Erinomainen E-vitamiini

E-vitamiini on hedelmällisyyden, kauneuden ja nuoruuden vitamiini. Se on rasvaliukoinen kehon suoja-aine, joka hidastaa solujen ennenaikaista vanhenemista.


E-vitamiini löydettiin 1920-luvulla, ja nykyisin tunnetaan kahdeksan aktiivista E-vitamiinia; neljä tokoferolia ja neljä tokotrienolia. Erityisesti tokotrienolien terveysvaikutukset ovat viime vuosina kiinnostaneet tutkijoita, koska ne ovat osin huomattavasti vahvempia vaikutuksiltaan kuin toistaiseksi vielä tutummat tokoferolit.

E-vitamiini on voimakas antioksidantti eli se suojaa kehon yhdisteitä härskiintymiseltä, hapettumiselta. Esimerkiksi käsien ruskeat maksaläiskät ovat hapettunutta rasvaa eli lipofuskiinia, jota kertyy myös aivoihin, keuhkoihin ja lihaksiin. Antioksidanttina E-vitamiini jarruttaa tätä prosessia.

Paras E-vitamiinin lähde ravinnossa on auringonkukkaöljy ja auringonkukansiemenet. Erikoisöljyistä vehnänalkioöljy sisältää hyvin runsaasti E-vitamiinia. Myös pähkinät ja mantelit ovat hyviä E-vitamiinin lähteitä, samoin kananmuna ja täysjyvävilja. Kasviksista ruusukaali ja parsakaali ovat E-vitamiinipitoisia.

Maksaa lukuun ottamatta eläinkunnan tuotteet sisältävät niukasti E-vitamiinia. Pakastus vähentää merkittävästi sen määrää, koska se on herkkä kylmälle.

Kauneutta ja hedelmällisyyttä

E-vitamiini tunnetaan kauneusvitamiinina, koska se edistää ihosolujen kosteuden säilyttämiskykyä ja hapensaantia. Antioksidanttina se suojaa ihon rasvayhdisteitä härskiintymiseltä ja parantaa ihon pintaverenkiertoa. E-vitamiinia käytetäänkin paljon kosmetiikassa, mutta erityisesti sen sisäinen käyttö edistää ihon hehkeyttä ja kauneutta.

Jo E-vitamiinin löytymisen aikoihin tiedettiin, että se turvaa rottauroksille normaalin lisääntymiskyvyn ja naaraille normaalin tiineyden. Ihmisillä ei-toivottu lapsettomuus saattaa johtua kohdun heikkenemisestä tai huonolaatuisesta spermasta. Tähän avuksi suositellaan usein luonnollista E-vitamiinia ja lisänä B- ja C-vitamiineja sekä naisille foolihappoa.

E-vitamiinin täsmällistä vaikutusmekanismia ei vielä tunneta, mutta tiedetään, että se vaikuttaa sukuhormoneihin ja sitä kautta hedelmällisyyteen. Myös PMS-oireisiin, kuukautiskipuihin ja vaihdevuosivaivoihin kannattaa kokeilla E-vitamiinia. Vaihdevuosi-ikäisillä runsas E-vitamiinin saanti saattaa vähentää hikoilua.

Kuinka paljon tarvitaan?

E-vitamiini parantaa vastustuskykyä sairauksia ja ennenaikaista vanhenemista vastaan, koska se aktivoi soluvälitteistä immuunijärjestelmää. Se vähentää myös tulehduksia ja edistää verenkiertoa. Verisuonten hyvinvoinnista E-vitamiini huolehtii lisäämällä hyvän HDL-kolesterolin osuutta ja vähentämällä siten kalkkeutumista. Se estää myös ravinnon nitraatteja ja nitriittejä muuntumasta syöpää aiheuttavaksi nitrosoamiiniksi ja hidastaa huonojen kudoshormonien eli prostaglandiinien syntymistä.

Suomessa E-vitamiinin virallinen päivittäinen saantisuositus on naisille 8 mg ja miehille 10 mg. Näitä määriä pidetään kuitenkin liian pieninä hyötyäksemme E-vitamiinin lukuisista suojaavista ja terveyttä edistävistä vaikutuksista. Tarpeen määrään vaikuttaa yksilöllisesti myös psyykkinen ja henkinen stressi, rasvan määrä ja laatu ravinnossa sekä muiden antioksidanttien – esimerkiksi C-vitamiini, alfalipoiinihappo ja sinkki – saanti.

Monet lääkkeet sekä alkoholi ja tupakka lisäävät merkittävästi E-vitamiinin tarvetta. Suurillakaan E-vitamiiniannoksilla ei ole todettu sivuvaikutuksia. Hyvinvoinnin turvaamiseksi riittävästä E-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia ravitsevan ja monipuolisen ruokavalion sekä luotettavien ravintolisien avulla.

Terveys-Hymy 2-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: antioksidantti, E-vitamiini

Kommentit

Oma kommentti