Espanjalaistutkijoiden esittelemä kasviperäisten aineiden yhdistelmä on saanut Euroopassa laajalti huomiota osakseen. Joidenkin mielestä se selättää alkavan flunssan jopa 20 minuutissa kirjoittaa fytonomiaa opettava Tapani Lahti.
Millään rohdosvalmisteella ei ole täyttä hoitovastetta eikä sitä ole edes rokotuksilla, koska elollisten immunologia noudattaa eräänlaista sumeaa logiikkaa. Sen vuoksi penisilliininkin hoitovaste on vain 60 prosenttia.
Tämä merkitse käytännössä sitä, että vain kuusi kymmenestä hyötyy penisilliinistä. Sumea logiikka on armoton epäonnistujia kohtaan. Sitä paitsi antibiootit eivät tuhoa viruksia, joten ne ovat täysin turhia lääkkeitä vilustumistauteihin ja influenssaan. Niillä pystyy vain tuhoamaan suolistosta kaikki hyvät bakteerit, joilla muuten olisi immuunivastetta edistävä vaikutus.
”Rokotus” ilman rokotusta on hyperbola eli liioitteleva vertaus, jolla halutaan kiinnittää huomiota espanjalaisten tutkijoiden havaitsemaan, nopeasti ja tehokkaasti vaikuttavan aineyhdistelmään. Tämän yhdistelmän rohdokset eivät ole meillekään vieraita, sillä ne koostuvat Echinacea angustifolian eli kaitapäivänhatun juurakon sisältämistä kasvihappojohdannaisista ja propoliksen eli mehiläisten valmistaman aineen sisältämistä flavonoideista.
Aktivoi puolustusjärjestelmän
Tämän yhdistelmän sanotaan olevan tehokkaampi kuin kumpikaan näistä aineista yksinään. Kyseisen yhdistelmän tehokkuuden havainneet tutkijat nimesivät yhdistelmän fensatiiniksi. Fensatiini aktivoi ihmisen puolustusjärjestelmän kehoon tunkeutuneita viruksia vastaan suhteellisen nopeasti. Vaikutus on ajoissa otettuna suhteellisen tehokas. Se ei kuitenkaan ole rokotus siinä mielessä, että päivän annostus vastaisi rokotusta muuten kuin siten, että ensisijainen immuunijärjestelmä aktivoituu. Se voi kylläkin olla niin vaikuttava, että seuraavan päivän annostus voi jäädä ottamatta.
Suositus on noin viikon tai kahden kuuri, sillä yksittäiset virukset viipyvät elimistössä ja yrittävät tunkeutua soluihin vielä joitakin päiviä oireiden katoamisen jälkeen. Fensatiinia voi ottaa silloin, kun olo tuntuu siltä, että on saattanut saada jostakin tartunnan. Ajoissa otettuna se on tehokkaimmillaan ja päivittäin käytettynä kahden viikon ajan. Sen jälkeen elimistö saattaa alkaa tottua siihen, jolloin sen merkitys vastustuskyvyn lisäämiseksi hiipuu vähitellen.
Auttaa kausiflunssiin
Kun fensatiinia otetaan heti kun oireita tuntuu, varmistetaan että soluihin kätkeytyneet virukset tuhoutuvat eikä soluissa ala muodostua uusia viruksia voitettujen tilalle. Kyseessä on aivan uusi innovaatio luontaisterveyden alalla. Se ei kuitenkaan korvaa lääkärin määräämää rokotusta, mutta voi täydentää sitä ja vahvistaa immuunijärjestelmää juuri silloin, kun siltä vaaditaan paljon. Fensatiini ei ole riippuvainen rokotuksista eikä suoranaisesti liity niihin.
Arkiset ja usein toistuvat flunssat aiheuttavat eniten poissaoloja töistä ja koulusta. Fensatiini voi auttaa estämään niitä, varsinkin kun kausittaisten vilustumisten estämiseen ole juuri ole ollut keinoja. Vanhat konstit ja lääkärien suositukset ovat päteviä edelleen, mutta fensatiini voi tuoda nyt uusia mahdollisuuksia.
Fensatiinista voidaan valmistaa useita käyttötavoiltaan erilaisia hoitotuotteita. Ensimmäisenä fensatiinivalmisteen kehittivät espanjalaiset, mutta sen jälkeen italialaiset ovat tuottaneet sen pohjalta laajan farmaseuttisen fensatiinisarjan apteekkeja varten. Sarjaan kuuluu useita eri fensatiinivalmisteita. Eri muotoja tarvitaan, sillä ne huomioivat yksilölliset tarpeet ja hoitotavat niin, että niiden avulla voi pyrkiä pitämään infektiot minimissä ja saamaan luonnollinen vastustuskyky nostetuksi nopeasti iskuun juuri silloin, kun sitä kipeimmin tarvitaan.
Miten käytetään?
Fensatiinia voi käyttää flunssaa vastaan monellakin tavalla. Perinteinen kuuma mustaherukkamehu, johon lisätään fensatiinitippoja, on yksi tapa terästää suosittuja perinteitä, tai ottaa tippoja sellaisenaan suoraan suuhun, jotta fensatiinia jää myös suun limakalvoille. Kun fensatiinia otetaan vahvoina fortekapseleina, imeytyminen on nopeaa. Tippoina ei pysty ottamaan niin vahvaa annosta kuin se kapseleilla.
