Erkki torjuu eturauhassyöpää: ”PSA-arvo putosi komeasti”

Mainos

Seitsenkymppinen Erkki Mäkelä on siinä iässä, jolloin eturauhanen kenkkuilee joka toisella ikätoverilla.

Ruotsissa asuva Erkki Mäkelä, 70, on niitä miehiä, jotka ovat kiertäneet vähän muutakin kuin tahkoa. Nähty ja koettu on kaikenlaista.
– Muutin Ruotsiin 14-vuotiaana vuonna 1962. Perhe etsi töitä, mutta Suomessa niitä ei ollut. Täältä löytyi ja niin minäkin jäin tänne. Koska olin vielä koulussa, tiukka suomalainen lyseo vaihtui ruotsalaiseen pehmokouluun. En juuri osannut ruotsia muuta kuin muutaman lyseossa oppimani idioottimaisen sanan, mutta onneksi kävi säkä. Minulla oli hyvä uskonnon opettaja ja hän auttoi minua. Opin kielen puolessa vuodessa.
Erkin syntymäpaikka on Etelä-Pohjanmaalla lähellä Perhoa, mutta sieltä perhe muutti Vaasaan ja Vaasasta Erkki, hänen äitinsä ja isäpuolensa lähtivät Ruotsiin. Muut perheenjäsenet olivat jo sen verran vanhempia, etteivät he enää kuuluneet samaan talouteen.
– Saavuimme Tullinge-nimiseen paikkaan Tukholman liepeille. Siellä oli Alfa Laval -konsernin separaattorin valimoita, ja molemmat vanhempani pääsivät sinne töihin.
Erkki jatkoi koulunkäyntiä ja luki itsensä ensin insinööriksi, jonka jälkeen hän kävi vielä kauppakoulun. Hänkin meni Alfa Lavalille töihin.
– Olin siellä alkuaikoina pienen verstaan pomona, mutta työ oli yksitoikkoista. Hain yhtiön sisällä huoltomieheksi, jonka jälkeen kävin ensin Ruotsissa vuoden armeijan ja lähdin sitten YK-joukkoihin Siinaille puoleksi vuodeksi. Sieltä sain kivan rusketuksen.
Sitten taas takaisin Ruotsiin ja Alfa Lavalin palvelukseen. Seuraava työtehtävä ei ollutkaan ihan tavanomaisimmasta päästä.

Venäjälle navettaa rakentamaan

– Lähdin Moskovaan rakentamaan firmalle automatisoitua 2000 lehmän navettaa. Lehmät tuotiin Hollannista, ja jokaisen lehmän piti olla tiineenä. Näin ostaja sai tuplalehmät. Vaikutin siellä vuodet 1974-1978, jonka jälkeen odotti taas paluu Ruotsiin. Minulla oli jossakin välissä oma yrityskin, mutta 1991 menin takaisin Alfalle ja muutin takaisin Moskovaan, missä toimin neljä vuotta toimitusjohtajana. Sen jälkeen muutimme Puolaan ja asuimme Varsovassa neljä vuotta. Toimin sielläkin toimitusjohtajana.
Erkki löysi vaimonsa Tarjan vuonna 1984, ja siitä lähtien pari on pitänyt yhtä. Heille syntyi kaksi tytärtä, jotka ovat nykyään hiukan yli kolmekymppisiä. Seuraavaakin polvea on jo yksi kappale ja toinen on tulossa.
– Lastenlapset ovat elämän suola. Ne voi ottaa vähäksi aikaa tänne ja sitten kun ei enää tykkää, ne voi palauttaa, hän viisastelee.
Puolan jälkeen Ruotsi taas kutsui, mutta kaikki Erkin tuntemat tukihenkilöt olivat jo siirtyneet muualle, joten lopulta hän sai niin sanotun kultaisen kädenpuristuksen, mikä tarkoitti siis sitä, että sopii häipyä täältä vähin äänin.
– Perustin oman konsulttiyhtiön, jonka nimissä yritimme tehdä Venäjälle kauppaa. Ostimme käytettyjä sahoja Ruotsista ja Suomesta. Ne laitettiin pystyyn siellä. Elettiin sitä aikaa, että jos ei ollut kuvernöörin kanssa väleissä tai jos ei ollut antaa hänelle kättä pitempää, kauppa ei käynyt. Meillä oli siellä kaksi sahaa ja melkein toimintakykyisinä, mutta yhtäkkiä meille ei annettukaan puutavaraa. On vähän vaikeaa pyörittää sahaa, jos ei ole sahattavaa.
Muu ei auttanut kuin palata taas kerran Ruotsiin.
– Perustin tänne vanhusten hoitoyhtiön, jota pyöritin monta vuotta, mutta pari vuotta sitten myin sen ja jäin eläkkeelle. Minulla on vielä kuitenkin hommia, sillä toimin uskottuna miehenä viidelle asiakkaalle. Hoidan heidän etujaan ja raha-asioitaan.

