HDL-kolesteroli lisää hyväsydämisyyttä

Hyvän eli HDL-kolesterolin määrä pitäisi olla vähintään yksi millimooli litraa kohti, kun kokonaiskolesterolin suositusarvo on alle viiden. Pahan eli LDL-kolesterolin pitäisi olla alle kolmen. Triglyseridien olisi suositusten mukaan oltava alle kahden.

Naisilla HDL on luonnostaan hormonaalisista syistä korkeampi kuin miehillä. Paras tapa kohottaa HDL-kolesterolia on harrastaa liikuntaa ja nauttia omega-3-rasvahappoja, joita on runsaasti esimerkiksi rasvaisessa kalassa ja kalaöljyvalmisteissa.

Hiljattain Skotlannissa valmistui laaja, lähes 19 000 koehenkilöä käsittänyt tutkimus, jossa selvitettiin, kuinka HDL-kolesterolin kohoaminen vaikuttaa sydän- ja verisuonitautiriskiin. Koehenkilöistä yli 5000 käytti kolesterolilääkitystä. Potilailla, joiden HDL nousi enemmän kuin viidenneksen, ilmeni puolta vähemmän sydän- ja verisuoniongelmia kuin muilla. Korkea HDL näytti tutkimuksen mukaan olevan itsenäinen sydän- ja verisuonitapahtumia ehkäisevä tekijä – riippumatta siis kokonais- tai LDL-kolesterolin määrästä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: HDL-kolesteroli, LDL-kolesteroli, omega-3-rasvahappo, sydän- ja verisuonisairaudet, verisuonitauti

Kommentit

Oma kommentti