Hannu selätti syövän

Hannu Anttilalla on hallussaan kaksi vaikeasti lyötävää ennätystä: hän oli syntyessään Naistenklinikan lihavin lapsi, 4,5 kg, ja hänellä on ollut elämänsä aikana 52 eri työtä.

Kirkkonummen Evitskogissa asuva Hannu Anttila, 66, on nykyään kaikkea muuta kuin ennätyspainoinen, sillä 182 cm varteen on kiloja kertynyt vain hiukan noin 63. Hannu painoi aikoinaan huomattavasti enemmän, mutta kun hän sai kuulla kaikkien lähisukulaistensa joko sairastavan tai kuolleen diabetekseen tai sydänsairauksiin, hän päätti viitisen vuotta sitten pudottaa painoaan. Hän laihtuikin puolessa vuodessa huimat 16 kiloa ja paino on myös pysynyt siinä.

Nyt hän elää hyvässä toivossa, että diabetes ohittaa hänet. Sydämen vajaatoiminta on myös mennyttä, se vaivasi häntä vuosikymmenien ajan. Ensimmäisen kerran lääkärit huomauttelivat siitä kolmekymppisenä.

Hannun työhistoria on sanalla sanoen värikäs. Hän sai käytyä keskikoulun, vaikka jäi kerran luokalleen, ja sen jälkeen avara maailma kutsui. Hän kierteli maailmaa muutamat kymmenet vuodet ja teki monenkirjavia hommia.

– Minulla on ollut 52 työtä – lopetin niiden laskemisen kymmenkunta vuotta sitten, hän naurahtaa.

– Parhaat hommat ovat olleet toimitusjohtajana, vuoden verran lastentarhanopettajana ja sitten mehiläishoitajana. Keljut duunit olen lopettanut lyhyeen.

Hannu käväisi välillä naimisissa, mutta lapsia hänellä ei ole. Kun häneltä kysyy, onko hän nykyään kokonaan vapailla markkinoilla, hän kertoo siirtyneensä jo kokonaan markkinoilta sivuun.

Syöpä katosi

Hannu on ehtinyt kokea värikkäitä vaiheita myös sairausrintamalla, sillä hänellä on todettu myös aggressiivinen syöpä. Tämä tapahtui kolme vuotta sitten.

– Nivusiin tuli patti, joka leikattiin Jorvin sairaalassa. Koska en oikein usko virallisiin systeemeihin, tutustuin jo ennen leikkausta vaihtoehtolääketieteeseen. Eräs vanhempi HYKS:in lääkäri ennusti minulle jo vuosikymmeniä aikaisemmin, että tulen jossakin vaiheessa todennäköisesti sairastumaan syöpään, koska minulla on jatkuvasti tietty torjunta päällä.

Hannu rupesi toteuttamaan erään amerikkalaisen kirjan suosituksia.

– Aloin syödä orgaanista seleeniä, natriumbikarbonaattia, D-vitamiinia 20-kertaisesti sen määrän mitä virallisesti tuolloin suositeltiin. Join vielä kaalimehuakin.

Leikkaus tapahtui heinäkuun lopulla, toinen syyskuussa ja sen jälkeen alettiin Jorvissa ja Meilahdessa etsiä varsinaista syöpää. Sitä tutkittiin kaikin mahdollisin tavoin puoli vuotta aina jouluun asti, mutta mistään sitä ei löytynyt. Jossakin vaiheessa epäiltiin jo erehdystäkin, mutta sitten HYKS:in patologit vahvistivat, että kyseessä oli ollut radikaali syöpä.

– Alkoi uusi tutkimussarja, mutta mitään ei löytynyt. Seuraavan vuoden maaliskuun lopussa syöpä todettiin kadonneeksi. Sen jälkeen olen riippunut löyhässä hirressä, josko se ilmaantuisi uudestaan.

Ihmeparantuminen?

Syövän jälkeen terveen paperit saa vasta viiden vuoden kuluttua sairauden katoamisesta.

– Olen tällä hetkellä yli tuon jakson puolivälin, eikä mitään ole ilmaantunut. Jorvin lääkäri puhui jo ihmeparantumisesta.

Hannu on nykyään vähentänyt D-vitamiinia huomattavasti. Natriumbikarbonaatti on jäänyt kokonaan pois, mutta orgaanista seleeniä hän nauttii edelleen päivittäin.

– Mutta omega-3:sta otan päivittäin viisi grammaa. Se pitää sydämen ja aivot kunnossa. Hoidan sydämen vajaatoimintaa syömällä ubikinonia.

Resveratrolia, astraksantiinia, spiruliinaa, chlorellaa, ruusunjuurta ja myös kotimaisia yrttejä – kuten pakurikääpää – hän syö päivittäin.

Työkseen hän toimii Club Mate-nimisen ”nörttikansan kansallisjuoman” maahantuojana ja tekee sen parissa 14-tuntisia työpäiviä vuoden jokaisena päivänä.

– Club-Matea ei ole koskaan eikä missään mainostettu, tieto kulkee suusta suuhun. Se on parempi vaihtoehto kuin energiajuoma – se piristää. Netistä löytyy runsaasti tietoa Club-Mate -juomasta.

Luovaa työtä

Talvisin Hannu on käynyt pudottamassa lunta kaupungin talojen katoilta.

– Olen vanha äijä ja elän yksin ilman perhettä. Minulla ei ole juuri paheitakaan, sillä en enää edes ryyppäile. Kun ihmisellä on syöpä, hän on joka tapauksessa periaatteessa kuolemassa, joten hengenvaarallinen työ sopii oikein hyvin, hän vitsailee.

– Nyt olen kuitenkin lopettelemassa lumenpudotusta, sillä jalka kerran vähän vääntyi ja muutenkin nivelet ovat alkaneet paukkua.

Hannu Anttila otti aikoinaan yhteyttä tohtori Matti Toloseen ja kertoi tilanteestaan.

– Olen oppinut arvostamaan hänen tietojaan ja kommenttejaan.

Hannu ei ole suostunut ottamaan lääkärin määräämiä lääkkeitä kumpaankaan vaikeaan sairauteensa.

– En ole koskaan uskonut lääkkeisiin. Minulla ei ole mitään reseptilääkitystä nyt eikä ole koskaan ollutkaan. Syövän yhteydessä kieltäydyin myös sädehoidosta ja sytostaateista. Otan vain luontaistuotteita ja kunto on kova.

Hannu on tiukasti sitä mieltä, että luontaistuotteilla on ollut merkittävin ja parantava rooli hänen sairauksissaan, mutta hän painottaa myös henkisen asenteen merkitystä. Stressistä Hannulla ei juuri ole havaintoja.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Matti Matikainen

Terveys-Hymy 10-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: syöpä, sydämen vajaatoiminta

Kommentit

Miten niin Naistenklinikan lihavin lapsi 4,5 kg??? Höpö höpö.

Itsekin olen siellä synnyttänyt lapsen 4,7 kg, joka ei koskaan ole ollut lihava!!!!

Ei tuollainen syntymäpaino ole lainkaan harvinainen!!!

Oma kommentti