Hanna laihdutti ja rupesi personal traineriksi

Hanna Kaske päätti kolmisen vuotta sitten tehdä jotakin liikakiloilleen, ja niin nuori nainen otti itseään oikein kunnolla niskasta kiinni. Tänään hän on kymmeniä kiloja kevyempi, eikä siinä vielä kaikki.

Mikkelissä syntynyt, siellä edelleen asuva ja kotikaupungissaan markkinointipäällikkönä työskentelevä Hanna Kaske, 35, teki kolme vuotta sitten niin rajun elämäntapamuutoksen, että sille on pakko nostaa hattua.

– Söin epäterveellisesti, en kuntoillut enkä voinut hyvin, hän muistelee.

– En kuitenkaan syönyt määrällisesti paljon, mutta tosi epäsäännöllisesti. Määrä ei ollut ongelmana vaan lähinnä ajoitus ja ravinnon laatu.

Hannan puoliso on toimitusjohtaja ja perheeseen kuuluu myös miehen 11-vuotias poika. Hannan siippa on urheilullinen ja harrastaa muun muassa painonnostoa. Hanna on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja hän markkinoi työkseen henkilöstöhallinnon tietojärjestelmiä. Nykyään hän on valmistunut myös personal traineriksi, mutta tämä titteli tuli vasta elämäntapamuutoksen myötä.

Uudet elämäntavat

Hannan elämässä tapahtui vuonna 2011 surullisia asioita, sillä lähipiiristä kuoli useita ihmisiä. Hän havahtui tuolloin jotenkin ja totesi, ettei näin voinut enää jatkua. Hän päätti tehdä elämässään täyskäännöksen.

– Halusin löytää terveelliset tavat syödä ja liikkua ja halusin toteuttaa kaiken myös siten, ettei kyseessä ole mikään kuuri vaan pysyvä elämänmuutos.

– Kun uudet elämäntavat löytyivät, kaikki alkoi sujua omalla painollaan. Löytyi liikunnan ilo ja sopiva ruokavalio ja kun paino alkoi pudota, halusin palkita itseni. Päätin lähteä opiskelemaan personal traineriksi omien töitteni ohella. Valmistuin pari kuukautta sitten, mutta olen niitä hommia tehnyt jo vuoden verran.

Hanna on laihtunut kolmen vuoden aikana kymmeniä kiloja. Hän ei halua kilomäärää julkiseksi, mutta paljon on painoa pudonnut joka tapauksessa.

– Ei tämä ole koko ajan ihan helppoa ollut.

Kilpirauhanen kuntoon

Lisäongelmia aiheutti löytynyt paha kilpirauhasen vajaatoiminta.

– Se todettiin jo kymmenen vuotta sitten. Minuakin on lääkitty hyvin varovaisilla annoksilla, mutta onneksi nyt löysin lääkärin, joka uskalsi nostaa tyroksiinilääkitystä oikealle tasolle. Kilpirauhasen tasapaino auttoi myös painon pudotuksessa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta näyttää olevan koko ajan yleistymässä oleva sairaus etenkin naisilla. Hanna ei huomannut alkuun olevansa millään tavalla sairas, sillä sairaus on hyvin moni-ilmeinen, mutta sen jälkeen kun hän sai tämän puolen kuntoon, hän on tuntenut olevansa kuin eri ihminen.

Nykyään Hanna on sattuneista syistä erittäin kiinnostunut kaikista kilpirauhaseen liittyvistä asioista. Myös moni hänen personal trainer -asiakkaistaan kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

– Voi olla, että oma kilpirauhasongelmani pahentui muutamasta aika rajusta laihdutusyrityksestä, jotka saivat hormonitoiminnan sekaisin.

Riisiproteiini rakentaa

Hanna on huomannut omassa muutosprosessissaan, ettei gluteiini sovi hänelle. Se turvottaa ja aiheuttaa vatsavaivoja.

– Se on yksi syy, miksi siirryin käyttämään Plantforce-riisiproteiinivalmisteita. Riisiproteiini on täysin luonnonmukaista eikä siinä ole mitään lisäaineita. Se on sitä paitsi painonpudottajille ihan verraton apu, koska se ylläpitää kylläisyyden tunnetta todella hyvin, ja kun pitkin päivää sitä ottaa tasaisesti ja oikean määrän, kyse on yksi laihdutuksen tärkeimmistä asioista.

Treenipäivien ja lihaskuntotreenien yhteydessä sen merkitys korostuu entisestään. Treenien aikana lihaskudokseen syntyy mikrovauriota, jonka kautta lihas myös kehittyy. Riisiproteiini korjaa näitä vauriota, jolloin riisiproteiini rakennusaineena on todella tärkeässä osassa.

– Käytän sitä palautusjuomana ja saatan sekoittaa sitä treenien päätteeksi veden kanssa sheikkerissä. Käytän sitä myös aamupuuron, jugurtin ja rahkan joukossa ja teen siitä smoothieita. Leivon siitä proteiinipannukakkuja tai teen siitä täysin sokeritonta ja vehnätöntä omenapiirakkaa. Saatan nauttia päivittäin kahdesta kolmeen annosta. Olen nyt käyttänyt Plantforcea vajaan vuoden ja olen siihen tosi tyytyväinen.

Lempiruoka 
lähijärvestä

Riisiproteiini sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, mutta sen lisäksi Hanna varmistaa myös vitamiinien ja hivenaineiden saannin ravintolisien avulla. Hän ottaa säännöllisesti monivitamiinivalmistetta, rautalisää ja D-vitamiinia sekä kalkkia. Hän käyttää myös iholle suihkutettavaa Magnesor-magnesiumvalmistetta treenien jälkeisiin niska-hartiaseudun kipuihin ja kramppeihin.

Hanna ei syö nopeita hiilihydraatteja kuten perunaa, riisiä ja pastaa, mutta karppauksesta hän varoittelee. Hanna välttää eläinperäisiä kovia rasvoja ja pyrkii syömään mahdollisimman laadukkaasti ja monipuolisesti, ja jos vain mahdollista, luomu- ja lähiruokaa.

– Lempiruoka voisi olla vaikkapa lähijärvestä pyydetty kuha, sen lisukkeeksi salaattia ja grillattuja kasviksia. Mitään sellaisia ruokia ei kuitenkaan ole, mitä en suostu laittamaan suuhuni. Makkarakin maistuu, jos sille päälle sattuu.

Mutta kenelle Hanna suosittelee Plantforce-riisiproteiinia?

– Se sopii hyvin terveydestään kiinnostuneille ihmisille. Painonpudottajille se sopii erityisen hyvin, samoin runsaasti liikkuville ihmisille ja myös ikääntyville, sillä proteiinin tarve lisääntyy kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Anne Anttila

Terveys-Hymy 8-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: kilpirauhasen vajaatoiminta, laihtuminen, lihavuus, riisiproteiini, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti