Ehkäiseekö berberiini Alzheimerin tautia?

Berberiini on ikivanha itämainen kansanlääke, joka on herättänyt viime aikoina suurta kiinnostusta länsimaissa, myös Suomessa.


Turussa tehtyjen tutkimusten mukaan berberiini voi ehkäistä jopa pelättyä Alzheimerin tautia. Muiden tutkimusten mukaan berberiini korjaa veren sokeri- ja rasvahäiriöitä, ehkäisee masennusta, hillitsee syöpäsolujen kasvua ja tehostaa syöpätautien solusalpaaja- ja sädehoitoa.

Turkulaiset Åbo Akademin ja intialaisen Amrita-yliopiston tutkijat etsivät yhdessä luonnosta aineita, jotka voisivat ehkäistä ja jarruttaa vakavaa muistisairautta, Alzheimerin tautia. Se johtuu myrkyllisten beeta-amyloidi-paakkujen kertymisestä aivoihin.

Tutkijat löysivätkin yhteensä 23 tällaista yhdistettä, joista yksi on berberiini. Se toimii taudin hoidossa käytettävien lääkkeiden tavoin estämällä kahta hermoimpulssien kulkua haittaavaa entsyymiä, asetyylikoliini- ja butyryylikoliiniesteraaseja, jolloin taudin eteneminen voi hidastua.

Berberiiniä voidaan käyttää hyväksi Alzheimerinn taudin ehkäisyssä ja hoidossa, tulkitsevat tutkijat. Havainnot saavat tukea muualla tehdyistä tutkimuksista. Alzheimerin tauti on niin sanottu tyypin 3 diabetes, jossa aivot menettävät plastisuuttaan. Silloin muisti ja muut tietotaidot heikkenevät.

Berberiini on erinomainen ravintolisä myös tyypin 2 diabeteksen hoitoon, sillä se on yhtä tehokas kuin suun kautta otettavat sokeritautilääkkeet. Berberiini sopii mainiosti täydentämään lääkkeitä, joiden tarve ja sivuvaikutusriski voivat pienentyä.

Turvallinen vaihtoehto

Italiassa sydänlääkärit ovat innoissaan berberiinistä, sillä se voi korvata kolesterolilääkkeet, statiinit. Niitä syö noin 650 000 suomalaista. Valitettavasti kaksi käyttäjää viidestä ei saa niistä toivottua hyötyä.

Suomessa noin 130 000 henkilöä saa statineista ikäviä sivuvaikutuksia. Yleisimpiä haittoja ovat lihaskivut ja lihasten heikentyminen, uni- ja muistihäiriöt sekä maksa-, haima- ja munuaisvauriot. Haitat ovat yleisimpiä ikääntyvien keskuudessa.

Uusien tutkimusten mukaan statiinit lisäävät myös tyypin 2 diabeteksen riskiä ja ne jouduttavat sydämen sepelvaltimoiden kalkkiutumista. Statiinien ja verenpainelääkkeiden yhteiskäyttö voi aiheuttaa äkillisen munuaisvaurion. Nämä havainnot ovat yllättäneet asiantuntijatkin, sillä lääkkeiden piti olla turvallisia ja niiden pitäisi nimen omaan ehkäistä valtimotautien etenemistä.

Näistä syistä sydänlääkärit etsivät nyt kuumeisesti turvallisia vaihtoehtoja statiinilääkkeille. Tällainen vaihtoehto on ikivanha luonnonlääke, berberiini.

Laatulehti Nature Medicine julkaisi vuonna 2004 maailman ensimmäisen kliinisen tutkimuksen berberiinin vaikutuksesta veren rasvoihin. Kokonaiskolesteroli aleni kolmessa kuukaudessa keskimäärin 29 prosenttia, LDL-kolesteroli 25, ja triglyseridit 35 prosenttia. Eläinkokeissa kävi ilmi, että berberiini lisää maksassa LDL-kolesterolin vastaanottimia, jotka poistavat kolesterolia verenkierrosta.

Sietämättömät statiinit

Noin 30 prosenttia potilaista lopettaa statiinien käytön 6–7 kuukauden kuluessa, koska ne eivät sovi kaikille, etenkään ikääntyville ihmisille, kirjoittavat Rooman IRCCS San Raffaele -tutkimuslaitoksen ja Napolin yliopistosairaalan sydänlääkärit.

