Flunssaa voi ennaltaehkäistä!

Monet ottavat punahattuvalmisteita vasta kun flunssa iskee, mutta uusimmat tutkimukset paljastavat, että käyttö olisi syytä aloittaa ennaltaehkäisevästi jo ennen flunssakautta.

Jo yli 60 vuotta markkinoilla ollut Vogelin Echinaforce on maailman tutkituin punahattuvalmiste. Monien kilpailevien tuotteiden tutkimus perustuu kasvitutkimukseen, mutta Vogelilla tutkimukset on tehty itse tuotteella.

Myös tuotteen tasalaatuisuus varmistetaan monin kokein: jokainen Echinaforce-erä on tutkittu yli 100 kertaa, joten tuotteen yhtäläisestä tehosta voi olla varma ostaa sen sitten mistä päin maailmaa tahansa.

Echinaforce-uute valmistetaan Sveitsissä lääketehtaassa tuoreista punahatuista, koska juuri valmistustapa on ratkaiseva tehoon nähden. Viruksiin tehoavat vaikuttavat aineet sijaitsevat kasvin maanpäällisissä osissa ja uutteessa onkin aivan tietty suhde kasvin vihreää osaa sekä juurta, molempia tarvitaan optimaalisen tehon saavuttamiseksi.

Tuoreen kasviraaka-aineen käyttö on oleellista: tutkimuksissa todettiin, että kuivatuista punahatuista valmistetun uutteen antiviraalisesta tehosta menetettiin 90 prosenttia.

Ennaltaehkäisyn hyöty

Virusten aiheuttamat ylempien hengitysteiden tulehdukset kuten flunssat ja influenssat ovat yleisiä syyskuusta huhtikuuhun. Ennaltaehkäisyyn tarkoitetun valmisteen pitäisi olla tehokas ja turvallinen koko flunssakauden. Flunssat ja influenssat heikentävät merkittävästi ihmisten työkykyä, fyysistä terveyttä ja yleistä hyvinvointia. Ne rasittavat myös suuresti koko terveydenhoitojärjestelmää ja ovat kansantaloudellisestikin iso haaste.

Rokotus tarjoaa tehokkaan keinon influenssaviruksia vastaan, mutta ongelmana on toisaalta influenssavirusten kyky muuntua nopeasti, jolloin rokotteen teho saattaa jäädä puutteelliseksi.

Echinaforce toimii ennaltaehkäisevästi koko flunssakauden ajan ja on turvallinen käyttää pitkäjaksoisesti, jopa kaksi kuukautta, eivätkä viruskannat muodostu Echinaforcelle vastustuskykyisiksi. Myös lyhyemmät, muutaman viikon ennaltaehkäisevät jaksot ovat suositeltavia esimerkiksi silloin, kun tietää stressaavan elämänvaiheen olevan tulossa.

Ennaltaehkäisystä hyötyvät kaikki, mutta erityisesti henkilöt, joiden vastustuskyky on alentunut unenpuutteen, stressin tai tupakoinnin vuoksi.

Hoito ja jälkitaudit

Jos flunssa ennaltaehkäisystä huolimatta iskee, kannattaa Echinaforcea käyttää myös akuutin vaiheen hoitoon.

Vuonna 2012 tehdyssä, 755 henkilöä käsittäneessä plasebokontrolloidussa tutkimuksessa todettiin Echinaforcea flunssaan käyttäneiden sairastamisajan olleen noin puolitoista vuorokautta lyhyempi kuin plasebovalmisteen käyttäjillä. Samoin oireet lievittyivät huomattavasti. Tutkimus suoritettiin Cardiffin yliopiston flunssakeskuksessa.

Monet potilaat luottavat itselääkintään ja käyttävät tulehduskipulääkkeitä lievittääkseen välittömiä flunssan oireita. Näillä kipulääkkeillä ei kuitenkaan ole vaikutusta tarttuvaan virukseen eikä immuunijärjestelmän tukemiseen. Päinvastoin, viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että tulehduskipulääkkeet voivat alentaa immuunijärjestelmän toimintaa.

Ennaltaehkäisyn sekä akuuttien oireiden hoidon lisäksi tutkimuksista saadun tiedon mukaan Echinaforcen vaikutuksiin kuuluu myös toistuvien infektioiden ja jälkitautien riskin pieneneminen, mikä on merkityksellistä siksi, että tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa 20 prosenttia influenssainfektioista johtaa jälkitauteihin. Uusi meta-analyysi viittaa siihen, että 65 prosenttia keuhkokuumetapauksista voitaisiin estää ottamalla Echinaforcea.

Nämä Echinaforcen vaikutuksista tehdyt viimeaikaiset tutkimukset korostavat tämän lääkevalmisteen tärkeyttä hengitystieinfektioiden hoidossa, mikä tekee Echinaforcesta lääkkeenä äärimmäisen hyödyllisen.

Teksti Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 10-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: flunssa, flunssan ennaltaehkäisy

Kommentit

Oma kommentti