Energiaa on tullut rutkasti lisää!

Vaikka Saija Sidiropoulou on vielä nuori nainen, hänen sairauskertomuksensa on pitkä. Onneksi nyt menee jo paremmin. – Lopetin lääkkeiden syömisen ja aloin hoitaa itseäni luonnonmukaisilla keinoilla.


Saija Sidiropoulou, 35, on taipuvainen tekemään elämässään radikaaleja muutoksia, ja osittain tätä kautta selittyy myös hänen eksoottinen kreikkalainen sukunimensä. Saija tosin nauraa, että hänen tyttönimensä oli vähintään yhtä eksoottinen, sillä se oli Muhonen. Sukujuuret menevät rajan taakse Karjalaan. Saijan nykyinen sukunimi tarkoittaa rautalintua.

Saija on yhdeksänvuotiaan Julius-pojan äiti, mutta ero Juliuksen isästä tuli, kun poika oli alle puolivuotias. Saijan elämäntilanne oli monella tavalla vaikea, ja niinpä hän halusi karistaa kaiken taakseen. Hänelle avautui tilaisuus lähteä Kreikkaan ja avata siellä oma kampaamo yhdessä sveitsiläisen liikekumppaninsa kanssa.

– Meille menivät kuitenkin sukset ristiin ja liike jäi hoidettavakseni. Rakensimme Juliuksen kanssa kunnon elämän Kreikkaan. Nykyinen mieheni Janis, 36, löytyi internetin kautta. Pidin netissä blogia ja hän alkoi seurata sitä.

Janis on kotoisin Tessalonikista, mutta asui tuolloin Ateenassa, kun taas Saija ja Julius asuivat Samoksen saarella.

– Yksi asia johti toiseen ja niin menimme neljä vuotta sitten Kreikassa naimisiin. Suomeen muutimme runsaat kaksi vuotta sitten. Eli tein pikku koukkauksen Kreikkaan ja toin sieltä miehen tullessani!

Vuoristorataa

Ihan kivutta näin suuret elämänmuutokset eivät koskaan suju. Saija naurahtaakin Janiksen kotiutuneen Suomeen häntä paremmin, vaikka Janiksen vanhemmat ja kaikki lähisukulaiset jäivät Kreikkaan.

Kolmikko viettää kuitenkin joka kesä kuukauden päivät Janiksen synnyinmaassa. Janis tekee työkseen valaistussuunnitelmia teattereihin ja televisioon.

– Sairaushistoriani on aika pitkä, Saija huokaa.

– Minulla oli Kreikan vuosina menossa noin seitsemän vuotta kestänyt psykologisesti hyvin haastava jakso. En kuitenkaan käsitellyt missään vaiheessa asioita, vaikka elämässäni oli tapahtunut vaikka mitä. Avioero oli vain yksi osa ongelmaa. Tilanne kärjistyi koko ajan, mutta ohitin kaiken vain tekemällä entistä enemmän töitä.

Oli oma yritys, lapsi ja eläimiä, piti pohtia maastamuuttoa ja muita asioita, joiden avulla Saija yritti syrjäyttää varsinaiset ongelmansa.

– Tuntui, että elin jatkuvasti erilaisten vastoinkäymisten vuoristorataa, ja sitten sairastuin vakavasti. Sain Kreikassa kesällä 2008 ensimmäisen kerran kramppikohtauksen, jota aluksi luultiin epileptiseksi. Kramppiin menivät sekä raajat että koko keho. Olin kuitenkin koko ajan tajuissani. Vuonna 2009 katsoimme telkkaria euroviisuviikonloppuna, ja kun seuraavana aamuna nousin ylös, sydämeni petti. Pääsin kuitenkin keittiöön, mutta kului hetki, ennen kuin heräsin sieltä.

Hirmuinen lääkepatteri

Saija vietti kaksi viikkoa ateenalaisen sairaalan sydänosastolla, ja tehdyistä tutkimuksista kertyi puhelinluettelon verran paperia. Mitään varsinaista syytä ei kuitenkaan löydetty.

– Onneksi siellä oli hyvin erikoinen ylilääkäri, joka tuli tekemään minulle testejä vapaapäivinäänkin. Hän päätyi lopputulokseen, ettei aivojeni käpyrauhanen eritä riittävästi serotoniinia eli onnellisuushormonia. Sama hormoni pitää sydämen rytmin ja verenpaineen tasapainossa. Sairauteni nimeksi tuli vasodepressiivinen syndrooma, joka on jatkumo pitkäaikaiselle stressille. Tästä johtuen lepopulssini voi jäädä joskus alle kolmenkymmenen.

Saija sai hirmuisen lääkepatterin. Hänelle määrättiin yhdeksän pilleriä päivässä. Siinä oli depressiolääkkeitä, sydänlääkkeitä ja ties mitä.

