Hammaslääkärin karmea moka

Eija Kallio kantoi tietämättään kehossaan kolmea vanutuppoa peräti puolet elämästään eli neljännesvuosisadan ajan. – Kun ne poistettiin, kaikki vaivani ja särkyni katosivat kahdessa päivässä.

Jos kuopiolaiselta lastentarhanopettajalta Eija Kalliolta, 50, olisi kysytty marraskuussa 2012, millainen on vointi, hän olisi vastannut sen olevan erittäin huono. Onneksi nyt tilanne on täysin muuttunut ja hän tuntee itsensä terveeksi.

Joku viisas on joskus sanonut, että vastoinkäymiset ovat vain tavallista paremmin naamioituja myötäkäymisiä, ja tämä pitää paikkansa myös Eijan kohdalla. Häneltä lohkesi keväällä 2012 takahampaasta paikka, ja edessä oli hammaslääkärireissu. Tuolloin hampaaseen laitettiin väliaikainen paikka.

Elokuussa siihen yritettiin laittaa pysyvä paikka, mutta huonolla menestyksellä, sillä hammas ärtyi entisestään. Lopulta Eija vaihtoi hammaslääkärin yksityiseen, ja tätä kautta koko ongelman laajuus lopulta paljastui.

– Lopulta hammas jouduttiin poistamaan pieninä paloina kokonaan. Tässä yhteydessä hampaan juurikanavasta löytyi kolme vanutuppoa, jotka olivat jääneet sinne 1980-luvun lopulla, kun hampaaseen tehtiin juurihoito. Kaikki vaivani katosivat kahdessa päivässä, kun hammas ja vanutupot oli poistettu.

”Asia on vanhentunut”

Vaivoja ja omituisia särkyjä Eijalla oli totisesti siihen mennessä riittänyt. Hän ehti nelisen vuotta potea kautta koko kehon kulkevista omituisista kipuaalloista, joiden alkuperää yritettiin selvittää niin reumalääkärin kuin fysiatrinkin avulla. Kaikki tuloksetta. Eija keskusteli tässä vaiheessa jo tosissaan työterveyslääkärin kanssa, voisiko hän jatkaa töitään lastentarhanopettajana.

– Särkyjä oli vähän kaikkialla. Ranteet, nilkat ja ylipäänsä nivelet olivat erittäin kipeät. Tuntui siltä, ettei mistään tule mitään. Hyvä että pääsin liikkumaan.
Hammaslääkärinkin suu loksahti auki, kun ikivanhat vanutupot löytyivät. Hän totesi vain lyhyesti, ettei näin olisi saanut tapahtua. Eija järkyttyi tietysti pahemman kerran ja rupesi heti hakemaan oikeutta. Selvitys on vielä kesken, sillä yllättäen ymmärrystä ei löytynytkään.

– Laitoin heti jutun selvitettäväksi potilasvakuutusyhdistykseen. Puolen vuoden kuluttua sain kotiini kirjeen, jossa ilmoitettiin, että asia oli vanhentunut ja ettei asia aiheuta heidän puoleltaan toimenpiteitä. Soitin sinne heti ja sanoin aika tiukasti, että vaikka tämä teidän mielestänne on vanhentunut, minulle asia on aivan uusi.

Eija teki uuden selvityspyynnön ja odottelee parhaillaan vastausta. Jos asia ei vieläkään anna aihetta toimenpiteisiin, seuraava vaihe on lähteä käräjöimään. Hän on jo keskustellut siitä vakuutusyhtiönsä kanssa ja saanut sieltä vihreää valoa.

Sitten löytyi punariisi

Kun Eijan terveydentila oli huonoimmillaan, hän yritti hakea apua myös luonnonmukaisista ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista. Hän kävi kipujensa takia muun muassa reiki-kurssin ja tunsi saaneensa sitä kautta apua. Näissä ympyröissä hän kuuli myös punariisistä, mikä kiinnosti, koska kolesteroli oli alkanut pikku hiljaa kohota.

– Rupesin ottamaan Via Naturalen vahvaa punariisivalmistetta huhtikuun puolivälissä. Kun kolesteroliarvot mitattiin toukokuussa, kokonaiskolesteroli oli 6,6, jolloin lääkäri sanoi, että nyt ollaan jo niillä rajoilla, että lääkitystä täytyy ruveta harkitsemaan.

Toukokuun mittauksessa Eijan LDL oli 4,2, mutta HDL vastaavasti 1,53. Triglyseridit olivat toukokuussa 1,24. Vaikka Eijan LDL oli selvästi koholla, HDL- ja triglyseridiarvot olivat oikein hyvät.

– Seuraavan kerran kolesteroli mitattiin lokakuussa, ja nyt kokonaiskolesteroli oli enää 5,8 eli se oli tippunut puolessa vuodessa 0,8 pykälää. Myös LDL oli hiukan pudonnut. Terveydenhoitaja totesi, että mitä ihmettä olet tehnyt, kun pudotus on näin tuntuva. Kun menen seuraavan kerran mittauttamaan kolesterolini ensi keväänä, aion silloin puhua punariisistä hoitohenkilökunnalle. Tavoitteeni on saada kolesteroli putoamaan vielä tästäkin.

Nyt elämä hymyilee

Eija Kallion vuosikausia kestäneet terveysongelmat ovat nyt siis ohi. Enää hän odottaa saavansa oikeutta ja korvauksia vaivoistaan.

– Tämän jupakan aikana elämänarvot ovat muuttuneet hirveästi. Nyt nautin jokaisesta päivästä, kun pääsin säryistäni eroon. En aluksi ollut mitenkään uskoa tapahtunutta todeksi ennen kuin sen itse koki. Olen omien kokemusteni pelästyttämänä kehottanut kaikkia läheisiäni pitämään huolta siitä, että hampaat ovat kunnossa. Se on tosi tärkeää.

Kipujen kadottua Eija on löytänyt uusia harrastuksia, joista tärkein on ASAHI-jooga. Hän on harrastanut sitä vuoden verran eli heti siitä lähtien, kun säryt loppuivat.

– Toinen läheinen harrastus on Party Lite -kynttilöiden kotimyyntiesittelyt. Teen sitä ihan harrastukseksi, vaikka toisille se on ihan bisnes. Totta kai siitä saa hiukan lisäansioitakin, mutta ennen muuta se on minulle mieluinen harrastus ja saan olla ihanien ihmisten parissa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 1-14

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: hammaslääkäri, kolesteroli, punariisi, juurihoito

Kommentit

Oma kommentti