Harva mieltää olevansa riskiryhmää

täytekakku_by_kuvaryhmä_riikka_hurriSuomessa on puoli miljoonaa tyypin 2 diabetesta sairastavaa henkilöä, joista 250 000 ei tiedä sairaudestaan.

Sairastuneiden määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan seuraavien 10–15 vuoden aikana. Lähes 40 prosenttia vastaajista, joilla ei ollut diagnosoitu diabetesta, ei kuitenkaan osannut sanoa, kuinka yleisestä sairaudesta on kyse. Vain viidesosa oli käynyt mittaamassa verensokerinsa viimeisen kahden vuoden aikana. Yleisimmät syyt olivat, ettei asia ollut tullut mieleen tai etteivät vastaajat kokeneet olevansa riskiryhmää. Jälkimmäisen syyn nimesi esimerkiksi kolmasosa 40–59-vuotiaista vastaajista, jotka eivät olleet käyneet verensokerimittauksessa ja joilla ei ollut diagnoosia.

– Sairastumisriskiä nostavat perimän lisäksi esimerkiksi vähäinen liikunta, ylipaino, tupakointi sekä runsas tyydyttyneen rasvan ja vähäinen kasvisten määrä ruokavaliossa. Säännöllinen verensokerin seuranta esimerkiksi terveystarkastuksissa on tärkeää, jotta kohonnut riski huomataan hyvissä ajoin, sanoo kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta .

Teksti:Hymy
Avainsanat: diabetes, tyypin 2 diabetes

Kommentit

Oma kommentti