Hannun kamppailu syövän kanssa

Hannu Hellman on elänyt pitkän ja vaiherikkaan elämän, sillä hän on asunut perheineen toistakymmentä vuotta Australiassakin. Pari elämän antamaa opetusta olisi kuitenkin saanut jäädä väliin, sillä Hannu on sairastunut sekä diabetekseen että syöpään.

Haukiputaalta Oulun liepeiltä kotoisin oleva, mutta nykyään Kotkassa asuva Hannu Hellman, 85, on varsinainen joululahja, sillä hän on syntynyt jouluaattona. Hän tietää tulleensa maailmaan aattoiltana samoihin aikoihin kuin joulupukilla on tapana käydä katsomassa kilttejä lapsia.

Haukiputaan maisemat vaihtuivat kuitenkin vuonna 1960 Kaakkois-Australian maisemiin. Hannu ja hänen vaimonsa Laura olivat tuolloin 31-vuotiaita ja perheessä oli kolme pientä lasta: kuusi-, viisi- ja kaksivuotiaat, kaksi poikaa ja tyttö.

Hannu on koko ikänsä työskennellyt kaivos- ja poraustöiden parissa, hänen vaimonsa Laura on ammatiltaan ravintolakeittäjä. Hannu oli alkuun hiukan aikaa yksinään töissä suuressa valtion rauta- ja terästehtaassa, kunnes hän sai uuden työpaikan kaivoksesta Queenslandista. Nyt perhe tuli perässä.

– Ehdimme olla Australiassa 12 vuotta, mutta se paikka oli meille liian kuuma. Muutimme Suomeen ja Kotkaan vuonna 1972, Hannu kertoo.

Suomeen palattuaan Hannu oli louhimassa väestösuojia kallion sisään Porvoon öljynjalostomolla, jonka jälkeen hän työskenteli myös Helsingin Pasilassa panostajana rakentamassa väestösuojia.

– Etupäässä poraushommia olen tehnyt, mutta jouduin jäämään jo viisikymppisenä eläkkeelle, kun polvet pettivät. Ne operoitiin yhtaikaa vuonna 1997. Sitä ennen särkylääkkeitä kului aikamoiset määrät, mutta onneksi leikkaukset onnistuivat hyvin.

Iso syöpäkasvain

Hannu eli rauhallista elämäänsä aina viime vuoden kesään asti, kunnes suoli meni tukkoon eikä ulostus tahtonut onnistua pariin kuukauteen. Edessä oli lääkärireissu, jonka päätteeksi paksusuolesta löytyi iso syöpäkasvain, joka oli tukkinut paikat ja estänyt ulostamista.

Hannu leikattiin lokakuun lopussa ja operaatio onnistui hyvin. Mutta sairaalakeikka meni silti kaikkea muuta kuin putkeen. Hannu on vieläkin siitä katkera.

– Palataan välillä vuoteen 2010, hän selvittää.

– Ostin tohtori Antti Heikkilän kirjan ja vaihdoin ruokavalioni rasvadieetiksi. Rupesin välttämään kaikkia hiilihydraatteja ja olin jo heti alkuvaiheissa tyytyväinen elämänmuutokseeni. Heikkilä kirjoittaa kirjassaan, että tämä dieetti on omiaan myös viemään kipuja pois, ja sain huomata sen omakohtaisesti heti syöpäleikkauksen jälkeen. Se ei nimittäin aiheuttanut minulle mitään kipuja. Kun minut vietiin illalla leikkauksen jälkeen osastolle, heräsin aamulla, kun väkeä alkoi liikkua käytävillä.

Lääkäri ihmetteli

Hannu nousi ylös ja lähti kävelemään, kun vatsassa ei ollut mitään kipua, vaikka siinä näkyi hakasilla kiinnitetty pitkä sauma.

– Eikä tarvinnut pitkään kävellä, kun vastaan tuli minut leikannut lääkäri, joka ihmetteli ääneen, kuinka olin jo näin varhain pystyssä ja lähtenyt kävelemään. Kerroin hänelle, että ei tässä mitään, kipuja ei ole ja olo on kaikin puolin mitä parhain.

Kun Hannu leikattiin, hän oli sairastanut diabetesta jo parinkymmenen vuoden ajan. Tauti on koko ajan hoitunut tableteilla eikä pistoksia ole tarvittu. Diabetes ei kuitenkaan ole osoittanut talttumisen merkkejä, mutta sen jälkeen kun Hannu vaihtoi ruokavalionsa karppaustyyppiseksi, diabetes katosi.

– Ammatti-ihmisten säännöillä diabetes ei mennyt miksikään. Mutta kun heitin pois leivän, perunat ja muut hiilihydraatit ja rupesin syömään rasvapitoisia ruokia ja kananmunia välipalaksi, diabetes otti ja hellitti. Kun menin syöpäleikkaukseen, olin jo ehtinyt parantaa itse oman diabetekseni. Olin jo jonkin aikaa ehtinyt olla ilman diabeteslääkitystä. Mittasin verensokerin säännöllisesti.