Vinkki löytyi saunaseurasta

Tukholmassa toimii Ettonen-niminen saunaseura, johon kuuluu 35 suomalaista entistä ja nykyistä liikemiestä. Siellä Erkki tapasi Mertz Laakson, joka kertoi edustamastaan uudesta Pomi-T -nimisestä luontaistuotteesta. Sen ideana on hoitaa eturauhasta ja pitää muun muassa eturauhassyöpää ennustava PSA-arvo mahdollisimman alhaalla. Erkki kiinnostui heti.
– Pyöräilin vähän pitempään yhtenä kesänä, jonka jälkeen PSA-arvo nousi 9-10:een, mikä oli mielestäni liian korkea. Minut tutkittiin, mutta mitään pahaa ei löytynyt. Kun Mertz kuuli tilanteestani, hän suositteli Pomi-T:tä, jota olenkin nyt syönyt jo kaksi ja puoli vuotta. Ja PSA-arvo on pudonnut neljän ja viiden väliin.
– Tutustuin tuotteeseen kunnolla  ja mitä enemmän siitä ja sillä tehdyistä tutkimuksista luin, sitä vakuuttuneemmaksi tulin sen tehosta. Uskon tuotteeseen ja sehän on täällä Ruotsissa mukana virallisissa eturauhassyövän hoito-ohjeissakin.
Ihan kaikki Erkin eturauhasongelmat eivät kuitenkaan ole ohi.
– Minulla on suurentunut eturauhanen. Parhaillaan tutkitaan, tarvitaanko höyläystä. Sain urologilta tabletteja, ja hän tiesi myös Pomi-T:stä ja sanoi, että voin ottaa sitä hänen määräämänsä lääkkeen rinnalla. Kehotti jatkamaan Pomi-T:n syömistä. Otan kaksi tablettia joka aamu aamupuuron kanssa ja pidän tällä tavalla PSA-arvon alhaalla.
Erkki on kertonut asiasta myös muille saunaseuran ikämiehille.
– Siellä on muutama kaveri, jotka ovat käyneet höyläyksessä, mutta ovat silti ruvenneet syömään tätä valmistetta. Tämä on aika hyvin tutkittu, joten he uskovat sen tehoon. Niin kuin minäkin uskon.

 

Vaikuttaa eturauhaseen monin tavoin

Pomi-T on varsinaisesti tarkoitettu eturauhassyöpään liittyvän PSA-arvon alentamiseen, mutta sitä käytetään myös eturauhassyövän hoitoon ja sen jälkihoitoon. Mutta mikä ihme sitten on Pomi-T?
Kyseessä on englantilaisen Campbridgen yliopiston syöpäprofessori Robert Thomasin kehittämä valmiste, joka sisältää kuivattuina ja jauhettuina neljää eri ainesosaa: granaattiomenaa, kurkumaa, vihreää teetä ja parsakaalia. Sen on osoitettu pystyvän laskemaan PSA-arvoa. Professori Thomas on valittu Englannissa sekä vuoden lääkäriksi että vuoden syöpälääkäriksi. Englannin onkologinen eli syöpälääkärien yhdistys valitsee vuoden syöpälääkärin, kun taas eräs terveysalan ammattilehdistö valitsee vuoden lääkärin Englannissa. Ei siis ihan turhia titteleitä.
Monet Pomi-T:tä käyttävät miehet ovat saaneet myös eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta johtuvat virtsaamisvaivat ja etenkin yölliset vessareissut vähenemään. Tuotteesta kiinnostuneet voivat hankkia sitä www.pomi-t.fi -nettisivuston kautta.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mertz Laakso
Avainsanat: Erkki Mäkelä, eturauhassyöpä, Pomi-T

Kommentit

Oma kommentti