Golfarin polvi asettui

O NymanHelsinkiläisen Olof Nymanin oikea polvi vääntyi jalkapallossa jo runsaat 60 vuotta sitten, ja se on siitä lähtien kiukutellut. Polvea ei ole koskaan operoitu, mutta nestettä siitä on poistettu muutaman kerran.

Kun Olof Nyman, 78, loukkasi polvensa 17-vuotiaana jalkapallo-ottelussa, ajat olivat aivan toiset kuin tänä päivänä.

– Nyt jalka korjattaisiin tähystyksellä hetkessä, mutta noihin aikoihin se laitettiin kuukaudeksi lastaan. Polvi vääntyi pelitilanteessa, mutta ei sitä sen pahemmin tutkittu, oliko vikaa nivelsiteissä vai kierukoissa. Jalkani oli lastassa kaikkiaan kolmeen eri otteeseen, kun se loukkaantui uudestaan. Armeijassakin satutin sen jo toisena päivänä lentopallossa, jonka jälkeen jouduin Tilkkaan ja taas jalka oli kuukauden lastassa.

Olof on eläkkeellä Tallbergin huolintaosaston päällikkötehtävistä. Sekä Olof että hänen vaimonsa Maija ovat innokkaita ja menestyneitä golfareita: Maija on saavuttanut naisten Suomen mestaruuden ja Olof on päässyt osallistumaan kolmesti ikämiesten Euroopan mestaruuskisoihin. Olofilla on kaksi voittoa Eurooppa-cupista.

– Olen pelannut golfia 40 vuotta eli aloitin jo paljon ennen kuin se tuli muotiin, hän nauraa. – Ennen vanhaan tunsin kaikki golfin pelaajat, mutta nyt tunnen enää ani harvan. Ja kun ikää tulee, lyönnit lyhenevät. Vähän se sisulle ottaa, kun Maija lyö pitemmälle kuin minä. Minulla tasoitus on nyt noussut 13:een, mutta Maijalla se on yhdeksän. Hän onkin minua vähän parempi.

Olofin polvi parantui vuosien saatossa aina itsestään, mutta ihan hyvä siitä ei tullut milloinkaan. Se turposi aina välillä ja siihen kertyi nestettä, jota silloin tällöin poistettiin.

– Ikinä sitä ei ole edes suunniteltu operoitavaksi, Olof kertoo. – Lääkärit suosittelivat minulle keppiä ensimmäisen kerran jo parikymmentä vuotta sitten. Polvi ärtyi aina kun rasitin sitä esimerkiksi pyöräilemällä vähänkin pitempiä matkoja. Ihan niin kuin siellä olisi jotakin hangannut vastakkain. Polvi kuitenkin parani aina parin päivän levon jälkeen.

Olof Nyman on tutustunut golfkentällä toiseen innokkaaseen veteraanigolfariin, tohtori Matti Toloseen,  joka suositteli hänelle Nivelamin-nimistä valmistetta.

– Aloitin ottaa sitä keväällä yhden kapselin joka aamu, vaikka minulla ei aiemmilta ajoilta juuri ollut kokemusta luontaistuotteista. Huomasin jo kuukauden kuurin jälkeen, että ongelmat alkoivat kadota. Olen rasittanut polvea viime aikoina oikein kunnolla, sillä pelasin hiljattain viisi kierrosta perättäisinä päivinä, mikä kilometreissä tekee nelisenkymmentä. Polvi ei kipeydy tätä nykyä enää ollenkaan, mitä olen ihmetellyt kovasti. Se myös taipuu paremmin kuin ennen.

– Nyt se ei kipeydy enää missään tilanteessa, ei edes pitkien pyörälenkkien jälkeen, mistä olen tietysti hyvin iloinen. Täytyy vain toivoa, että tilanne pysyy samanlaisena myös jatkossa.

Teksti: Reijo Ikävalko
Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 12-2006

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: nivelvaivat, polvivaivat

Kommentit

Oma kommentti