Esa ”Essi” Keskisen vatsavaivat loppuivat

Esa KeskinenVanha lausahdus siitä, ettei urheilija näe tervettä päivää, on pätenyt valitettavan hyvin vuoden 1995 jääkiekon MM-sankareihin kuuluvasta Esa Keskisestä puhuttaessa. On ronannut sekä selkä että vatsa, mutta nyt näyttää jo paremmalta.

Esa ”Essi” Keskinen, 46, pelasi hyökkääjänä vuodet 1994–1999 Ruotsin Elitserienissa HV 71:n riveissä. Vatsa alkoi oireilla jo tuolloin, siis reilusti toistakymmentä vuotta sitten

Joukkuekaverit yllyttivät häntä menemään tutkimuksiin, mutta Essi sanoo olevansa luonteeltaan sellainen, että hoitaa asian joko huomenna, ensi viikolla tai ensi vuonna. Kun maha oli temppuillut muutaman vuoden, hidas hämäläinenkin sai tarpeekseen. Kun Essi lopetti pelaamisen 2000-luvun alussa, vatsa oli jo aika huonona.

– En mä pystynyt oikein menemään mihinkään. Kun sain syömisen jälkeen kengät jalkaan, tuli melkein löysät housuihin. Multa meni kaikki huumori enkä pystynyt enää normaalielämään. Mulle tehtiin toukokuussa 2007 Turussa paksusuolen tähystys, joka alkuun vaikutti antavan normaalilöydöksen, mutta koepalojen jälkeen lääkäri soitti ja kertoi, että minulla on nyt joko haavainen paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti – tai molemmat.

– Ajattelin tietysti, että siitä selvitään lääkityksellä ja kysyin, että tuleeko pitkäkin lääkekuuri. Lääkäri sanoi heti, että se tarkoittaa elinikäistä.

Vessareissujen ennätys

Esa söi parhaimmillaan 19 tablettia päivässä.

– Mukana oli tosi paljon kortisonia ja kaikenlaista muuta, joka alkoi jo turvottaa päätä. Olen kortisonia saanut matkan varrella selkään ja polveen ja vähän joka paikkaan, joten luulin jo saaneni siitä osani, mutta se oli turha luulo.

Tilanne meni niin huonoksi, että mies joutui neljäksi vuorokaudeksi Turkuun TYKS:n sisätautiosastolle.

– Mulla oli siellä WC-toimintalista, ja kun kahden ja puolen vuorokauden ajan annettiin suoneen täysannos kortisonia, sokeria ja suolaa, tein tuona aikana 128 vessareissua.

Ehkä tämän jälkeen kaikki ymmärtävät, miksei Esa yhteen aikaan käynyt enää missään. Sillä oli maha vähän kipeä.

– Seuraavan viikon vietin sydänosastolla. Mulle tuli jostakin lääkkeestä sydänlihastulehdus, kun kortisonia ruvettiin vähentämään ja lisättiin estolääkettä rinnalle. Niitä jouduttiin jatkuvasti vaihtelemaan, tunsin itseni koekaniiniksi. Silti vieläkään ei kukaan osannut sanoa, mikä mua vaivasi. Diagnoosi ei vaan valmistunut.

Turusta Tampereelle

Jossakin vaiheessa Esan paperit ja koko mies siirrettiin Turusta Tampereelle. Häntä hoidettiin lähinnä haavaisesta paksusuolesta kärsivänä potilaana, kunnes tamperelaislääkärin yllättävä soitto muutti koko kupletin juonen.

– Hän sanoi, ettei kyse olekaan haavaisesta paksusuolesta. Se oli aikamoinen pommi. Ja minä olin syönyt siinä vaiheessa jo neljä, viisi vuotta valtavasti lääkkeitä. Oliko se kaikki ihan turhaan? Jompi kumpi tässä on nyt takuuvarmasti väärässä, joko Turku tai Tampere.

