Heinän henki ja elämä

Luontaistuotealan suomalaisiiin pioneereihin kuuluva NaturaMedian toimitusjohtaja Tapani Lahti kertoo nyt Terveys-Hymyn lukijoille panelasta. Oletteko ikinä kuulleet mokomasta?

Panela on kuivattua jalosokeriruo’on – Saccharum officinarum – ydinmehua ja kaikkien nykyaikaisten sokerien esiäiti. Se tehdään edelleen 1700-luvun menetelmällä. Panela ei ole intiaanisokeria eikä fariinisokeria. Se on sataprosenttista heinäkasvin mankelilla puristettua ruokomehua, mutta kuivattua sellaista.

Siitä tulee mineraalipitoista tuoremehua, kun siihen palauttaa veden. Siis oikeasti yrttisempi juttu kuin mikään sokeri, vaikka olisikin puhdistettu.

Panela on siis myös yrttijuomaa. Kun siihen lisätään kuuma vesi, siitä tulee sataprosenttinen yrttitee, jossa on mukana kasvin oma makeus. Siitä tulee myös kuumana päivänä virkistävä Etelä-Amerikan alkuasukaskansojen juoma, kun se tehdään kylmään veteen, maustetaan sitruunamehulla ja sitruunaviipaleella ja lisätään jääpaloja.

Kylmänä talvipäivänä puolestaan lämmittää kuuma panelatee. Se on oiva olon helpottaja myös kuumeiselle ja nopeuttaa palautumista erilaisista vatsataudeista.

Luonnollisesti

Kuivatussa ruokomehussa on 15 prosenttia vähemmän sakkaroosia kuin sokereissa yleensä. Se johtuu siitä, että se sisältää kaikkia ruokomehun luonnollisia kuitu-, ravinto- ja kivennäisaineita eikä sitä ole raffinoitu tai millään tavalla käsitelty kemiallisesti minkään poistamiseksi tai puhdistamiseksi.

Tämän vuoksi siinä on kasvin luonnollista rasvaa ja valkuaista, joihin sen mineraalit ovat luonnostaan sitoutuneet ja joita ei ole tavallisissa sokereissa.

Panela sisältää emäksisiä kalsium-, kalium-, magnesium- ja natriumsuoloja. Siksi se on emäksistä. Se sisältää myös merkittäviä määriä bio-orgaanista rautaa ja hampaita suojaavaa luonnollista fluoria.

Tällä on suuri merkitys ottaen huomioon, että hammastahnoihin ja suuvesiin lisättyjen epäorgaanisten fluoridien on todettu olevan haitallista elimistölle – päin vastoin kuin bio-orgaanisen fluorin.

Miten se vaikuttaa?

Panela auttaa ehkäisemään raudanpuutosanemiaa, mineraalipuutoksia, osteoporoosia, aivosolu- ja hermostohäiriöitä, limakalvojen haavaumia ja se edistää erilaisten haavojen paranemista. Japanissa panelan on havaittu ehkäisevän vatsahaavaa. Panelan sisältämän glykoliinihapon on todettu edistävän myös ihon hyvinvointia ja paranemista. Panelan bio-orgaaninen kalium auttaa puolestaan ehkäisemään solujen hypernatremiaa ja ehkäisemään erilaisia solumuutoksia, kasvaimia, niveltulehduksia ja kihtiä.

Panelateellä on havaittu olevan suotuisia vaikutuksia myös suonikohjujen ja sinusiitin hoidossa, mutta kaikkien näiden suhteen tarvitaan vielä lisää tutkimuksia.

Panelan ravintoarvoon vaikuttavat lukuisat vaihtelevat tekijät kuten valmistamiseen käytettävän heinäkasvien sukuun kuuluvan kasvin laji, maaperän tyyppi ja ilmasto, kasvin ikä, sadonkorjuumenetelmä ja tietysti olosuhteet tuotantoprosessin aikana. Panela on yksi luonnonmukaisimmista ravintoaineista, se liukenee mihin tahansa nesteeseen ja säilyttää kaikki ravintoaineensa paremmin kuin muut elintarvikkeet.

Päivittäinen käyttö

Panela tarjoaa päivittäisessä käytössä hiilihydraatteja, mineraaleja, proteiineja, vitamiineja ja rasvahappoja. Hiilihydraatit ovat pohjimmiltaan energiaravinteita, joista keho saa tarvittavan energian aineenvaihduntaa ja kudosten rakentumista varten. Panelan hiilihydraatit ovat sukroosi ja monosakkaridit glukoosi ja fruktoosi.

Panelassa on merkittäviä määriä mineraaleja. Tärkeimpiä panelamineraaleja ovat kalsium, kalium, magnesium, kupari, rauta, fosfori, fluori ja seleeni. Panelan mineraalipitoisuus on merkittävä lisäys ravitsemukseen silloin, jos tavallisen normisokerin käyttö lopetetaan ja vaihdetaan panelaan.

Panela sisältää luonnollisia B-vitamiineja kuten B1:tä, joka osallistuu rasvahappojen ja lipidien metaboliaan. Siihen liittyvä B6-vitamiini on myös mukana välttämättömien rasvahappojen aineenvaihdunnassa ja on olennainen tekijä hemoglobiinin ja sytokromin synteesissä. Panela sisältää myös pieniä määriä C-vitamiinia, joka ylläpitää intersellulaarisia rakenteita kuten rustoa, luustoa ja hampaiden dentiiniä.

Panela koko perheelle

Normisokerissa ei ole mitään, mitä kasvava lapsi tai aikuinen tarvitsisi. Jos valkoisen sokerin käyttö kotona lopetetaan, pelkästään se muuttaa ravitsemustilannetta, vaikka mikään muu taloudessa ei muuttuisi ja vaikka ei mitään muita ravintolisiä käytettäisi, jolloin panela lisää koko perheen pienoisravintoaineiden saantia.

Silloin valkoiseen sokeriin ja venhäjauhoon tehty pullakin saa luonnollista mineraali- ja kuitutäydennystä. Kalorimäärä pienenee ja tilalle tulee mineraaleja, vitamiineja ja kuituja. Vaikka kerta-annos olisikin pienehkö, säännöllinen panelan käyttö tasapainottaa koko perheen vitaaliaineiden saantia ja ennen kaikkea luonnollisella tavalla.

Kaikki eivät halua käyttää ravintolisiä tabletteina tai kapseleina suuria määriä. Myös koko perheen ravintoremontti, niin toivottavaa kuin se olisikin, ei ole mahdollista, mutta valkoisesta sokerista luopuminen ja sen vaihtaminen panelaan on jo merkittävä askel hyvinvointiin.

Se voi olla pieni askel ihmiskunnalle, mutta suuri askel perheelle.

Teksti Tapani Lahti

Kuvat NaturaMedia

Terveys-Hymy 7-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: panela

Kommentit

Oma kommentti