Fensatiinin lisäksi voi käyttää muitakin valmisteita, joilla on vastustuskykyä ylläpitäviä ominaisuuksia – eli sellaisia, joiden vaikutustapa on fensatiinin tehoa täydentävä. Tällainen on N-asetyylikysteiini eli NAC-aminohappo- ja propolisjuomajauhe, joka veteen sekoitettuna nautitaan kuumana tai kylmänä. N-asetyylikysteiinin sanotaan helpottavan flunssaista ja tukkoista oloa ja suojaavan tulehduskipulääkkeiden maksaa rasittavilta sivuvaikutuksilta. Se on vanha perinteinen apteekin yskänlääkkeen aineosa. Se pilkkoo limaa ja pehmittää kuivaa yskää.
Useimmat fensatiinivalmisteet ovat Propolaid-nimellä.
Huulihoide on hyvä ottaa käyttöön, sillä se auttaa hoitamaan flunssan rohduttamia ja kuivattamia huulia. Italialaiset apteekkarit suosittelevat heille perinteistä ”laulajan yrttiä”. Tämä rohdos toimii parhaiten, kun siitä tehtyjä tabletteja pidetään suussa ja annetaan vaikuttaa hitaasti. Se toimii fensatiinin tehostajana. Kun fensatiinia otetaan 1-2 kapselia päivässä, voi sen lisäksi imeskellä laulajan kurkullekin hyvää tekeviä puristeita.
Mitä muuta kotiapteekkiin vilustumisen varalle?
Mitäpä muuta kuin hyvän nenäsuihkeen, joka on fensatiinin kanssa yhteensopiva. Tukkoista nenää avaava ja hengitystä helpottava, kosteutta sitovaa suolaliuosta ja amerikantaikapähkinää sisältävä nenäsuihke on varmasti paikallaan. Kun käsissä ja hengitysilmassa on viruksia, tartunnan vaara on suuri. Me hengitämme nenän kautta ja koskettelemmekin nenäämme sormilla, jolloin virukset pääsevät elimistömme nenän limakalvojen kautta. Siksi nenäsuihke, jonka avulla voi estää saamasta tartuntaa, on nykyaikaista ja terveystietoista itsehoitoa.
Nielusuihketta käytetään vastaavasti suorana suihkeena hoitamaan nielua ja antamaan nopea lievitys ärtyneelle ja flunssan karheuttamalle kurkulle. Nielusuihke sisältää propolisuutetta ja piparminttuöljyä.
Perinteinen männynkerkkäsiirappikin on saanut fensatiinilisäyksen. Fensatiini-mäntyöljymikstuura, jossa on lisäksi kastanjahunajaa, tehokkaita yrttejä ja erityisesti sveitsiläisessä luontaishoidossa arvostettuja eteerisiä uutteita, auttaa torjumaan kylmien vuodenaikojen ja vaihtelevien säiden aiheuttamia vilustumistauteja ja ylähengitystieinfektioita.
Fensatiinia on saatavissa myös jopa nallen muotoisina ja mansikan makuisina pureskelutabletteina. Niistä lapset varmasti pitävät. Näin perheen pienimmätkin voivat hyötyä fensatiinista, joka on lapsiperheissäkin hyödyllinen vaikuttava aineyhdistelmä erityisesti vilustumis- ja flunssaepidemioiden iskiessä, sateisina vuodenaikoina ja säiden vaihdellessa. Fensatiini edistää tehokkaasti luonnollista puolustusjärjestelmää.
Lapsille on tarjolla myös nestemäinen fensatiinia, hunajaa ja acerolakirsikkauutetta sisältävä valmiste, joka on C-vitamiinin luonnollinen lähde. Se on suunniteltu erityisesti lapsille auttamaan vastustuskykyä ja torjumaan ulkoisten tekijöiden kuten virusten hyökkäykset lapsen immuunijärjestelmää vastaan etenkin epidemia-aikoina ja vuodenaikojen vaihtuessa.
Miten haihtuvaöljyä käytetään?
Fensatiinin sisäisen käytön tueksi voi käyttää myös antiseptista haihtuvaöljyä, jota sopii käyttää höyrystimissä, saunassa, nenäliinassa, ja sitä voi suihkuttaa sopivalta etäisyydeltä tavallisesta spraypullosta suoraan huoneilmaan ja vuodevaatteille tai patjaan. Esimerkiksi 10 tippaa veteen sekoitettuna ja kunnolla ravistettuna ennen käyttöä desinfioimaan, puhdistamaan ilmaa, avaamaan hengitysteitä ja helpottamaan hengitystä. Antiseptinen haihtuvaöljy auttaa luomaan ilmapiirin, jolla on rauhoittava vaikutus.
Kiehuvaan veteen voi laittaa 20 tippaa öljyä ja antaa sen höyrystyä huoneilmaan muutaman minuutin ajan. Öljyä voi laittaa muutama tippa myös nenäliinaan tuhoamaan viruksia ja bakteereita, tai sitä voi laittaa pieneen lämpöä kestävään astiaan lämpöpatterin päälle. Voi myös käyttää tähän tarkoitukseen valmistettua pientä höyrystinastiaa, joka tarjoaa luonnollisen ilmankostutuksen ja luo raikkaan, aromaattisen ja rauhoittava ilmapiirin. Öljyä voidaan pienissä määrissä, esimerkiksi 1–2 tippaa, sekoittaa oliiviöljyyn ja sivellä flunssaisen potilaan rintaan oireiden helpottamiseksi. On kuitenkin syytä välttää haihtuvaöljyjen suoraa kosketusta ihoon ilman laimentamista mikäli ei ole tiedossa, kuinka se vaikuttaa, etenkin jos sitä ei ole laimennettu neutraalilla kasviöljyllä tai jos ei ole ennen käytetty vastaavia eteerisiä öljyjä sisältäviä linimentteljä. Kannattaa testata ensin öljyn sopivuutta pienellä määrällä ja jollekin huomaamattomaksi ihoalueelle.
Terveys-Hymy 10-2016
Kommentit
Oma kommentti