Hampaiden pesu meni uusiksi

Suomen luontaistuotekauppojen liitto valitsi vuoden 2015 hoitotuotteeksi Aloe Vera hammasgeelin ja bambuhiilikuituhammasharjan. Vanhat hampaidenhoito-ohjeet menivät kertaheitolla uusiksi. On siis syytä ottaa selvää, mistä ihmeestä oikein on kysymys.

Menikö ihmetyksen sormi hämmästyksen suuhun? Ei mikään ihme, sen verran uusia tuulia nyt puhaltaa Raision suunnasta, missä vaikuttavat tytäryhtiöt Aboa Medica ja NaturaMedia. Vuoden 2015 hoitotuotetunnustus myönnettiin ensiksi mainitulle.

Aloitetaanpa vanhalla vitsillä: kun kolme miestä menee metsään, mitä heillä on mukanaan? Ensimmäisellä on saha, toisella kirves – ja kolmannella ientulehdus.

Hammaskaries ja ientulehdus ovat jälleen yleistymässä, vaikka ravitsemus, suuhygienia ja hammashoito ovat ihan eri tolalla kuin esimerkiksi 1950-luvulla. On taidettu unohtaa, että tärkein konsti taistelussa suun alueen ja hampaiden sairauksia vastaan on niiden säännöllinen ja huolellinen puhdistaminen.

Mutta että Aloe Vera ja bambuhiilikuituhammasharja? Mitä ihmettä?

Tunnetko tahnan?

Aloe tunnetaan jo tuhansien vuosien takaa. Eri lajeja tästä kasvista on satoja. Sitä on käytetty terveyden edistämiseen monissa maissa ja sitä on kutsuttu ihmekasviksi, luonnonparantajaksi, taivaan sauvaksi ja taivaalliseksi lääkäriksi.

Japaninkielen lääkealoeta vastaava sana tarkoittaa, ettei lääkäriä tarvita. Hindujen veda-kirja kutsuu sitä hiljaiseksi parantajaksi, venäjän kansanlääkinnässä se tunnetaan kuolemattomuuden kasvina ja jamaikalaisilla se merkitsee ainoaa kasvia, mitä tarvitaan ihmisen hoidossa.

Ei ole ollenkaan samantekevää, minkälaisella hammastahnalla harjaa hampaitaan. Eräät suositutkin hammastahnat sisältävät hankaavien aineiden lisäksi suurelta osaltaan vettä ja usein aineita, joita normaalisti pyritään välttämään.

Aloe Fresh Whitening -hammasgeeli on valmistettu luonnollisista puhdistavista ja tummentumia poistavasta raaka-aineista. Hammasgeeli on ikeniä ja limakalvoja rauhoittavaa. Se sisältää seitsemää muuta pitkävaikutteista hampaiden ja suun alueen hyvinvointia edistävää luonnonainetta.

Ne ovat 94-prosenttisen Aloa Veran lisäksi kitosaani, islanninjäkälä, teepuuöljy, lehmuksenkukka, hevoskastanja, ksylitoli ja minttu. Kitosaani on neutraloiva ja pitkävaikutteinen, kariesta ja ientulehdusta estävä aine. Islanninjäkälä valkaisee, puhdistaa ja estää plakin muodostumisa. Lehmuksenkukka ja hevoskastanja ovat valkaisevia, teepuuöljy puolestaan on tulehdusta estävä luonnonaine.

Harjalla on väliä

Entä sitten tämä aivan uudenlainen hammasharja? Harva tulee ajatelleeksi, että jokapäiväisessä käytössä oleva hammasharja saattaa sisältää lukemattoman määrän kariesbakteereita. Bakteerit siirtyvät myös vauhdikkaasti suusta suuhun -menetelmällä, kun valmiiksi epähygienisiin harjoihin laitetaan jotakin perinteistä hammastahnaa.

Tavallinen muoviharja aiheuttaa ikenille kovakouraisen kohtelun ja kerää kariesbakteereita. Liian voimakas painaminen voi avata ienkalvoa hampaan pinnalta ja aiheuttaa niin sanottuja taskuja, joihin suun bakteerien on helppo pesiytyä aiheuttamaan pahanhajuista hengitytä, aftoja ja ientulehdusta.

Siksi harjaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomio materiaaliin: hyvä harja on valmistettu materiaalista, johon bakteerit eivät tee pesää. Hammasharjan on syytä olla erittäin ohutta, mutta muotonsa pitävää, niin että se puhdistaa tehokkaasti hampaita ja ikeniä.

Bamboo-hammasharjan harjas on valmistettu sataprosenttisesta bambuhiilikuidusta, joka jo itsessään on antiseptista ja hampaita puhdistavaa, kiille- ja ienystävällistä sekä mineraaleja hampaiden pintaan luovuttavaa luonnonmateriaalia. Harja puhdistaa suun tehokkaasti, mutta hellävaraisesti, sillä ohut ja hieno hiilikuituharjas ja taipuisa varsi eivät hyväksy kovakouraista käsittelyä, mikä saattaa vahingoittaa hampaita ja ikeniä. Bambuhiilikuituharja on myös kestävämpi ja antiseptisempi kuin muovi.

Hampaiden hoito tämän vuoden hoitotuotteeksi valitulla kaksikolla on aivan uudenlainen ja hyvin miellyttävä kokemus.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Om-arkisto

Terveys-Hymy 4-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: hampaiden puhdistus, hampaiden pesu

Kommentit

Oma kommentti