Tuoreessa espanjalaistutkimuksessa selviteltiin kuidun vaikutusta sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin sellaisilla henkilöillä, joilla on suuri sairastumisen riski. Kolmen kuukauden seurantajakson alussa tutkittavia neuvottiin muuttamaan ruokavaliotaan kuitupitoisemmaksi, ja kuinka ollakaan, jakson lopussa suotuisia muutoksia oli tapahtunut.
Paino, vyötärön ympärys ja verenpaine putosivat niillä, jotka saivat eniten kuitua. Myös HDL-kolesterolin pitoisuus nousi eniten kuitua saaneilla ja monia muitakin suotuisia muutoksia havaittiin. Lisääntynyt kuidun saanti oli siis selvästi yhteydessä terveyttä edistäviin muutoksiin.
Tuloksia selittää omalta osaltaan varmaan sekin, että runsaskuituiset ruoka-aineet sisältävät myös muita terveellisiä ravintoaineita. Kasvikset, hedelmät, kokojyvävilja ja pähkinät ovat parhaita kuidun lähteitä.
Kommentit
Oma kommentti