Haavaisesta paksusuolen tulehduksesta on harmia

Haavaiseen paksunsuolen tulehdukseen ei ole parantavaa hoitoa.

 

Haavainen paksunsuolen tulehdus – oikeastaan suomeksi pitää sanoa haavainen paksusuolitulehdus – on krooninen, uusiutuva suoliston tulehdustila, johon ei ole parantavaa hoitoa. Kaikki uudet tehokkaat ja turvalliset hoitokeinot ovat siis tervetulleita.

Japanilaisen Jikei-ylipistoklinikan lääkärit ovat tutkineet karnosiini-sinkki-yhdisteen vaikutuksia tässä taudissa. Rohkaisevat tulokset julkaistiin lääkärilehdessä nimeltään Scandinavian Journal of Gastroenterology.

Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen valittiin 28 potilasta, joiden tauti oli aktiivisessa vaiheessa. Heistä 18 potilasta sai sinkki-karnosiinia ja loput kymmenen toimivat verrokkeina. Kaikille annettiin tavanomaista käypää hoitoa.

Alussa ja viikon kuluttua tehtiin kliininen ja paksusuolen tähystystutkimus, jonka yhteydessä suolesta otettiin näytteitä histologiseen tutkimukseen.

Tähystystulokset paranivat merkitsevästi sinkki-karnosiiniryhmässä verrattuna alkutilanteesen ja verrokkeihin. Karnosiinia saaneiden tilanne koheni myös kliinisesti arvostellen, kun taas verrokkien tilanne pysyi ennallaan.

Sinkki-karnosiinilla oli hyödyllinen lisähoito haavaisessa paksusuolen tulehduksessa, kirjoittavat japanilaiset gastroenterologit.

Aikaisemmin on jo osoitettu, että karnosiinin ja sinkin yhdistelmä suojaa vatsan limakalvoa alkoholin eli etanolin aiheuttamilta vaurioilta ja mahahaavalta. Karnosiini ehkäisee myös alkoholin haittavaikutuksia maksassa ja aivoissa.

Tietääkseni juuri tätä japanilaista valmistetta ei ole saatavana Suomessa, mutta meillä myydään ravintolisänä ainakin kahta sinkin ja karnosiinin yhdistelmää, joista toisessa on 400 ja toisessa 600 mg karnosiinia ja kummassakin on 15 mg sinkkiä per tabletti.

Japanissa on aikaisemmin osoitettu, että E-EPA-niminen kalaöljy – 1800 mg/vrk – on erittäin tehokasta 8–16-vuotiaiden lasten ja nuorten haavaisen paksusuolitulehduksen hoidossa. Se piti potilaat oireettomina niin kauan kuin E-EPA:a annettiin.

Muutkin tutkimukset ovat osoittaneet, että kalaöljy on hyödyksi haavaisessa paksusuolitulehduksessa Näin ollen voin hyvällä omallatunnolla suositella sinkin, karnosiinin ja E-EPA:n yhdistelmää taudin lisähoidoksi

 

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: haavainen paksusuolen tulehdus

Kommentit

Oma kommentti