Heidi kadotti raskauskilonsa

Heidi Tynskän paino nousi kohisemalla raskauden aikana, mutta nyt hän on saanut miltei jokaisen ylimääräisen kilon pois. Vaikka elopaino kohosi esikoispoika Reinoa odotellessa peräti 50 kiloa, hän ei pelkää uutta raskautta.

Pellossa asuva Heidi Tynskä, 29, purskahtaa iloiseen nauruun, kun häneltä kysyy, joko hänellä on se kuuluisa kolmenkymmenen kriisi.

– Sitä ei ole vielä tai sitten se on mennyt jo ohi, hän toteaa.

Heidi on alun perin Lapin tyttöjä, sillä hän on syntynyt Kolarissa. Työt veivät hänet kuitenkin etelään Valkeakoskelle yhdeksän vuoden ajaksi, kunnes hän kolmisen vuotta sitten palasi takaisin pohjoiseen. Heidi työskentelee Pellossa Rautakirjalla kioskiesimiehenä. Valkeakosken vuosinaan hän vaikutti sekä kaupan että tavarataloketjun palveluksessa. Peruskoulutukseltaan hän on ylioppilas ja elämäntavoiltaan kuulemma työnarkomaani.

Heidi on naimisissa ajojärjestelijänä ja ajoneuvoyhdistelmäkuljettajana työskentelevän Teronsa kanssa. Pariskunnalla on kaksi- ja puolivuotias poika Reino, joka äitinsä mukaan on suhteellisen vilkas vesseli, naisten mies ja viimeisen päälle hurmuri.

Reilut raskauskilot

Reino laittoi äitinsäkin asiat uusiksi jo ennen syntymäänsä, sillä Heidille kertyi raskauden myötä huomattavasti enemmän lisäkiloja kuin normaalisti. 176-senttinen Heidi painoi hurjimmillaan viikkoa ennen synnytystä 116,5 kiloa. Ylimääräistä oli raskauden aikana kertynyt peräti 50 kiloa.

– Ala-astetta lukuun ottamatta minulla ei ole koskaan ollut ylipaino-ongelmia, Heidi kertoo.

– Paino nousi vain raskauden aikana suuriin lukemiin. En muuttanut odotusaikana elämän- tai ruokatapojani millään tavalla. Nestettä ja turvotusta kertyi vain koko ajan lisää. Kun loppuraskauden aikana olin oikein turvoksissa, en enää kunnolla päässyt liikkumaan.

Reino painoi syntyessään lokakuun lopussa 2011 peräti 4125 grammaa, joten oli siinä mammalla vääntämistä.

– Päätin jo ennen synnytystä, että rupean laihduttamaan. Tavoittena oli, että pääsen suurin piirtein samoihin mittoihin kuin ennen raskautta eli noin 65-70 kiloon.
Nyt Heidi on jo miltei päämäärässään, eli kun tätä juttua kirjoitettiin, painoa oli pudonnut jo kunnioitettavat 46 kiloa. Valkeakosken aikaiset farkut kuuluvat osastoon ylisuuret – ja siellä ne saavat pysyäkin.

– Totta kai paino lähti automaattisesti putoamaan synnytyksen jälkeen, mutta ei ihan niin nopeasti kuin olisin toivonut.

Pussiruokinnassa

Heidi yritti kaikenlaista kuten hiilareitten vähentämistä, mutta se tahtoi mennä jojoiluksi.

– Kun sain viime vuoden loppukesästä kuulla Easy Diet -tuotteista, päätin ruveta kokeilemaan niitä. Niiden avulla olen laihtunut nyt lyhyessä ajassa 12 kiloa eli kaikkein eniten koko aikana.

Heidi aloitti Easy Diet -pussikuurin elokuussa 2013.

– Korvasin niillä päivittäisen kotiruuan, mutta sen lisäksi söin raejuustoa, ananasta, aprikoosia ja tuoreita hedelmiä. Töissä on joskus 8–10 tunnin vuoroja, jolloin olen ottanut pusseja kioskille mukaan. Tällä hetkellä olen erityisen ihastunut Easy Dietin puuroihin.

Heidi vakuuttaa, että siirtyminen pussiruokiin kävi hyvin helposti. Kun vaaka alkoi hyvin nopeasti – jo parin viikon jälkeen – näyttää mukavia lukemia, se motivoi entistä enemmän. Edes pinna ei kiristynyt.

– Onneksi minulla ei ole koskaan ollut mitään hirveää sokerinhimoa, joten sekin auttoi painoa pudottaessa. Pahin ongelma on ollut suolaiset syötävät. Kaupassa täytyy melkein kulkea laput silmillä.

Kun Heidi pääsi synnytyslaitokselta Reinon kanssa kotiin, hänen vaatekokonsa oli 46. Nyt se on jo 38, joten vaatekappi on kokenut aikamoisia mullistuksia.

”Vielä on tavoitteita”

Heidi ei enää niinkään pyri pudottamaan painoaan, mutta hän haluaa muuttua timmimmäksi ja kasvattaa lihasmassaa. Tätä tarkoitusta varten hän käy ahkeraan perheen omakotitalon alakerran punttisalilla.

– Sen jälkeen kun aloitin pussikuurin, painoni ei ole kertaakaan noussut. Olen tätä nykyä Easy Dietin suhteen sekakäyttäjä. Vapaapäivinä pyrin syömään normaalia kotiruokaa, mutta töihin otan pussit mukaan. Minulla on koko ajan systeemi kuitenkin päällä. Pätkäpaastokin kiinnostaa, mutta en ole vielä lähtenyt siihen. Aika näyttää.

Reino saa lähivuosina varmaan leikkikaverin, sillä Heidi ei pelästynyt ensimmäisen raskautensa mukanaan tuomia liikakiloja. Nyt hän tietää, kuinka ne saa pois.

– Totta kai meillä suunnitellaan toista lasta, hän vakuuttaa.

– Takaraivossa on nyt jo tieto siitä, kuinka liikakilot lähtevät. En pelkää uutta painonnousua. Laihduttaminen raskauden jälkeen on pitkän ajan saavutus, mutta kyllä se onnistuu. Totta kai Reinolle on kaveri saatava.

Vapaa-ajan ongelmia Heidillä ei ole, siitä pitää pikkumies huolen.

– Ei paino pääse nousemaan, kun juoksee kaksi- ja puolivuotiaan perässä, hän nauraa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Timo Lindholm

Terveys-Hymy 5-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: raskaus, laihdutus, ylipaino, painonpudotus

Kommentit

Oma kommentti