Havupuu-uutejuomaa jo 40 vuotta!

Jos luontaistuote on ollut markkinoilla neljä vuotta, sitä voidaan pitää menestystarinana. On nimittäin nähty sellaisiakin valmisteita, joiden elinkaari on pysähtynyt neljään kuukauteen. Mutta mitä on sanottava luontaistuotteesta, joka on ollut markkinoilla 40 vuotta?

– Vaikeuksien kautta voittoon, Ravintorengas Oy:n toimitusjohtaja Kari Herttua nauraa iloisesti.

HPU-pullo_Fin_thKari Herttuan, 70, kehittämää Havupuu-uutejuomaa ovat viranomaiset ja tiedotusvälineet aikoinaan kilvan yrittäneet nuijia maan rakoon. Mutta Herttua on pistänyt vastaan kaikin voimin – ja on selviytynyt jokaisesta kampitusyrityksestä voittajana. Myös tunnustusta on viimein tullut, sillä Karin Havupuu-uutejuoma on valittu vuoden luontaiselintarvikkeeksi peräti kahteen kertaan. Vastaavaa tunnustusta ei ole saanut yksikään toinen valmiste. Valinnan takana on Suomen Luontaistuotekauppiaiden Liitto.

Mutta mikä tämä Havupuu-uutejuoma sitten on? Ja kuinka sitä valmistetaan? Herttua ei liikesalaisuuteen vedoten suostu kertomaan ihan kaikkea, mutta jotakin sentään.

Havupuu-uutejuomaa on valmistettu Pohjois-Satakunnassa sijaitsevassa Siikaisissa jo neljä vuosikymmentä. Kari Herttua kuuluu vanhaan pohjalaiseen sukuun, jossa on säilynyt kiinnostus ikivanhoihin luontaisiin parannuskeinoihin. Hän keräsi jo 1960-luvulla talteen vielä silloin muistissa olleen taidon ja tiedon, joihin perustuen hän kehitti menetelmän kansanperinteessä käytetyn Havupuu-uutejuoman teolliseen valmistukseen.

Siinä käytetään nuoren männyn kuorta ja nilaa sekä puhdasta lähdevettä. Uuttaminen toteutetaan ikivanhaan kansantietoon perustuen, joskin siinä on otettu huomioon myös Turun yliopistossa tehtyjen tutkimusten tuoma lisätieto. Juoma muistuttaa väriltään punaviiniä, ja se sisältää runsaasti antioksidantteja, flavonoideja ja fenoliyhdisteitä.

– Se on havaittu antioksidanttiominaisuuksiltaan puolitoista kertaa tehokkaammaksi kuin vastaava määrä ranskalaista rannikkomäntyä, 10 kertaa tehokkaammaksi kuin annos vihreää teetä ja peräti 50 kertaa tehokkaammaksi kuin C-vitamiini. Helsingin yliopiston tutkimusprojektissa on todettu Havupuu-uutejuoman antioksidanttiteho 95-prosenttiseksi. Juoman ystävät pitävät sitä erittäin tehokkaana elimistön elvyttäjänä silloin, kun puolustusmekanismi syystä tai toisesta on pettänyt.

Hyökkäystä monelta taholta

Kari Herttua on sitkeä pohjalainen, ja pohjalaisuuden syyksi hän laskee myös jaksamisensa taistelussa tuulimyllyjä vastaan. Herttua on kuitenkin voittanut kokonaisen tuulimyllyarmeijan.

Hänen kimpussaan ovat olleet lääkintöhallitus, KRP, verottaja, elintarvikevirasto, MTV3, eri oikeusasteet, syöpäyhdistys ja monet muut instanssit. Kari on hakenut oikeutta aina kunnanjohtaja- ja ministeritasoa myöten, eikä elämästä todellakaan ole väriä puuttunut.

Virallisten tunnustusten myötä ajojahti on hiljentynyt, mutta Kari sanoo, että edelleenkin saa olla tarkkana ja suurennuslasin alla ollaan. Paikalliset terveystarkastajat ovat olleet hyvin kiinnostuneita Ravintorenkaan nettisivuista, ja aina välillä löytyy jotakin pientä huomautettavaa. Sovitaanko niin, että Kari kutsuu sitä tässä yhteydessä pilkun nuuskimiseksi.

Herttuan taistelussa eri instansseja vastaan on tragikoomisiakin piirteitä. Jo edellä oli maininta siitä, ettei hän kerro liikesalaisuuteen vedoten ihan kaikkea juomansa valmistuksesta, ja tämä päätös piti myös KRP:n tutkijan aikoinaan ruvetessa isottelemaan Karille.

