriöön tai tulehdukselliseen suolistosairauteen.

Maratoonarit riskivyöhykkeessä

Maratonjuoksijoilla todetaan E-vitamiinin piilevää puutetta. Maratonjuoksu synnyttää elimistössä tulehdusreaktion ja happiradikaalien liikaerityksen (hapetusstressin). Usein maratonjuoksijoilla todetaan myös suoliston bakteerien synnyttämä endotoksiinien liikaeritys (endotoksemia). Tämä maratonjuoksijan tulehdustila ja hapetusstressi heijastuu myös tulehdusta mittaavan C-reaktiivisen proteiinin (CRP) pitoisuuteen. British Medical Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan C-reaktiivinen proteiini kymmenkertaistuu maratonjuoksun jälkeen. Samalla elimistön hapettumista estävä puolustus heikkenee ja syntyy E-vitamiinin piilevä puute. Maratonjuoksijan tulehdustilaa ja hapetusstressiä lisäävät muun muassa hapenkulutuksen ja ruumiinlämmön lisääntyminen, veren valkosolujen aktivoituminen ja rasvahappojen hapettuminen. Maratonjuoksijan tulehdustilaa ja hapetusstressiä voidaan arvioida mittaamalla tulehdusta ja hapettumista osoittavia indikaattoreita veri- ja virtsanäytteestä.

E-vitamiinin puutteesta sairauksia

Suomessa käynnistettiin vuonna 1985 suuri keuhkosyövän ehkäisytutkimus, SETTI-tutkimus. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, voidaanko laboratoriossa valmistetulla synteettisellä alfatokoferolilla ehkäistä tupakoivien miesten keuhkosyöpää. Ehkäisytutkimuksen tulos oli pettymys. Synteettisistä alfa-tokoferolia sisältävät vitamiinipillerit eivät ehkäisseet keuhkosyöpää.

Johtava vitamiinitutkija, itävaltalainen biokemian professori Hermann Esterbauer tutki jo vuonna 1993 SETTI-tutkimuksessa käytetyn vitamiinipillerin tehokkuutta ja hapettumista estävää vaikutusta. Hänen mukaansa SETTI-tutkimuksessa käytettiin heikkotehoista synteettistä alfatokoferolia eikä lainkaan tokotrienoleita.

E-vitamiinin puute huonontaa myös lehmien maidon, voin ja lihan laatua. Puutteen seurauksena maidon, voin ja lihan rasvat hapettuvat (härskiintyvät). Tällöin muodostuu haitallisia rasvahappojen hapettumistuotteita, aldehydejä. Nämä tulehdussoluja aktivoivat aldehydit synnyttävät elimistössä aterian jälkeisen tulehdusreaktion ja happiradikaalien liikaerityksen (hapetusstressin).

Kotieläinten aineenvaihduntasairaudet olivat Suomessa hyvin yleisiä vielä 1970-luvulla, ennen kuin kotieläinten rehuun ryhdyttiin lisäämään E-vitamiinia.E-vitamiinin puutteesta johtuvia sairauksia ovat esimerkiksi maksarappeutuma, lihasrappeutuma, tulehduksellinen rasvamaksa ja vatsaontelon sisäelinrasvan tulehdus ja hapettuminen (härskiintyminen).

Terveys-Hymy 3-2017

Teksti:Heikki Korpela
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: antioksidantti, E-vitamiini, E-vitamiinin lähteet, E-vitamiinin puute, hapettuminen, tulehdus

Kommentit

Oma kommentti