”En enää tarvitse pakkeleita!”

Ritva Toivonen on kärsinyt koko ikänsä atooppisesta ihosta. Edes ihotautilääkärien rohdoista ei ole ollut pysyvää apua. – Ulos ei kehdannut lähteä, ellei naama ollut paksussa pakkelissa, hän muistelee.


Turkulainen Ritva Toivonen, 73, on alun perin kotoisin Loimaan Metsämaalta, mutta naimisiin menon jälkeen hän hakeutui töihin Turkuun. Ritva naureskeleekin, että hänen nuoruudessaan oli jotenkin hienoa ja suurta, kun lähti isoon kaupunkiin.

Ritva työskenteli kosmetiikkatehtaassa työnjohtajana, mutta kun firma teki konkurssin, hän jäi pois työelämästä jo vuonna 1997. Onneksi hän oli silloin jo lähes kuusikymppinen, joten hän pystyi siirtymään päivärahakauden ja työttömyyskorvausten jälkeen sujuvasti eläkkeelle. Ritva toteaakin, ettei sen ikäinen olisi enää mistään saanut töitä, joten tavallaan hänen ikänsä koitui myös hänen pelastuksekseen.

Ritvan aviomies Pertti, 75, joutui niin ikään jäämään ennen aikojaan eläkkeelle varastomies-autonkuljettajan töistä, mutta hänen eläköitymisensä syynä oli kipeytynyt selkä. Pariskunnalla on aikuinen tytär, jolla 16-vuotiaat kaksoset, tyttö ja poika.

Kun Ritvalta kysyy, onko hänellä ollut koskaan mitään vakavampaa sairautta, tulokseksi tulee hetken hiljaisuus. Mutta kun häneltä kysyy, onko hänellä mitään reseptilääkitystä, vastaus on aikamoisen pitkä.

– Onhan niitä vaikka kuinka paljon, hän naurahtaa.

– On kolesterolilääke, verenpainelääke ja juuri huomattiin, että veren sokerikin on koholla. Onneksi saan siihen kaikkien lievimmän lääkityksen. Myös kilpirauhasen vajaatoimintaan on oma lääkkeensä.

Vaiva lapsesta asti

Ritva vakuuttaa lääkityksestään huolimatta tuntevansa itsensä terveeksi. Hän on käynyt aviomiehensä kanssa aika useinkin humpalla, mutta nyt harrastus on hiukan vähentynyt, kun miehen selkä kiusaa. Muuten pariskunta on liikkuvaa sorttia.

Yksi Ritvan terveysmurheista on jäänyt vielä mainitsematta. Hän on lapsesta saakka kärsinyt maitoruvesta ja iho on ollut hyvin atooppinen, punoittava, huono ja kuiva. Ihottumakohdat myös kutisivat kovasti.

– Häpesin sitä aina töihin mennessänikin, hän huokaa.

– Täytyi aina laittaa niin paksut kerrokset kasvoihin, että kehtasi lähteä ihmisten ilmoille. Ihottumaa oli runsaasti taipeissa, mutta kaikkein eniten häiritsi kasvojen ihottuma, jota oli sekä poskissa että ohimoissa. Posket oikein punoittivat, ja joskus ihossa näkyi alla sinertävääkin, oliko se sitten jo couperosaa vai mitä se oli. Vuodenajoista pahimmat olivat syksy ja kevät. Ihottuma oli parhaimmillaan kesällä, mutta silloinkaan ei saanut olla pitkiä aikoja auringossa.

Nuorempana Ritva kärsi myös allergiaoireista. Hän kävi niiden takia tutkimuksissa, ja rajoituksia tuli aika lailla: kananmunat, sitrushedelmät ja paljon muutakin, mutta Ritva ei enää muista koko listaa, koska valtaosa allergioista on iän myötä kadonnut. Myös siitepölyt ja erityisesti koivu aiheuttivat hänelle oireita.

Päivin ja illoin

Ritva oli ollut jo vuosia poissa työelämästä, kun hän viisi, kuusi vuotta sitten törmäsi Detrian arbutiiniin joillakin messuilla.

– Olen tähän asti käyttänyt arbutiinisarjaan kuuluvaa seerumia ja olen ollut siihen todella tyytyväinen. Aika arvokasta se tosin on, mutta toisaalta se on myös hyvin riittoisaa. Yksi tippa riittää koko kasvoihin. Nykyään en tarvitse enää minkäänlaisia pakkeleita, pelkkä arbutiini riittää. Tulen suorastaan sairaaksi, jos joudun pitämämään väliä seerumin käytössä, Ritva nauraa.

– Nyt ostin myös sarjaan kuuluvaa päivävoidetta ja olen siihenkin oikein tyytyväinen. Vaikka se onkin päivävoidetta, olen laittanut sitä iholleni myös iltaisin. Viimeksi kokeilin laittamalla aamulla seerumin sijaan pelkkää päivävoidetta. Molemmat tuotteet ovat parantaneet ihoani todella selvästi.

Ritva sanoo koko elämänsä muuttuneen, kun ei enää tarvitse hävetä kasvojensa ihottumaa.

– Mieli on pirteä ja kehtaa mennä minne tahansa. Ihottumat eivät enää kutisekaan isommin. Ennen kutina oli niin kova, että se haittasi yöunia. Nukuin hyvin huonosti, mutta nykyään nukun taas oikein hyvin.

Ihotautilääkärille Ritva ei ole puhunut arbutiinista, koska hän ei ole tarvinnut tämän palveluksiakaan.

– Se on aina kallis paukku, kun sen tilaa. Kortisonia sieltä on tullut ja paljon, mutta se ohentaa ihoa, joten lääkäri jossakin vaiheessa kehotti lopettamaan sen käytön. Muut tuotteet lähinnä kutittivat. Nykyään kasvoissa ei ole enää mitään ihottumapaikkoja. Arbutiini pitää ne poissa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Roni Lehti

Terveys-Hymy 12-12

Teksti:Arbutin

Kommentit

Oma kommentti