Hannele on koukussa kotimaiseen luontaistuotteeseen

Raskasta siivoustyötä tekevä Hannele Öhman on käyttänyt kotimaista lihastenrentouttajaa jo kymmenkunta vuotta. Jalkojen ja olkapäiden krempat ovat poistuneet sen ansiosta eikä Hannele ole vuosikausiin tarvinnut särkylääkkeitä.

Hiljattain 60 vuotta täyttänyt raisiolainen Hannele Öhman on syntynyt Sysmässä, mutta muuttanut pikkutyttönä Lahden lähelle Järvelään, missä hän kävi koulunsa. Sen jälkeen hän työskenteli nuorena tyttönä äitinsä kenkäkaupassa Pietarsaaressa. Hannele on ehtinyt olla merillä messityttönä peräti 17 vuoden ajan, ennen kun hän ajautui nykyisiin kuvioihinsa. Hän on työskennellyt Turun messukeskuksessa siivoojana jo parinkymmenen vuoden ajan.

Hannele ehti myös naimisiin ahvenanmaalaisen miehen kanssa, mutta erosi. Liitosta on kaksi aikuista tytärtä, joista toisella on kolme lasta ja toisella kolme koiraa. Hannele on mummo yhdeksänvuotiaalle tytölle ja viisi- ja kolmevuotiaille pojille. Nykyinen avopuoliso on Turun telakalla töissä.

– Olen yhä tiukasti työelämässä. Eläkkeelle on vielä muutama vuosi, mutta kun lehtiä lukee, alkaa tuntua siltä, ettei eläkkeelle kohta pääse ikinä, hän naurahtaa.

Työ tuntui lihaksissa

Hannelella ei ole koskaan ollut mitään hengenvaarallista kuolemantautia, mutta kun kuusi kymppiä on mittarissa, pienemmiltä krempoilta ei ole voinut välttyä – etenkin kun takana on koko ikä raskasta fyysistä työtä.

– Verenpainetta on karjalaisten geenien sukuperintönä. Se alkoi nousta 11 vuotta sitten, mutta pysyy kurissa lääkityksellä. Hiukan aikaa sitten minulla todettiin myös kakkostyypin diabetes, mutta sekin hoituu tableteilla. Lääkärit ovat sitä mieltä, että saatan voida luopua kokonaan lääkityksestä, kun jään joskus töistä pois ja elämä rauhoittuu.

– Epäsäännöllisten työaikojen vuoksi joudun silloin tällöin turvautumaan nukahtamislääkkeisiin, koska unirytmi menee sekaisin. Meillä on aina muutama päivä viikossa normaalielämää, kunnes viikonloppuisin tulee messutapahtumia, jolloin pitää olla yötä myöten töissä.

Raskas siivoojan työ tuntuu luonnollisesti luissa ja ytimissä. Ja erityisesti lihaksissa.

– Jalkoja on krampannut, koska töissä joutuu kävelemään pitkiä matkoja ja olemaan muutenkin koko ajan jalkojen päällä. Messuilla on hyvin kova rautabetonilattia. Kipuja oli pohkeissa ja jalkapohjissa, jotka olivat ihan kuin tulessa.

Koukussa kivuttomuuteen

Muuan ystävättäreni toi Hannelelle ensimmäisen kerran jo kymmenkunta vuotta sitten Relaxantia Virosta.

– Huomasin hyvin pian, että se auttoi särkyihini. Olen nykyään täysin koukussa siihen enkä tule kerta kaikkiaan ilman sitä toimeen. Ennen Relaxantia jouduin aina töistä lähdettyäni ottamaan jotakin vahvaa särkylääkettä, mutta nyt en ole enää kohta kymmeneen vuoteen tarvinnut muuta kuin Relaxantia.

– Laitan sitä päivittäin aina siihen paikkaan, joka kulloinkin on kipeä. Voin ihan rehellisesti sanoa, että olen ihan hukassa, jos sitä ei ole saatavana. Laitan sitä heti kun tulen töistä, ja se rentouttaa mukavasti. Vedän voitelun jälkeen kiristämättömät sairaalasukat jalkaan ja parissakymmenessä minuutissa vaivat ovat ohi.

Aikaisemmin Hannelea kiusasivat myös levottomat jalat, mutta nyt sekin vaiva on kokonaan kadonnut. Hän on kokeillut Relaxantia myös käsien vaivoihin.

– Kävin viimeksi fysioterapeutilla käsivarteni takia. Hän laittoi siihen teippejä, mutta ne eivät mielestäni toimineet ollenkaan. Mutta kun aloin laittaa Relaxantia niin hups heijaa, se auttoi siihenkin!

Vapaa-aikanaan Hannele harrastaa lapsenlapsiaan, mutta kesäisin myös sienimetsässä käyntiä ja ylipäätään luontoa. Erityisen paljon hän pitää mato-onginnasta, ja suurimmaksi saavutuksekseen hän nimeää viime kesänä saamansa 700 gramman ahvenen.

– Eikä se ole mikään kalajuttu, hän nauraa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Roni Lehti

Terveys-Hymy 6-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: kipu, kramppi, levottomat jalat, lihas, lihasrentouttaja, särky

Kommentit

Oma kommentti