Elisalla on syöpä, jota ei voi leikata

Mainos

Elisa Valli odotti kolmatta lastaan, kun hänellä todettiin kohdunkaulan syöpä. Sytostaattilääkityksen aiheuttamien sivuoireiden takia hän haluaa pitää yleiskunnostaan huolta nauttimalla päivittäin tukihoitona Karin Havupuu-uutejuomaa.

Lempäälässä asuva yrittäjä Elisa Valli, 34, oli synnyttänyt kaksi poikaa vuosina 2014-2015 ja odotti kolmatta poikaansa syksyllä 2017, kun viikolla 14 neuvolalääkärissä havaittiin jotakin huolestuttavaa.
– Sain lähetteen Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, missä kohdunkaulan syöpä varmistui. Minut leikattiin sektion yhteydessä helmikuussa 2018 ja synnytys sujui hyvin. Kyseessä oli vielä tuolloin paikallinen syöpä eikä muita hoitoja tarvittu. Etäispesäkkeistä ei ollut tietoakaan.
Syöpä tuli Elisalle ja hänen lähipiirilleen täytenä yllätyksenä.
– Niin sitten mentiin normaalisti eteenpäin. Kävin kontrollissa kolmen kuukauden välein, kunnes pari viikkoa ennen kontrollia tunsin erikoista tunnetta vasemmassa nivusessa. Tunnustelin sitä, ja siellä oli selvä patti. Näytin sitä kontrollissa, ja kun sitä ruvettiin tutkimaan, syöpä olikin uusiutunut.
– Oli tulossa iso vatsan ja lantion seudun leikkaus, jonka piti tapahtua viikko ennen joulua vuosi sitten. Komplikaatioriskit olivat suuret, sillä kasvain oli lähellä jalan hermoja. Olin jo leikkauspöydällä nukutettuna, kun havahduin heräämössä kahden aikaan iltapäivällä. Katsoin kelloa ja olin ihmeissäni, sillä alun perin minun piti herätä vasta joskus iltaseitsemän tai kahdeksan kieppeillä. Nyt ei kaikki mennytkään niin kuin Strömsössä!
Sitten leikkaava lääkäri saapui Elisan luo.
– Hän kertoi, että leikkauspöydällä oli löytynyt etäpesäke maksan ja pallean välistä. Sitä ei vielä viikko sitten ollut näkynyt. Lääkärit puntaroivat tosi paljon, mitä tehdään ja kannattaako leikkaus, kun ei voitu olla varmoja, että kaikki saataisiin pois. Syöpä oli levinnyt jo vatsan alueelle. Lopulta he päättivät, ettei leikkausta jatketa. Pääsin joulun aatonaattona kotiin. Tämän vuoden alussa aloitettiin sytostaattilääkitys.
– Sain paria eri sytostaattia ja myös biologista lääkettä, sillä minulla oli periaatteessa kaksi eri syöpää. Tämä lääkitys ei kuitenkaan toiminut ja niinpä kolmen kuukauden kuluttua se vaihdettiin. Siitä lähtien olen ottanut aamuin illoin sytostaattilääkkeen. Lääkityksessä on kahden viikon hoitojakso, ja sen jälkeen viikon tauko. Sitten sama uudestaan.
Kun tätä juttua tehtiin, Elisa oli käynyt kaksi kertaa kontrollissa, seuraava kontrolli on joulukuussa. Tilanne on onneksi pysynyt vakaana.
– Osa kasvaimista oli jopa pienentynyt, hyvin minimaalisesti tosin, mutta eivät ainakaan olleet suurentuneet. Näillä lääkkeillä mennään sitten niin kauan kuin ne vaikuttavat. Loppuelämän lääkitys on päällä. Sädehoitoa en ole saanut. Lääkärit ovat sanoneet, ettei minua tulla koskaan leikkaamaan.
Karu kohtalo kolmen pienen pojan äidille. Tulevaisuuden ennusteesta hän ei halua puhua.
– Ei sitä kukaan tiedä. Eletään vain päivä kerrallaan. Oma vointi on ollut tosi hyvä, ja sitä ovat lääkäritkin ihmetelleet. Pystyn elämään ihan normaalia perhe-elämää enkä halua näyttää sairaalta, vaikka lääkkeistä on tullut pahoja sivuoireita. Nykyinenkin lääke aiheuttaa käsien ja jalkojen oireilua aika pahasti, niitä kiristää ja ne kuivuvat. Joudun rasvailemaan monta kertaa päivässä. Jalat ovat välillä olleet sellaisessa kunnossa, että hyvä kun pystyi kävelemään. Oli kuin tulisilla hiilillä kävelisi. Ja aivot ovat välillä kuin purkkaa!
Niin kuin huomataan, huumori ei ole kadonnut Elisan elämästä. Tämän haastattelun aikana hän on nauranut paljon, mutta välillä on ollut myös kyyneleiden aika.