– Kuulin jälkeenpäin, että minua vainonnutta KRP:n miestä pidettiin kaikkein tiukimpana sen laitoksen tutkijoista. Hän soitteli minulle vähän väliä, joten rupesimme jo tuntemaan toisemme. Kerran hän sitten uhosi minulle, että nyt hän on saanut toimintaohjeet Siikaisiin tuloa varten ja että hänen oli nähtävä aasta ööhön juoman valmistus. Olin jo sen verran monta kertaa hänen kanssaan kinannut, että uskalsin sanoa suoraan, että hänellä on varmaan kuumetta, koska puhuu ihan hulluja. Hän yritti vain painostaa ja hoki, että älä poika yhtään yritä, mulla on nyt mukana semmoiset paperit että ne pätevät. Kehtasi vielä kysyä, että olenko minä yrityksen vastuullinen henkilö vai kuka se on, jolloin sanoin, että minä se olen.

– Sanoin hänelle, että sovitaan sitten päivä ja kellonaika, mutta sanoin hänelle senkin, että kun lähdet Helsingistä tulemaan, niin käy ensin poliisilaitoksella katsomassa, minkälaisiin aseisiin mulla on kantolupa. Sitä ukkoa ei koskaan näkynyt Siikaisissa. Ei päässyt edes kynnykselle asti.

”Ei paranna sairauksia”

Kari Herttua toteaa Havupuu-uutteen olevan luonnonmukainen, nestemäinen ja hyvin kivennäis- ja hivenainepitoinen, runsaasti terveellisiä flavonoideja sisältävä ravintolisä. Se ei ole mikään lääke eikä se paranna esimerkiksi syöpää.

– Sillä ei ole mitään tekemistä syövän kanssa, se ei paranna muitakaan sairauksia eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan minkäänlaista lääkitystä. Kyse ei ole edes tukihoidosta vaan ihan puhtaasti ravinnosta. Iskipä ihmiseen sitten syysflunssa tai syöpä, kyse on aina puolustusmekanismin pettämisestä, mikä taas tarkoittaa sitä, että ihmisellä on puutostila jostakin. Hyvä ystäväni, professori Toivo Rautavaara totesi jo aikoinaan, että ihminen on osa luontoa ja että luonnonmukaisuudessa on meidän hyvinvointimme ja terveytemme salaisuus. Ihmisen elimistön on saatava menestyäkseen luonnonmukaisia aineita.

– Jos Havupuu-uutejuomaa juo, elimistö itse pitää huolen lopusta. Elimistö pyrkii 24 tuntia vuorokaudessa pitämään paikat kunnossa ja jopa korjaamaan niitä. Olen alusta alkaen lähtenyt siitä, etten pelaa sairauksien kanssa. Olen johdonmukaisesti sanonut kaikkialla, että Havupuu-uutejuoman avulla voidaan korjata ravinnosta johtuvia puutostiloja. Siinä kaikki.

Kerran muuan erikoislääkäri tuli Kari Herttuan puheille hänen pitämänsä luentotilaisuuden jälkeen. Lääkäri totesi suoraan, ettei tämä homma voi olla näin yksinkertaista – eikä se edes saa olla sitä. Kovien reseptilääkkeiden puolihan tässä kärsii.

– Kaikki meidän peruselintarvikkeemme on nykyään tuotettu synteettisesti ja kemiallisin konstein, niin vilja kuin kasviksetkin. Tätäkin asiaa voisi katsoa luonnon näkökulmasta: jos sinulla on metsää ja sieltä kaadetaan kuuset pois, tilalle kasvaa mänty, ja jos männikkö kaadetaan pois, tilalle kasvaa kuusta. Vanha kansa ymmärsi vuoroviljelyn merkityksen, he laittoivat tiluksiaan aina välillä kesannolle ja huilaamaan.

– Nyt on EU:n myötä menty entistä hullumpaan suuntaan, sillä tuottajat kasvattavat vuosikymmeniä samassa pellossa samaa tuotetta samoilla lannoitteilla ja torjunta-aineilla, jolloin maa köyhtyy. Kun tuote lähtee tuottajalta, se on kaikkea muuta kuin luonnonmukaista. Myös elintarviketeollisuus kuorii, jalostaa ja käyttää lisäaineita minkä ehtii. Viranomaisten puheet monipuolisesta ja ravitsevasta ruuasta ovat pelkkää fraseologiaa, jolla yritetään hämätä ihmisiä.

– Meille on vuosikaudet yritetty selittää, ettemme tarvitse mitään ylimääräisiä vitamiineja ja hivenaineita, mutta on se vaan kumma juttu, kun suomalaisiin iskee erilaisia tauteja ja puutostiloja entistä nuorempina. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta on nyt jo puolella suomalaisista, koska kilpirauhanen ei pysty nykypäivän ravinnosta tuottamaan riittävästi jodia.

Kari_Herttua_th_by_mika_kanervaKari ei kadu

Vaikka Havupuu-uutejuoma on monipuolinen hiven- ja kivennäisaineiden sekä flavonoidien lähde, Kari Herttua suosittelee sen ohella myös C-vitamiinin nauttimista.