– Tätä annosta olisi pitänyt syödä loppuikä. Olin itse asiassa jo silloin lähtenyt vähän toisille poluille eli rupesin meditoimaan ja luin reikistä, energiahoidoista ja muista luonnnonmukaisista jutuista. Minulla oli jo Ateenassa reikiopettaja, joka ohjeisti henkisyyteen ja itseni parantamiseen.

Saija eli kuitenkin vuoden päivät lääkärin lääkkeillä, kunnes elokuussa 2010 he muuttivat takaisin Suomeen.

– Aloitin saman tien myös työt kampaamossa ja elätin koko perhettä ensimmäiset puoli vuotta. Se oli todella raskasta aikaa, kun elämässä oli suuria muutoksia ja meiltä kaikilta vaadittiin sopeutumista. Minulle tuli toinen sydämenpysähdys syksyllä 2010. Vietin samanlaisen jakson Meilahdessa kuin aiemmin Ateenassa.

Sitten tuli romahdus

Uutenavuotena 2010–11 Saijan psyyke petti täysin. Hän ei enää jaksanut. Edessä oli visiitti Auroran sairaalan psykiatriselle osastolle, missä todettiin selkeä loppuunpalaminen eli burn out. Hänet määrättiin sairauslomalle ja käskettiin unohtaa työnteko. Tilanne oli vaikea, sillä nyt Janiksen piti ruveta elättämään perhettä.

– Olin sairauslomalla yhdeksän kuukautta, mutta sain kuitenkin sinä aikana reikidiplomin koulut loppuun. Samoihin aikoihin aloin ymmärtää, mitä lääkkeet minulle tekevät. Rupesin systemaattisesti hoitamaan itseäni ihan muilla keinoilla ja lopulta jätin lääkkeet kokonaan pois kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen en ole pistänyt edes särkylääkettä suuhuni ja voin todella hyvin.

Yksi elimistöä ja etenkin ruokailua tasapainoittanut tekijä on ollut entsyymivalmiste Regulat.

– Eräs tuttavani suositteli sitä. Hän yllytti ainakin kokeilemaan, sillä entsyymiaineenvaihdunta liittyy koko kehon toimintaan. Otin sen käyttöön ja huomasin itsessäni hirveän paljon myönteisiä muutoksia.

Saija jätti myös kampaamotyöt kokonaan ja aloitti uuden uran. Hän on nyt työskennellyt jo puolitoista vuotta Helsinki-Vantaan lentokentällä matkustajapalveluvirkailijana. Saija puhuu viittä kieltä: hyvin suomea, englantia ja kreikkaa, hiukan huonommin ruotsia ja saksaa, joten näin kielitaitoisella ihmisellä on käyttöä.

– Regulat on antanut minulle ensinnäkin energisyyttä, sillä teen vuorotyötä ja tosi rankkoja vuoroja. Joudun heräämään aamuvuoroon yhdeltä yöllä. Tässä hommassa täytyy olla tosi hyvä fysiikka, että jaksaa. Uskon siihen, että jos ihminen syö hyvin, nukkuu hyvin ja jos henkinen tasapaino on kunnossa, myös kaamosmasennuksen ja pimeyden torjuminen omasta pienestä maailmasta katsottuna on paljon helpompaa.

Puskaradio toimii

Saijan käyttämä valmiste on RegulatPro Metabolic. Hän sekoittaa sen veteen ja ottaa aamuin illoin ohjeen mukaan. Muita luontaistuotteita hän ei käytä.

– Olen aika hyvin jäänyt siihen koukkuun! Eikä yhtään haittaa, vaikka muutama ylimääräinen kilokin on matkan varrella tippunut pois. Kun muutimme Suomeen, meille kummallekin kertyi 20 kiloa ekstraa, mutta nyt ne ovat jo kaikki lähteneet pois.

– Regulat on vähentänyt iänikuista hiilariaddiktiotani. Enää ei tee mieli yhtä paljon makeita kuin ennen. Energian määrän lisääntymisen ohella myös vatsa toimii entistä paremmin. Olen aina ollut hyvin herkkävatsainen ja ajattelen vatsan kautta, jolloin se kipeytyy hyvin helposti. Luultavasti on tapahtunut myös jonkinlaista kuonanpuhdistusta.

Saija on kääntänyt uuden suuntautumisensa myös harrastukseksi.

– Teen reikihoitoja ja meditaatio-ohjauksia. Asiakkaita on aika runsaasti, niitä kertyy lähinnä puskaradion kautta. Omia nettisivuja ei ole, mutta Facebookissa minulla on omat englanninkieliset sivut.

Kotijoukkueeseen kuuluu myös kaksi koiraa.

– Toinen on hieno näyttelyprinsessa, havannankoira, nimeltään Peppi. Toinen ja vanhempi on Kreikasta tuotu perinteinen katurakki, nimeltään Onni.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: energia, sydänkohtaus, burn out, stressi, kramppi, sydämen pysähdys, vasodepressiivinen syndrooma

Kommentit

Oma kommentti