Farmaseutti Maija Eskola: Jokaiselle lapselle samaa kalaöljyä

Mainos

– Olen aina pitänyt kalaöljyä hyvin tärkeänä aivojen kehityksen takia. Kun esikoinen täytti pari vuotta, rupesin hänellekin syöttämään sitä. Ja kaksi seuraavaa lasta ovat saaneet samaa kalaöljyä heti täytettyään vuoden, farmaseutti Maija Eskola sanoo.

Hämeenlinnalaisessa Eskolan perheessä ei tapahtumia, vilinää ja vilskettä puutu. Siitä pitävät huolen Suvi, 9, Manu, 3, ja Sisu, 2. Perheen äidillä, farmaseutti Maija Eskolalla, 36, on kädet täynnä yhtä sun toista. Maijan aviomies Tuomas on niin ikään 36-vuotias.
– Kyllä tämä trio pitää pirteänä, Kokemäeltä kotoisin oleva Maija Eskola naurahtaa.
Maija on ollut koko työikänsä eli jo 13 vuotta töissä Hämeenlinnan Tori-Apteekissa. Ja farmaseutti kyllä tietää, mitä lapsilleen syöttää. Hän päätyi eye q -nimiseen kalaöljyyn, koska kalaa ei tule syötyä niin paljon kuin pitäisi.
– Kun lapsilta kysyy, mikä on mieliruoka, kolmesta suusta tulee yksi ainoa sana: makaronilaatikko! Alkuun kokeilin monenlaisia kalaöljyvalmisteita, mutta perehdyttyäni aiheeseen tulin siihen tulokseen, että eye q on hyvä tuote. Esikoinen on nyt syönyt sitä jo ainakin kuusi vuotta ja pojatkin siitä lähtien kun täyttivät vuoden. Nyt he osaavat vaatia sitä jo joka ilta. Annan lapsille mansikan makuisen eye q -purutabletin. Se on kaiken lisäksi makeutettu ksylitolilla. Meillä syödään pähkinöitä ja kalaakin silloin tällöin, mutta eye q toimii hyvänä lisänä.
Niinpä koko muksukatras on pysynyt terveenä. Yhdeksänvuotias Suvi menestyy mukavasti koulussa ja koko kolmikko on lujassa iskussa. Flunssaa taisi viimeksi olla viime keväänä. Myös vanhemmat ovat olleet terveitä.
– Lapset kyllä syövät lohta ja muutenkin me yritämme syödä kalaa viikoittain, mutta hiukan nämä erilaiset rajoitteet haittaavat kalan syöntiä. Raskausaikana ja muutenkin pitäisi vaihdella kalalajeja, ja varsinkin Itämeren kalaa tulee vältellä, koska siellä kaloissa on paljon raskasmetalleja ja myrkkyjä, jonka takia kalansyönti ei ole nykyään niin yksinkertaista. Lapsille lohi tuntuu olevan suosikkikala, joten sitä tulee tehtyä eniten, vaikka satunnaisesti syömme myös muikkuja ja silakkapihvejä.

”Ei tarvitse stressata ja miettiä”

– Eye q on siitä helppo valinta, että se on oikeasti puhdasta ja myrkytöntä. Ei tarvitse stressata ja miettiä, jos ei aina saa tarjottua kalaa riittävästi ja monipuolisesti.
Maija pitää muutenkin lastensa ravitsemuksesta tarkkaa huolta. Hän antaa heille pimeinä vuodenaikoina 25-50 mikrogrammaa D-vitamiinia, itse hän ottaa viiskymppisen.
– Myös maitohappobakteereita annan heille muutaman kerran viikossa, Maija kertoo.
Perheen pojannassikat ovat vielä siinä iässä, ettei pahempia harrastuksia ole ehtinyt kertyä, mutta isosisko Suvi harrastaa sekä jalkapalloa että telinevoimistelua.
– Pojat vielä lähinnä kerhoilevat, Maija nauraa.

 

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Hämeenlinna, kalaöljy, Maija Eskola

Kommentit

Oma kommentti