Helpotusta nivelongelmiin

Helpotusta nivelongelmiinVihersimpukka ja hainrustouute ovat olleet suosittuja luontaisia niveltenhuoltoaineita. Uusi mielenkiinnon kohde on boswellia-puun pihka, jonka vaikutukset on tunnettu intialaisessa terveydenhoidossa jo tuhansia vuosia.

Suomalaisten terveyteen liittyvät harmit johtuvat hyvin usein nivelistä, kun iän myötä tapahtuva nivelruston kuluminen aiheuttaa kankeutta ja rajoittaa liikkumista. Nivelrusto voi kärsiä myös urheilusta, yksipuolisesta työskentelyasennosta tai tapaturmasta.

Terve elimistö muodostaa uutta rustoainetta sitä mukaa kun sitä hajoaa – mikäli saatavilla on riittävä määrä ruston rakennusaineita. Näistä tärkein on kondroitiini, jota on perinteisesti valmistettu ravintolisäkäyttöön rustokaloihin kuuluvien haiden tukirangasta. Raaka-aineen lähteenä voidaan yhtä hyvin käyttää kanan rustoa, rintaluun jatkeena olevaa linnuille tyypillistä rusto-osaa, johon siipilihakset kiinnittyvät.

Nivelneste rustopintojen välissä vaimentaa iskuja ja ehkäisee kulumista vähentämällä kitkaa. Terveessä nivelessä on nivelnestettä vain muutamien tippojen verran. Koska rustossa ei ole veri- eikä imusuonia, on nivelnesteellä olennainen merkitys ravinto- ja kuona-aineiden kuljettamiselle.

Nivelnesteen tärkein aineosa on glukosamiini. Se ei silti ole pelkkä rakennusaine, vaan se myös aktivoi rustosoluja tuottamaan lisää rustolle ja nivelnesteelle tärkeitä aineita. Glukosamiinia saadaan luontaisesti simpukoiden lihasta. Vihersimpukkaa viljellään tätä tarkoitusta varten Uuden-Seelannin puhtaissa vesissä.

Yhdessä vai erikseen?

Kondroitiinin ja glukosamiinin vaikutus niveliin on osoitettu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa. Myös pitkäaikainen suosio ravintolisänä on osoitus toimivuudesta. Näiden aineiden yhdistelmällä on usein saatu parempia tuloksia kuin käyttämällä pelkästään jompaa kumpaa.

Kollageeni puolestaan on soluväliaineen ja sidekudoksen tärkein rakenneproteiini. Kolmoiskierteisen rakenteen ansiosta kollageenilla on erinomainen vetolujuus, mikä on erityisen tärkeää nivelsiteille ja jänteille.

Korkealuokkaista kollageenia valmistetaan syötävistä kaloista kuten turskasta, seitistä ja punakampelasta. Parhaiten imeytyvä kollageenivalmiste on entsymaattisesti hydrolysoitu eli pilkottu hellävaraisesti entsyymien avulla pienempiin osiin, jotka ovat täydellisen vesiliukoisia.

Kollageenia muodostuu myös kehossa. Kollageenin muodostumiselle C-vitamiini on välttämätöntä ja siksi C-vitamiinin riittävä saanti on tärkeätä myös nivelterveydelle. Kaiken kaikkiaan kehossa on satoja aineenvaihdunnallisia tapahtumia, jotka tarvitsevat riittävästi C-vitamiinia.

Ihmepuu Intiasta

Boswellia serrata on Intian vuorilla kasvava puu, jonka runkoon tehtävistä viilloista valuva neste kovettuu pihkaksi, jota on käytetty monenlaisiin vaivoihin, varsinkin niveliin liittyen. Puulla ei ole suomenkielistä nimeä, vaikka sen itämainen sukulaislaji mainitaan jo 1400-luvulta peräisin olevassa Naantalin luostarin lääkekirjassa.

Tuhansia vuosia tunnettua boswelliaa on tutkittu ahkerasti viime vuosikymmeninä. Pelkästään viimeisen vuoden aikana on julkaistu yli kolmekymmentä tieteellistä tutkimusta. Yksi merkittävä tutkimuskohde on nivelterveys, johon sillä on tutkitusti nopea vaikutus.

Boswellia-uutteen vaikutus alkaa yleensä nopeammin kuin perinteisten nivelvalmisteiden; erään uusimman tutkimuksen mukaan jo viidessä päivässä. Yhdistämällä boswelliaa, vihersimpukkaa ja muita rustolle tärkeitä aineita saadaan erittäin monipuolinen vaikutus, jonka huomaa jopa alle viikossa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Skoy

Terveys-Hymy 2-12

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: nivel, nivelrusto, nivelongelma

Kommentit

Oma kommentti