Elina haluaa ammattilaiseksi

Kolmetoistavuotias Emilia Tanninen tietää tarkasti, miltä hänen tulevaisuutensa näyttää, sillä tyttö on päättänyt ruveta pelaamaan jalkapalloa ammatikseen. Edes viime keväänä sattunut vaikea loukkaantuminen ei estä haaveen toteutumista.

Vantaalaisen Emilia Tannisen, 13, lupaava hyökkääjän ura olisi voinut päättyä ikävällä tavalla viime huhtikuussa. Onneksi niin ei käynyt.

– Menin vähän väsyneenä tilanteeseen, ja taklauksessa oikea polvi pääsi vääntymään, seitsemännellä luokalla koulussa oleva Emilia kertoo.

– Mun mielestäni siinä oli enempi vastustajan vikaa. Ensimmäiset 15 minuuttia sattui ihan hirveästi, mutta sen jälkeen ei enää ollenkaan. En osannut yhtään aavistaa, mitä siinä meni.

Tilanne oli kaikkea muuta kuin ohi. Meni oikean polven eturistiside poikki että napsahti. Edessä oli lääkärireissu, mutta ikävä kyllä aluksi tehty väärä diagnoosi viivästytti asioita niin, että leikkaus tapahtui vasta kesäkuun alussa koulujen päätyttyä.

– Kunnon jalka siitä kuitenkin tuli, Emilian äiti Noora Tanninen, 35, nauraa.

– Kyllä se ihan jalalta näyttää. Siinä olisi voinut käydä huonomminkin, mutta onneksi leikkaus onnistui hyvin ja Emilia on pystynyt jatkamaan pelaamista.

Tulevaisuus tiedossa

Koko Tannisen perhe on liikkuvaa sorttia. Johdon assistenttina Vantaan Energialla työskentelevä Noora-äiti käy innokkaasti jumpassa, hänen myyntineuvottelijana työskentelevä aviomiehensä Petri, 43, pelaa kaukalopalloa ja perheen pahnanpohjimmainen Erika, 8, potkii isosiskonsa tavoin jalkapalloa.

Isosisko sylkee mielellään maaleja keskushyökkääjänä, mutta jos komento tulee jommalle kummalle laidalle, silloin vasen laita on parempi, vaikka Emilia onkin niin sanotusti molempijalkainen. Emilian seura on PK-35 ja Erikan IHK eli Itä-Hakkilan Kilpa.

– Emilian joukkue on tosi voittoisa, Noora-äiti kertoo ylpeänä.

– He ovat voittaneet melkein kaiken mahdollisen, mitä Suomessa voi voittaa. Kyse on vuonna 2000 syntyneistä tytöistä. Emilialle tulee 14 vuotta täyteen ensi elokuussa.

Emilialla on mittaa 160 cm, joten hän on pieni ja vikkelä. Tytön tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät, sillä hän ilmoittaa hetkeäkään empimättä haluavansa isona ammattifutaajaksi. Eikä yllätyksenä tule, että mieliaine koulussa on liikunta. Lukuaineista mieluisimmat ovat uskonto ja terveystieto, mutta matikasta ei olisi niin väliä.
Eikä tule yllätyksenä sekään, että 13-vuotias urheilijaneito on hyvin tarkka syömistensä suhteen. Mieliruoka on tortillat, mutta on äidin mukaan ihailtavan kaikkiruokainen.

Suihkeista apua perheelle

Tyttöjen vanhemmat harrastavat aktiivisesti liikuntaa omaan tahtiinsa. Niin kuin tiedetään, tekevälle sattuu, ja joskus tekeväänkin sattuu. Pienet lihaskipeytymät ja venähdykset ovat tuttuja kaikille liikuntaa harrastaville.

– Olemme koko perhe käyttäneet BetterYou-magnesiumsuihkeita, Noora Tanninen kertoo.

– Itse kärsin hyvin helposti sääriluiden lihasten särystä eli penikkataudista, mutta suihkeet tuovat selvää helpotusta. Käyn säännöllisesti jumpissa, ja käymme Petrin kanssa yhdessä kuntosalilla. Jos tulee rehkittyä liikaa ja sääret tuntuvat kipeiltä, käytän sinistä kipusuihketta. Jos sääret ovat edelleen kipeitä, kun seuraava salivuoro tulee, laitan jo lähtiessä punaista suihketta. Se lämmittää mukavasti ja helpottaa kipuja.

Emilia käyttää suihkeita vieläkin säännöllisemmin kuin äitinsä.

– Laitan punaista suihketta aina kun menen treeneihin, jolloin se lämmittää mukavasti. Jos sitten treenien jälkeen vielä jotakin paikkaa kolottaa, laitan sinistä kipusuihketta. Se auttaa heti. Meidän porukassa jo aika moni käyttää näitä BetterYou-sarjan suihkeita.

– Suihkeet on vielä siitäkin hyviä, ettei tarvitse käyttää särkylääkkeitä. Ne kaiken lisäksi vielä toimivatkin nopeammin kuin särkylääkkeet.

Tulevan jalkapallokauden tavoite on Emilialla kristallinkirkkaana korvien välissä.

– Lähdemme totta kai voittamaan kaikki turnaukset.

Kun häneltä kysyy, mikä on ollut tähän mennessä uran huippukohta, vastausta ei ihan heti tule. Sovimme siis siitä, että se on vielä edessäpäin!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Matti Matikainen

Terveys-Hymy 3-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: lihassärky, liikunta, magnesiumsuihke, penikkatauti, urheilu, venähdys

Kommentit

Oma kommentti