Ehkäise suun terveyden ongelmat

hammaslääkärissä_th_by_arto_wiikari_kuvaryhmäSuun terveydestä on syytä pitää hyvää huolta, sillä ateriointi ja hymy omilla hampailla ovat elämän iloja, joista kannattaa pitää kiinni. Suun terveyden ongelmat kannattaakin ennakoida hyvissä ajoin.

Omien hampaiden säilyttäminen on yksi tärkeimpiä suun hyvinvoinnin mittareita. Suomalaisten hampaiden kunto on kohentunut ja hampaattomuus vähentynyt, mutta yksittäisiä hampaita joudutaan edelleen korvaamaan.

– Suuret ikäluokat ovat onneksi tottuneet siihen, että heillä on omat hampaat, joista pidetään hyvää huolta. Vaatimukset hammashoidollekin ovat nousseet ja hyvä niin. Moni saattaa toki ajatella, että ikääntymiseen liittyy omien hampaiden irtoaminen. Se ei pidä paikkansa, sillä yleisin syy hampaiden irtoamiseen on hoitamaton ientulehdus, Oral Hammaslääkärien lääketieteellinen johtaja, ehl Eva Sirén muistuttaa.

Enemmistöä suomalaisista vaivaavalla ientulehduksellakin saattaa olla hoitamattomana kauaskantoiset seuraukset.

– Ientulehduksesta voi aiheutua hampaiden kiinnityskudosten tulehdus, joka voi pitkälle edenneenä aiheuttaa hampaan heilumista, ienverenvuotoa tai märkävuotoa ientaskuista. Pahimmillaan se voi johtaa jopa hampaan irtoamiseen.

Sirén painottaakin ennaltaehkäisevän ja säännöllisen hoidon merkitystä.

– Oralin näkökulmasta se tarkoittaa, että potilas tutkitaan aina huolellisesti, haasteet kartoitetaan niin yleis- kuin suun terveydenkin näkökulmasta ja ne huomioidaan yksilöllisessä hoitosuunnitelmassa.

Teksti:Hymy
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: hammashoito, ientulehdus, suun terveys

Kommentit

Oma kommentti