Eturauhasyöpä katosi kummasti

Matti VirkkunenPorilainen eläkkeellä oleva rekkakuski Matti Virkkunen sai vuosi sitten tammikuussa tylyn tuomion: hänellä todettiin korkean asteen aggressiivinen eturauhassyöpä. Nyt syövästä ei ole tietoakaan.

Matti Virkkunen, 66, meni tammikuussa 2007 Porin terveyskeskukseen hakemaan lääkärintodistusta yhdistelmäajokorttinsa uusimista varten. Nuori naislääkäri tiedusteli Matilta, koska tälle viimeksi oli tehty terveystarkastus, johon Matti totesi, että pariinkymmeneen vuoteen ei ole ollut tarvetta.

– Hän passitti kuitenkin verikokeisiin. Muutamaa tuntia myöhemmin puhelin soi. Toinen terveyskeskuslääkäri pyysi tulemaan ihan heti. Kävi ilmi, että kaikki muut arvot olivat aivan huippuja, mutta ns. PSA-arvo oli huolestuttavan korkea, 44,4. Normaaliarvo tämänikäisellä miehellä on 3-4 paikkeilla. Lääkäri koetteli eturauhastani peräaukon kautta ja totesi, että siellä on aika lailla möykkyjä. Hän sanoi, että epäilee eturauhassyöpää.

Matti joutui jatkotutkimuksiin. Kun koepala otettiin, hänen oli odotettava tuloksia kaksi pitkää viikkoa. Matti kutsuukin tuota aikaa löyhässä hirressä roikkumiseksi ja myöntää, että muutaman kerran piti ottaa kokovartalopuudutus.

– Patologin lausunto oli tyly, kyseessä oli hänen mukaansa korkean asteen aggressiivinen eturauhasyöpä eli pahin mahdollinen. En voinut kuin ihmetellä, sillä se ei ollut antanut minkäänlaisia oireita.

Havupuu-uutejuomaJo siinä vaiheessa, kun syöpää vielä epäiltiin, Matti muisti nähneensä muutama vuosi aiemmin telkkarista Ravintorengas Oy:n toimitusjohtajan Kari Herttuan haastattelun, jossa hän kertoi Havupuu-uutejuomasta.

– Soitin Herttualle ja kyselin tarkemmin. Rupesin juomaan helmikuun puolivälissä Havupuu-uutejuomaa 3-4 desilitraa päivässä. Minulle tehtiin koko ajan lisätutkimuksia ja kerroin lääkäreillekin juovani Havupuu-uutejuomaa, johon ei kuitenkaan otettu kantaa.

Tutkimukset osoittivat, ettei syöpä ollut levinnyt eturauhasen ulkopuolelle. Urologi totesi syöpädiagnoosin jälkeen, ettei leikkaukseen ole tarvetta, mutta sen sijaan aloitetaan lääke- ja sädehoito.

Matin PSA-arvo mitattiin seuraavan kerran 23.3, jolloin se oli lähtenyt lievään laskuun. Nyt lukemat näyttivät 42,4. Seuraavan kerran PSA tarkistettiin 2.4, jolloin se oli pudonnut jo 36:een, mutta tähän mennessä mitään hoitoja Matille ei vielä ollut annettu. Hän joi vain sitkeästi Havupuu-uutejuomaa.

– Lääkehoito tarkoittaa neljää helkkarin kallista hormonipistosta vuodessa, mutta onneksi KELA korvaa ne, Matti toteaa. – Ensimmäinen pistos annettiin 20.4, mutta olin kuitenkin varannut ajan PSA-mittausta varten saman päivän aamuksi ennen pistosta. Nyt PSA oli enää 24 eli se tippunut 20 pykälää.

Matin sädehoito aloitettiin vasta elokuun alussa, jolloin hän oli siis saanut yhden pistoksen huhtikuussa ja jatkanut koko ajan Havupuu-uutteen juomista. Hän kävi mittauttamassa PSA-arvonsa saman päivän aamuna ennen sädehoidon aloittamista, ja nyt mittari näytti lukemia 4,3!

– Kävin aikamoisen jaakobinpainin, rupeanko ottamaan sädehoitoa vai enkö. Päätin kuitenkin ottaa hoidon ja niin sain sitä viitenä päivänä viikossa yhteensä 40 kertaa. Sädehoito loppui lokakuun alussa. Kävin kahden viikon päästä siitä PSA-testissä ja nyt lukemat olivat 0,6. Viimeksi olen käynyt kontrollissa tämän vuoden tammikuun lopulla, jolloin arvo oli 0,2 ja lääkärin tutkimuksissa todettiin, ettei syöpää enää ole. Seuraava kontrolli minulla on 30.1.2009, joten tilanne ei enää ole kovin akuutti, Matti naurahtaa.

Hän juo edelleen Havupuu-uutejuomaa, mutta enää vain yhden desilitran tyhjään vatsaan joka aamu. Matti on itsekin ihmeissään tapahtumien saamasta käänteestä.

– Kummallinen homma tämä on. Ennen kuin sain pienintäkään hoitoa, PSA-arvo putosi 44,4:stä 24:ään, joten joku vaikutus tällä juomalla täytyy olla. Saamani diagnoosi oli melkein kuin kuolemantuomio. Jos sanotaan, että mulla on korkea-asteinen aggressiivinen eturauhasyöpä, ei kai se itsestään rupea paranemaan.

– Uskon tähän aineeseen kuin pässi suuriin sarviinsa, mutta totta kai myös lääkärin määräämillä hoidolla on ollut vaikutuksensa. Olen tullut siihen tulokseen, että kyse täytyy olla jonkinlaisesta tosi isosta yhteisvaikutuksesta. PSA-arvo putosi huhtikuussa annetun hormonipiikin jälkeen neljään, mutta koko ajan join myös Havupuu-uutetta.

–Tammikuun lopussa lääkäri mietti kovasti, jatketaanko pistoslääkitystä. Hän kysyi, haluanko jatkaa, johon vastasin, ettei se ole iso vaiva, jos neljä kertaa vuodessa käy ottamassa piikin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jussi Partanen

Terveys-Hymy 5-08

Ravintorengas

 


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: syöpä, eturauhassyöpä, havupuu-uutejuoma, PSA-arvo, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Hei, luin jutun tästä havupuu-uutejuomasta.Mistä sitä saa ostettua ja onko se kuinka kallista?Ajattelin ehkä kokeilla tuota liuosta, koska itselläni on aivokasvain.

Oma kommentti