He antoivat berberiiniä sisältävää ravintolisää yli 75-vuotiaille potilailleen, joiden veren kohonnutta kolesterolia oli aikaisemmin hoidettu statiineilla. Lääkkeet oli jouduttu lopettamaan sivuvaikutusten vuoksi. Potilaat arvottiin kahteen 40 henkilön ryhmään, joista toinen sai vuoden ajan päivittäin lumetta ja toinen ravintolisää. Potilaat tutkittiin alussa ja uudelleen 3, 6 ja 12 kuukauden kuluttua. Kaikki pysyivät mukana ja noudattivat ohjeita koko vaikutusjakson loppuun asti.

Ravintolisä alensi kokonaiskolesterolia keskimäärin 20 prosenttia, LDL-kolesterolia 31 prosenttia ja triglyseridejä 10 prosenttia. HDL-kolesterolissa ei havaittu merkittävää muutosta. Verensokeri aleni keskimäärin viisi ja insuliiniresistenssi kymmenen prosenttia. Maksan ja munuaisten toiminnoissa ei ilmennyt mitään haittoja. Seitsemän ravintolisä- ja neljä lumeryhmään kuulunutta henkilöä raportoi lieviä, ohimeneviä vatsavaivoja.

”Tämä on ensimmäinen kunnollinen kliininen tutkimus, joka osoitti ravintolisän alentavan merkitsevästi kokonais- ja LDL-kolesteroleja ikäihmisillä, jotka eivät siedä statiinilääkkeitä. Ravintolisähoito on turvallista ja hyvin siedettyä. Tulokset vahvistavat aikaisempia berberiinillä tehtyjä havaintoja ja puoltavat ravintolisien käyttöä etenkin ikäihmisillä, jotka eivät siedä statiineja”, kirjoittavat lääkärit raportissaan.

Tukea tutkimukselle

Muut italialaiset kliiniset tutkimukset tukevat näitä tietoja. Tohtori Livia Pisciottan johtamissa Genovan yliopiston tutkimuksissa pelkkä 500 mg:n berberiinitabletti päivässä alensi kohonnutta kolesterolia, jopa tehokkaammin kuin etsetimibi-niminen lääke, 10 mg. Sitä käytetään joko yksinään tai yhdessä statiinien kanssa pienentämään veren kokonais- ja LDL-kolesterolin pitoisuutta.

Yleisimmät etsetimibin sivuvaikutukset ovat päänsärky, vatsakivut ja ripuli. Lääke tuli Suomessa Kelan rajoitetusti erityiskorvaamaksi 1.4.2012.

Pisciottan työryhmän uudempaan tutkimukseen osallistui 228 potilasta, joiden kolesteroli oli ollut koholla, ja sitä oli hoidettu statiineilla. Joka viidennen potilaan lääkitys oli jouduttu lopettamaan sivuvaikutusten vuoksi. Lisäksi tutkittiin 30 henkilöä, jotka potivat familiaarista hyperkolesterolemiaa (HeFH), perinnöllistä tautia, jossa kolesterolilukemat ovat hyvin suuria.

Osa potilaista sai pelkkää ravintolisähoitoa, osa etsetimibiä ja osa niiden yhdistelmää. Berberiinivalmiste alensi kolesterolia tehokkaammin (31,7 prosenttia) kuin etsetimibi (25,4 prosenttia).

Ravintolisä alensi LDL-kolesterolin alle 3,36 mmolin/l 29 prosentilla ja etsetimibi 12 prosentilla tutkituista. HeFH-potilailla berberiinivalmisteen lisääminen etsetimibihoitoon alensi LDL-kolesterolia keskimäärin vielä 11 prosenttia siitä mihin pelkällä lääkkeellä oli päästy. Ravintolisä oli hyvin siedetty eikä se suurentanut veren maksa- eikä kreatiinikinaasiarvoja.

”Berberiini alentaa hyvin tavallisten ja HeFH-potilaiden kolesteroliarvoja”, kirjoittavat lääkärit Lipids in Health and Disease -lehdessä. Toisistaan riippumattomien lääkäriryhmien tutkimukset siis osoittavat, että berberiini voi yksin tai yhdessä kolesterolilääkityksen kanssa korjata veren rasvaprofiilia, vähentää lääkityksen tarvetta tai korvata sen kokonaan. Näin voidaan vähentää ja välttää lääkkeiden aiheuttamia ikäviä sivuvaikutuksia.

Berberiinin tehokas ja turvallinen päiväannos on 0,5–1,5 grammaa eli 1–3 tablettia.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 12-12

 

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: Alzheimerin tauti, berberiini, statiini

Kommentit

Oma kommentti