Fibromyalgia lisää työkyvyttömyys-eläkeläisiä

Fibromyalgia eli pehmytkudosreuma lisää selvästi työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen riskiä, osoittaa Helsingin yliopistossa hiljattain tarakstettu väitöstutkimus.

Fibromyalgia eli pehmytkudosreuma on oireyhtymä, jonka keskeisiä oireita ovat laaja-alainen kipu, jäykkyys ja väsymys. LL Ritva Markkula selvitti väitöstutkimuksessaan fibromyalgian taustatekijöitä sekä sairauden vaikutusta työkykyyn ja kuolleisuuteen suomalaisessa väestössä.

Tutkimukseen osallistuneista 10 608 kaksosesta seulottiin fibromyalgiaoireiset vuonna 1990 tehdyn kyselytutkimuksen perusteella. Sekä miehistä että naisista 13 prosenttia luokiteltiin oireisiksi. Jonkin verran fibromyalgian oireita raportoi 32 prosenttia vastanneista, ja loput olivat oireettomia.

Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneiden osuus oli 14 vuoden seurannan aikana oireettomien luokassa seitsemän prosenttia, vähäoireisten 11 prosenttia, ja oireisten luokassa 26 prosenttia. Kuolleisuusriski oli fibromyalgiaoireisten luokassa 1,4-kertainen oireettomien ryhmään nähden, mutta vakiointi elämäntapatekijöillä, pääasiassa tupakoinnilla, hävitti tämän eron.

– Fibromyalgiaoireilla näyttää olevan merkittävä työkykyä alentava vaikutus. Tarvitaan jatkotutkimusta, jotta löydettäisiin keinoja fibromyalgian ehkäisemiseksi, Markkula sanoo.

Teksti: Hymy
Avainsanat: fibromyalgia, pehmytkudosreuma, reuma

Kommentit

Muistakin ravintolisistä kuin ubikinonista voi olla merkittävää apua fibromyalgiassa, kuten saamastani palautteesta ilmenee:

”Olen nyt syönyt syksystä lähtien E-EPAa kahta ja välillä kolmeakin kapselia päivässä, fibro-kivut ovat pysyneet melkein poissa ja uni on ollut huomattavasti parempaa. Olen myös testannut etten ole ottanut E-EPAa viikkoon ja ero on ollut aivan selvä, unen laatu on huonontunut ja jäykkyys lisääntynyt. Myös monet tuttavani ja ystäväni ovat ruvenneet käyttämään näitä kapseleita kertomukseni perusteella ja ovat huomanneet vaikutuksen alkavan jo muutaman päivän päästä.”

”Haluan näin kiittää ja antaa palautetta erittäin hyvästä tuotteesta. Olen nyt käyttänyt n. 2 viikon ajan karnosiinitabletteja. Olen todennut saavani niistä aivan selvästi hyötyä. Lihakseni jotka sairauden takia ovat huonossa kunnossa ovat selvästi toimintakykyisemmät. Lisäksi olen havainnut että myös fibromyalgia-oireeni ovat vähentyneet. Elämä hymyilee nyt aivan toisella tavalla ja nautin syksyisestä luonnosta.” L.J.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 auttaa usein fibromyalgiasta kärsiviä, osoittavat professori Mario Corderon johdolla tehdyt Sevillan yliopiston kliiniset tutkimukset. Päiväannoksen tulee olla 300 mg. Ubikinoni on ravintolisä, jota saa terveyskaupasta, marketin luontaistuoteosastolta ja apteekista.
”Fibro” tarvitsee myös D-vitamiinia päivittäin niin paljon, että seerumin D-vitamiini pitoisuus (S-D-256) nousee 125–150 nanomoliin litrassa (nmol/l). Valtion ravitsemusneuvottelukunnan terveelle keskivertoväestölle antama annossuositrus ei riitä fibroille alkuunkaan.

SUOMESSA EI PÄÄSE DIAKNOOSILLA FIBROMYLGIA ELÄKKEELLE,VAIKKA OLISI TÄYSIN TYÖKYVYTÖN,
KELA PITÄÄ FIBROMYALGIAA SAIRASTAVAA TYÖKYVYTÖNTÄ IHMISTÄ TÄYSIN TYÖKYKYISENÄ, NIIN IHMETTELEN ETTÄ KUINKA SE VOI LISÄTÄ TYÖKYVYTTÖMIEN MÄÄRÄÄ???

Oma kommentti