”Kerroin 
tyhmyyttäni”

Hannu kertoi Kotkan sairaalan henkilökunnalle saurastaneensa diabetesta ja hoitaneensa sen itse pois päiväjärjestyksestä. Hän huomasi heti, että diabetes oli hoitohenkilökunnan mielestä väärin parannettu.

– Omaa tyhmyytäni menin julistamaan sitä, hän puhisee.

– Jouduin siitä kärsimään. Kaikki leikatut potilaat saivat kipupumppuhoitoa, mutta minä kieltäydyin siitä, koska mihinkään ei sattunut eikä mitään hätää ollut.

Hannu heräsi kuitenkin heti leikkausta seuranneena yönä outoon tunteeseen ja huomasi, että ruumis oli aivan turta.

– Koettelin oikealla kädellä vartaloa ja ihmettelin, kun tuntoa ei ollut missään. Olin myös hyvin väsynyt. Tiputusletkuun oli varmaankin kiellostani huolimatta laitettu jotakin kipulääkettä ja mahdollisesti myös unilääkettä. Kuulin liikettä ja pyysin, että kipupumppu otettaisiin pois päältä. Otetaan otetaan, kuului naisen ääni, ja samalla nukahdin uudestaan.

– Kun heräsin aamulla huomasin ihmeekseni, että piti hakea hengitykselle tahtia. Olo oli jotenkin kummallinen. Hengitystä piti jotenkin sovitella, ja myöhemmin kävi ilmi, että olin menettänyt sydämestä rytmin. Olen vakaasti sitä mieltä, että sydämen rytmihäiriöt tulivat minulle väkisin annetusta kipulääkityksestä.

Kaikki harakoille

Kun Hannu pääsi sairaalasta syöpäleikkauksen jälkeen kotiin, diabetes oli palannut. Hän on saanut siihen uuden lääkityksen, mutta arvot tahtovat silti keikkua kymmenen molemmin puolin.

– Sairaalareissu tuhosi suunnitelmani hoitaa itse omaa diabetestani, Hannu tiivistää.

– Siihen asti pärjäsin sen kanssa oikein hyvin, mutta sen jälkeen kaikki meni harakoille.

Vaikka Hannun paksusuolen syöpäleikkaus onnistui, sinne jäi lukematon määrä erikokoisia metastaaseja. Suurimmat niistä olivat 3–4 cm suuruisia ja pienimmillä oli kokoa vain muutama milli.

– Koska niitä oli runsaasti, lääkäri tarjosivat minulle sekä sädehoitoa että sytostaatteja. Kerroin kuitenkin heille, että se taitaa olla liian kova homma näin vanhalle ukolle. Sanoin, että eiköhän anneta olla, rupean juomaan Havupuu-uutejuomaa. Lääkärit hymyilivät vinosti ja ajattelivat varmasti, että ukko höpöttelee, mutta eivät ne panneet hanttiin. Rupesin juomaan Havupuu-uutejuomaa ja juon sitä vieläkin.

Suurin piirtein terve

Oli sitten juoman ansiota tai ei, mutta joka tapauksessa maaliskuussa Hannulle tehdyn verikokeen perusteella metastaasit olivat käytännössä kaikki kadonneet. Sen jälkeen Hannu ei ole hoitavia lääkäreitä nähnyt, mutta lähiaikoina on kuitenkin tulossa sydämen rytmin korjausliikkeitä ja varmasti syövän takia edessä on myös kontrollikäyntejä.

Joka tapauksessa Hannu tuntee nyt olevansa suurin piirtein terve mies. Hannu itse on varma, että Havupuu-uutejuoma on antanut hänelle runsaasti potkua syövän jälkeen.

– Juoman ansio ja merkitys on suuri, hän pamauttaa hetkeäkään empimättä.

– Minähän olisin ollut nahnikassa, jos olisin lähtenyt mukaan lääkärien ehdottamiin sädehoito- ja sytostaattihoitoihin.

Nahnikka muuten tarkoittaa pulaan joutumista ja loukkuun jäämistä. Mutta mikä on Hannu Hellmanin mielestä koko tämän jutun moraalinen opetus?

– Sairaaloiden henkilökunnalle pitäisi opettaa, että meitä ihmisiä on monenlaisia. Me syömme monella eri tavalla ja jokainen syö ihan oman henkilökohtaisen tapansa mukaan. Ei siitä saa tuomita ketään ja laittaa toisarvoiseen asemaan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Arto Wiikari

Terveys-Hymy 7-14

 


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: syöpä, diabetes, ruokavalio, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, paksusuolen syöpä, metastaasi

Kommentit

Oma kommentti