He laihduttavat Porvoon mitalla!

Olipa kerran yksitoista elopainoonsa kyllästynyttä liikemiestä, jotka pelasivat Porvoon Toldboys -nimisessä jääkiekkojoukkueessa.


Miesten painonpudotusprojekti alkoi helmikuun alussa yhteistyössä Mezina Oy:n kanssa. Siihen sitoutui yksitoista keski-iältään 50-vuotiasta raavasta miestä.

Aloitusmittauksessa miesten keskimääräiseksi vyötärönympärykseksi saatiin huimat 116,5 cm ja heidän keskiarvopainonsa oli huomattavan korkea: 108,7 kiloa. Kun keskipituus oli 179 cm, painoindeksiksi eli BMI:ksi (body mass index) muodostui hälyttävät 34. Mistään pikku-ukoista ei siis ollut kyse.

Vaikka miehet ovat treenanneet säännöllisesti, heille on vuosien varrella kertynyt aivan liikaa kiloja vyötärölle ja vähän muuallekin. Niinpä jokainen ryhmäläinen asetti henkilökohtaisia tavoitteita painonpudotukselle ja elämäntapamuutokselle.

Merkittävänä apuvälineenä tässä painonpudotushankkeessa heillä on ollut Mezinan glucomannan-kromivalmiste Konjak. Tämän vatsaa täyttävän ja ruokahalua hillitsevän ravintolisän käyttöön kaikki miehet sitoutuivat kolmen kuukauden laihdutusprojektinsa ajaksi.

Teeveestä tuttu

Ryhmän kannustajaksi ja ravinto-ohjaajaksi kutsuttiin Rakas sinusta on tullut pullukka -kisaajiakin treenaava Jenni Levävaara. Luentonsa päätteeksi hän tarjosi miesten käyttöön MealTracker-ravintovalmennusohjelman.

Miehet päättivät, että laihduttamisen edistymistä mitattaisiin kerran kuussa. Toisessa tapaamisessa maaliskuun alussa he kertoivat pysyneensä hyvin uudenlaisessa vähähiilihydraattisessa, kasvis- ja proteiinipitoisessa ruokavaliossaan nimenomaan Konjak-laihdutusvalmisteen säännöllisellä käyttämisellä.

Jo ensimmäisen kuukauden jälkeen mitattiin huimia tuloksia, jopa 9,7 kg painonpudotuksia ja vyötärösenttejäkin oli parhaimmailta laihduttajalta lähtenyt kymmenen. Miesten keskimääräinen painoindeksi oli pudonnut jo -1,3 lähtölukemista.

Ryhmän puhemiehenä toimii Vanajanlinna Group -konsernin myyntijohtaja Pekka Allinen, 55, joka kertoo istuvansa melkein aina autossa tai asiakastapaamisilla. Se saattaa osaltaan selittää liikakilojen kertymisen.

– Meidän jääkiekkoporukkamme on ammattitaustaltaan hyvin kirjava, sillä mukana on yritysjohtajia, yksityisyrittäjiä, muurareita, maalareita ja putkimiehiä. Aivan huippu-urheilutaustaa ei ole kenelläkään, mutta pikkumustan perässä on kirmattu silti kiivaasti, Pekka kertoo.

Kuin uusi mies

Ihan pelkästään hurskas päätös painon pudottamisesta ei riitä, se vaati myös konkreettista tukea ja kunnon toimenpiteitä.

– Aloitimme nauttia säännöllisesti kolme kertaa päivässä Konjak-valmistetta eli otimme tabletit kiltisti ohjeiden mukaan. Samalla teimme aikamoisia muutoksia ruokavalioon. Jotkut olivat kaksi ensimmäistä viikkoa ihan tiukalla karppausdieetillä, toiset tekivät kevyempiä ja terveellisempiä valintoja.

Pekka itse jätti kokonaan myös oluen ainakin tämän testijakson ajaksi. Nähtäväksi jää, kuinka päätös jatkossa pysyy.

– Tuloksia on saatu muuttuneen ruokavalion ja Konjakin avulla, säännöllistä urheilua tietysti unohtamatta. Näin ylläpidetään fyysisen kunnon lisäksi myös henkistä hyvinvointia. Pelaamisen ohella myös pukukopin sosiaalisella puolella on suuri merkitys, ja se on iso osa kokonaisuutta. Silloin kyse on muustakin kuin jääkiekosta, Allinen sanoo.

Allinen on tyytyväinen jo huimasti muuttuneeseen ulkomuotoonsa. Kun puolitoista kuukautta kuurin alkamisesta oli kulunut, paino oli pudonnut kuusi kiloa ja vyötäröltä oli hävinnyt 11 senttiä.

Kahden kuun tulokset

Pekka Allinen kehuu Konjakin osuutta.

– Sen osuus laihtumisessani on ollut varmasti hyvin merkittävä. Toisaalta se on ollut johdattamassa myös muuttuneeseen ruokavalioon, jonka osuus on vieläkin merkittävämpi. Konjak auttaa pääsemään ruokailutottumusten muutokseen niin, että ihmiset söisivät terveellisemmin ja eri tavalla kuin ennen.

– Konjak aiheuttaa ihan oikeasti vatsaan täyden tunteen eikä enää tee mieli syödä niin paljon. Sen kromi tasaa verensokeria yhdessä vatsaa täyttävän kuidun kanssa ja minullakin on annoskoko pienentynyt sen myötä huomattavasti. Jokaisen äijän vatsantoimintakin on alkanut sen käytön myötä toimia normaalisti.

Kahdessa kuukaudessa ryhmältä on lähtenyt jo liki 80 kiloa, keskimäärin seitsemän kiloa per mies. Vaihteluväli ryhmän sisällä on suuri, kahdesta kilosta runsaaseen 15 kiloon. Miesten vyötäröltä on sulanut samassa ajassa keskimäärin 8 senttiä, parhaalla pudottajalla jopa 16.

Ryhmän keskimääräinen painoindeksi on kahden kuukauden jälkeen jatkanut laskuaan ja on nyt tippunut -2,1. Parhaimmilla jopa -4,7 lähtölukemista. Terveyden kannalta BMI:n lasku on merkityksellistä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 6-13

Teksti:Mezina
Avainsanat: painoindeksi, ylipaino, laihduttaminen, painonpudotus

Kommentit

Oma kommentti