Häkämyrkytys tappaa vuosittain kymmeniä

Mainos

Suomessa menehtyy vuosittain satakunta ihmistä häkämyrkytykseen. Puolet liittyy itsemurhiin ja noin 40 prosenttia tulipaloihin. Uunien ja lämmityslaitteiden virheellinen käyttö ja viat kattavat loput kuolemantapaukset.

Mitä häkä on?
Häkä eli hiilimonoksidi on hajuton, mauton ja väritön kaasu, jota syntyy epätäydellisessä palamisessa aina silloin, kun tuli ei saa riittävästi happea. Häkä sitoutuu veren hemoglobiiniin ja aiheuttaa elimistössä hapen puutetta. Häkää esiintyy muun muassa tupakansavussa, autojen pakokaasuissa ja erilaisissa lämmityslaitteissa. Jos puulämmitys tehdään väärin, siinäkin syntyy häkää.
Mitkä sitten ovat häkämyrkytyksen oireet?
Myrkytystä voi epäillä, jos ilmenee kovaa päänsärkyä, huimausta, oksentelua, heikotusta, korvien soimista, näköhäiriöitä tai yleistä levottomuutta. Myös hengityksen kiihtyminen, ihon ja limakalvojen punoitus ja sykkeen nousu ovat häkämyrkytyksen lieviä oireita. Jo pienet häkäpitoisuudet voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia keuhko- ja sydänsairaille.
Vakavat oireet ovat sitten jo asia erikseen. Niitä ovat tajuttomuus tai tajunnan tason heikkeneminen, kouristukset, hidas syke ja hengitysvaikeudet.
Ensiapuna toimii raitis ilma. Jos oireet ovat lieviä, ne katoavat yleensä parin tunnin sisällä. Jos taas kyse on vaikeammasta tapauksesta, ambulanssi on soitettava heti. Ambulanssissa aloitetaan välittömästi sataprosenttisen hapen hengittäminen.
Häkämyrkytys on periaatteessa helppo ehkäistä. Auton tyhjäkäyntiä suljetussa tilassa on syytä välttää. Asunnon savuhormit on tarkastettava ja nuohottava säännöllisesti. Ja sitten kaikkein tärkein: tulisijan pellit suljetaan vasta silloin, kun hiilet ovat täysin tummenneet.
Häkää syntyy aina niin kauan, kun sininen liekki on näkyvissä hiilien seassa. Savupelti on syytä sulkea vasta sitten, kun kaikki liekit ovat varmasti sammuneet. Pellin sulkemisenkin jälkeen on syytä varmistua siitä, ettei tulisijaan ole jäänyt mitään palavaa ainesta. Kannattaa kurkistaa myös tuhkaluukkuun, ettei sinne vain ole pudonnut hehkuvaa hiiltä, joka jää kytemään. Kuumat hiilet voivat tuhkan seassa kyteä jopa vuorokausitolkulla.
Suomessa kuolee vuosittain kymmeniä ihmisiä häkämyrkytykseen. Onnettomuudet tapahtuvat yleisimmin kesämökeillä sekä asuntovaunuissa ja -autoissa. Lievistä häkämyrkytyksistä ei ole tietoa eikä tilastoa.

Kannattaa hankkia häkävaroitin

Häkävaroitin ei ole pakollinen kiinteistön varuste, mutta sen asentaminen on suositeltavaa sellaisiin huonetiloihin, joissa häkämyrkytyksen riski on olemassa.
On muistettava, että häkävaroitin ei korvaa pakollista palovaroitinta. On kuitenkin olemassa myös palovaroittimen ja häkävaroittimen yhdistelmiä. Kannattaa noudattaa tarkasti laitteen mukana tulevia toimintaohjeita.
Tunnetuin suomalainen häkämyrkytyksen uhri on keskustapuolueen entinen kansanedustaja ja ministeri Reino Karpola, joka kuoli häkämyrkytykseen 65-vuotiaana lokakuussa 1995 kotonaan Kiteellä.
Moni muukin nimeä ja kuuluisuutta saanut on kokenut saman tylyn kohtalon. Häkään on kuollut muun muassa vuonna 1977 Australia Openin voittanut liettualainen tennistähti Vitas Gerulaitis, joka menehtyi 40-vuotiaana vuonna 1994. Hän sai häkämyrkytyksen ollessaan ystävänsä vierastalossa. Syynä oli kaasuverkostoon tullut vika.
Myös kuuluisa ranskalainen kirjailija Emile Zola menehtyi häkämyrkytykseen. Hän oli kuollessaan 62-vuotias. Kuolinsyynä oli kehnosti tuuletettu savupiippu.
Niin kuin huomataan, häkä voi tappaa ihan kenet tahansa. Sen kanssa ei ole leikkimistä!

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: häkä, Häkävaroitin, hiilimonoksidi

Kommentit

Oma kommentti