– VTT:n tutkimuksen mukaan meidän valmisteessamme on yli 40 eri kivennäis- ja hivenainetta, ja sitä pidetään erittäin ravinnerikkaana. Tuotetta on saatavana myös tablettimuotoisena, ja senkin tehosta on olemassa selviä tutkimuksia. Valmisteemme sopivat kaikenikäisille eivätkä ne reagoi millään tavoin lääkityksen kanssa.

Kari ei tunnusta olevansa edes katkera, vaikka lukuisat eri viranomaistahot ovat jo 1970-luvulta lähtien yrittäneet saada nurin hänen tuotettaan.

– Jos minulta kysyttäisiin, aloittaisinko saman uudelleen, niin vastaus on empimättä myönteinen. Aluksi olin vähän vihreä, mutta sehän sopii tälle alalle oikein hyvin. Olen totisesti hakannut päätäni Siikaisten mäntyyn, mutta onneksi muut ovat hakanneet omaa päätään siihen vielä enemmän.

Kiinnostusta ulkomailla

Kari Herttua sanoo, että ihmiset ovat vasta 2000-luvulla alkaneet ymmärtää, mistä hyvässä ja monipuolisessa ravinnossa on kysymys.

– Kun ihminen syö vuosikausia marketin mössöä, samalla hän saa muoviämpärillisen kemikaaleja ja muita lisäaineita, jolloin ei ole ihme, että solukko villiintyy. Pohjalaisena vaatimattomana miehenä tunnustan suoraan, että juoman kulutus on vuosi vuodelta lisääntynyt. Koomisinta tässä kaikessa on se, että mielenkiinto on herännyt ulkomaillakin aina Kiinassa ja USA:ssa asti. Varsinaisia maahantuojia minulla ei ole vielä kuin Ruotsissa, mutta aika näyttää. Työsarkaa kyllä riittää.

Eikä tahtia haittaa sekään, että juomatehtailija itse on jo 70-vuotias. Hän ei halua kuulla sanaakaan eläkepäivistä, ja miksi haluaisi, sillä mies on täysin terve eikä hänellä ole mitään lääkitystä. Hän elää niin kuin opettaa ja toimii itse kaikkein parhaimpana oman tuotteensa markkinamiehenä.

– Jos kysytään, olenko terve, edesmenneellä anopillani olisi saattanut olla tiukka kommentti korvien välisistä asioista, Herttua nauraa.

– Aion jatkaa harjoituksia edelleen. En suostu syömään prosessoituja lihoja ja makkaroita, oli se sitten sianlihaa tai broileria tai muuta. Niille lyödään heti syntymän jälkeen koko kasvukausi antibioottia persiiseen. Tämän vuoden alussa maailman terveysjärjestö julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan prosessoidut lihatuotteet aiheuttavat syöpää. Ei kai sitä voi sen selkeämmin sanoa?

Kari kuuluu oman tuotteensa suurkuluttajiin.

– Eikös vanha suomalainen sanonta kuulu niin, että pullo päivässä. Itse juon vähän enemmänkin. Kun liikun tien päällä, korvaan lounaan Havupuu-uutejuomalla ja kahvin kanssa syön suolaisen ruisleivän. Kahvin kanssa kuluu hunajaa ja kermaa.

Karilla on terveisiä myös vanhoille vainoojilleen eli viranomaisille ja koululääketieteen kiihkeimmille kannattajille.

– Semmoistenkin jääräpäiden, jotka eivät usko yhtään, kannattaisi kerran edes kokeilla tätä juomaa. Alkaisivat uskoa, että useimmat sairaudet ovat ravinnosta johtuvia puutostiloja, joiden takia ihmiset joutuvat lääkäriin.

Kari Herttua on neljän vuosikymmenen aikana ehtinyt saada monenlaista palautetta, ja aina ne ovat olleet kehuvia ja kannustavia.

– Joka kerta se koskettaa kaikkein eniten, kun joku tulee kiittämään sen takia, että on saanut terveytensä ja elämänsä takaisin. Sellaisten kommenttien jälkeen on taas hyvä jatkaa harjoituksia.

Terveys-Hymy 7-2016

 


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Kanerva
Avainsanat: havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Aloitin Havupuu-uutejuoman ottamisen tammikuussa 2018.2 vkon kuluttua tuli huomattava ero mieleen ja kroppaan. Virkeyttä ois riittänyt vaikka mihin ja sama jatkuu. Ja kaikkein parasta, mahani on paljon paremmassa kunnossa kuin kymmeneen vuoteen. Elämä todella hymyilee ja en aio lopettaa juoman ottamista koskaan. Moni tuttavani on vastikään aloittanut juoman nauttimisen myös. Suosittelen todellakin tätä joka ainoalle ihmiselle.

Oma kommentti