Tukihoitona Karin Havupuu-uutejuoma

Kun Elisan kohdunkaulan syöpä löytyi syksyllä 2017, hän alkoi heti etsiä tietoa, mitä hän itse voisi tehdä, jotta asiat menisivät hyvin ja että hän ja vauva selviäisivät tilanteesta.
– Olin jo tätä ennen lukenut Karin Havupuu-uutejuomasta ja ihmisten hyvistä kokemuksista. Olen kuitenkin sen verran realisti, että tiedän, ettei tässä maailmassa mitään ihmelääkettä ole olemassa. Tein kuitenkin pieniä muutoksia ja jätin esimerkiksi kaikki turhat sokerit pois. Tiesin myös sen, että omalla mielellä ja positiivisella ajattelulla on valtava voima.
– Minulle tehtiin jo odotusaikana operaatio, joten en voinut liikkua tai ulkoilla. Olin loppuraskauden ajan sairauslomalla. Halusin, että kohdunkaula jaksaa kantaa vauvan aina synnytykseen asti.
Elisa alkoi siis jo raskaana ollessaan nauttia Karin Havupuu-uutejuomaa.
– Ajattelin, etten siinä mitään häviäkään, jos kokeilen sitä. Alkuun se oli hyvin metsänmakuinen, mutta elämän aikana on kaikenlaista tullut juotua, joten meinasin, että kai tämäkin sitten menee. Hyvin neutraali makuhan siinä on, ja varsinkin jos sitä juo enempi, sen maku vain paranee. Otin sen kylkeen vielä sokeritonta karpalomehua, joka on niin tuhtia tavaraa, että melkein hampaat irtoavat. Se tuo mukaan lisää metsäistä ajatusta ja luonnollisuutta.
– Siitä lähtien kun syöpä löytyi, olen ottanut joka aamu tyhjään vatsaan kaksi desilitraa Karin Havupuu-uutejuomaa. Se on ollut osa kokonaisuutta, että olen jaksanut näinkin hyvin. Sillä on ollut hyvät vaikutukset hiuksiin, jotka ovat kasvaneet ja pysyneet hyvinä. Hiusten kasvu on jopa hiukan lisääntynyt. Iho voi hyvin eikä se esimerkiksi talvella ole pintakuiva. Aiemmissa raskauksissa jouduin ottamaan mietoa rautalisää, mutta viimeisimmän raskauden aikana hemoglobiini on pysynyt hyvänä. Veriarvoni ovat olleet priimaa hoitojen ajan.
– Juoma on auttanut myös yleistä jaksamista, ja vaikka minulla on rankkoja hoitoja, vatsa on toiminut tosi hyvin. Olen lukenut netistä ja seurannut muita syöpäpotilaita, joilla monilla on joko ripulia tai ummetusta tai sitten niin kovaa pahoinvointia, ettei pysty tekemään yhtään mitään. Moni sytostaattihoitoa saava on niin huonossa kunnossa, että makaa vain päivät pitkät sängyssä.
– Mutta minä olen esimerkiksi jo tänä aamuna tehnyt kolmen kilometrin lenkin koiran kanssa ja viime viikolla kilometrejä tuli varmaan yhteensä 40.

”Lapsille on kerrottu”

Entä mitä Havupuu-uutejuomasta sanovat Elisaa hoitavat lääkärit?
– Ne eivät tiedä juomasta, mutta eivätpä ole kysyneetkään. Jos ei kysytä, en tuo sitä millään tavalla esille. Tämä on tukihoitona ihan niin kuin päivittäiset vitamiinit ja hivenaineetkin. Otan joka päivä monivitamiinitabletin ja myös C-vitamiinia. Juoma on vain osa kokonaisuutta.
Elisa on ammatiltaan yksityisyrittäjä ja hän tekee töitä kotonaan. Sairaus on luonnollisesti haitannut työntekoa.
– Olin ehtinyt olla pari kuukautta yrittäjä, kun syöpä löytyi. Teen hommia voinnin mukaan ja aika lailla osa-aikaisesti.
Elisan iloisuutta ja positiivisuutta ei voi kuin ihailla. Naurunkikatus irtoaa helposti.
– Elämänjano on kova ja päättäväisyys vie eteenpäin. Huomisesta ei tiedä kukaan. Lapset tietävät, että äiti on sairas, mutta siitä ei ole tehty numeroa. Käyn sairaalassa Tampereella kolmen viikon välein.
– Kukaan ei tajua, kun näkee minut lenkillä koiran kanssa, että tilanne on näin paha. En ole kysellyt, paljonko minulla on vuosia jäljellä, mutta sen tiedän, että jos mitään ei olisi tehty, minun olisi pitänyt olla jo kuollut.
– Ihminen voi kuolla kolarissa vaikka huomenna, Elisa sanoo lopuksi.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Karin havupuu-uutejuoma, Elisa Valli, kohdunkaulan syöpä

Kommentit

Oma kommentti