Karin havupuu-uutejuomaEsan lääkitys oli vielä päällä, kun hän vuosi sitten isänsä suosituksesta alkoi juoda Havupuu-uutejuomaa. Nelisen kuukautta sitten hän heitti pilleripurkit nurkkaan ja siirtyi täyspäiväisesti juoman käyttäjäksi. Terveydentila alkoi selvästi kohota.

– Lopetin lääkkeiden syömisen, vaikka mua peloteltiin syövällä. Ja olen oikein iloinen, että lopetin. Kun aina aikaisemmin lähdin kauppaan tai jonnekin, piti etukäteen miettiä, missä on vessa. Mitään ei voinut sopia seuraavaksi päiväksi.

– Eristäydyin neljän seinän sisään, mutta nyt olen päässyt sieltä pois. En pystynyt edes käymään lähisukulaisten syntymäpäivillä tai sitten tein sinne 10–15 minuutin pikavisiitin. Kerran mulle järjestettiin häihin ihan oma vessa. Tilanne oli siis tosi inhottava.

Peli jatkuu yhä

Esa on ollut jo runsaat 20 vuotta naimisissa Tiinansa kanssa. Heillä on kaksi tytärtä, 20-vuotias Ida ja 17-vuotias Linda.

– Perhe on ollut tosi kovilla, mutta upeasti se on tukenut minua, mistä lämpimät kiitokset, Esa toteaa.

– Nyt onneksi huumori on palaamassa takaisin. Juon tällä hetkellä uutetta enää puoli pullollista päivässä, sillä vatsa pysyy sillä kunnossa. Nyt pystyn taas elämään ihan normaalia elämää ja voin syödä ihan mitä tahansa. Herttuan Karin suuntaan suuri kiitos ja syvä kumarrus.

Esa ei halua ruveta rettelöimään, mutta hän haluaa kuitenkin selvityksen siitä, miksi Turku ja Tampere päätyivät täysin päinvastaisiin tuloksiin. Hän ei syytä ketään, mutta luonnollisesti selonteko kiinnostaa.

– Peli jatkuu yhä, vanha maailmanmestari naurahtaa.

– Haluan tiedon siitä, olenko syönyt vuosikaudet turhaan vahvoja lääkkeitä.

Myös selkä on kiukutellut

Essi on käynyt monivuotisen taistelun myös selkäsairautensa vuoksi – ja voittanut sen.

– Harjoitusturnauksessa elokuussa 1999 selkälihas repesi, ja pystyin pelaamaan kauden loppuun kortisoni- ja puudutuspiikkien avulla. Vamma oli kuitenkin luultua pahempi.

– Sitten alkoi pitkä taistelu Pohjolan kanssa. Ensin ne hukkasivat vuodeksi mun tekemäni vahinkoilmoituksen ja sitten ne ilmoittivat, että kyseessä oli synnynnäinen vamma, joka vain sattui puhkeamaan nyt. Olin pelannut 18 vuotta huipputasolla ja nyt vasta se vamma muka tuli ilmi. Oli pakko lähteä hakemaan oikeutta ja olla esimerkkinä muille.

Juttu meni hoviin saakka, mutta siinä vaiheessa Pohjola sopi asian. Oikeustaistelu kesti kuitenkin kuusi vuotta. Essin oikean puolen alaselkä temppuilee yhä – ja varmaan koko loppuiän.

– Huono ja jäykkä se on, ja kyllä se aina muistuttaa itsestään, etenkin jos yrittää tehdä jotakin vähänkin raskaampaa, hän toteaa.

– Nyt kun vatsavaivat hellittivät, työelämään palaaminen kiinnostaa jo kovasti, olen toiminut jääkiekkopuolella niin sanottuna asiantuntijana. Tykkään edelleen jääkiekosta ja tykkään myös puhua siitä.

Miehen palkintokaapissa onkin maailmanmestaruuden lisäksi olympiahopeaa ja -pronssia, muiden meriittien lisäksi.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Tommi Taipale

Terveys-Hymy 7-11


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: vatsa, vatsavaiva, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Ei oikein selvinny mikä sitä maha sitten vaivas?
Tsemppiä kuitenkin Esalle.

Oma kommentti