Herkuttele terveellisesti!

Kun puhutaan herkuttelusta, mieleen nousevat ensimmäiseksi kaikki sokerista tehdyt makeat, jotka tietysti ovat epäterveellisiä. Anu Kiiveri vakuuttaa kuitenkin, että myös terveellisiä herkkuja on vaikka millä mitalla. Ne pitää vain löytää.

Helsinkiläinen Anu Kiiveri, 40, on niin monesta tuttu, että luulisi hänen vuorokaudessaan olevan enemmän tunteja kuin 24. Anu on toiminut yrittäjänä jo kymmenkunta vuotta. Hän on valmistunut personal traineriksi sekä kuntosaliohjaajaksi. Nykyään hän tekee freelancer-toimittajan töitä ja satunnaisesti mallin töitä lähinnä mukavana harrastuksena. Anu toimii myös pr-emäntien välittäjänä eli hänen yrityksensä kautta saa promootiohenkilöitä vaikka messuosastolle.

Eikä tässä vielä suinkaan kaikki: Anu on kahdesti osallistunut hyvällä menestyksellä kansainvälisiin Ms. Bikini Universe -kauneuskilpailuihin Miamissa. Kilpailemisen hän on jo lopettanut, mutta treenaa yhä, hyvässä kunnossa pysyäkseen. Anu treenaa muun muassa Bikramyoga Helsingin joogasalilla, käy Motivuksen ryhmäliikuntatunneilla ja kuntosalilla sekä hakee oppia juoksemiseen HeJy:n maratonkoulusta.

Osa muistaa Anun myös televisiosta, hän oli mukana Yle Teeman Matkalla jossain Suomessa -ohjelmassa ja kilpaili Nelosen Fort Boyard eli Linnake -ohjelman ”Timmit mimmit” -joukkueessa. Aikamoinen tehopakkaus siis.

Nopeasti superia

Anu on sekä harrastuksiensa että koulutuksensa puolesta perehtynyt myös ravitsemukseen. Tätä nykyä hän puhuu aivan erityisellä innolla Leaderin uusista superfoodeista. Ne on suunnitellut julkkiskokki Sara La Fountain.

– Mielestäni hänen ideansa ovat loistavia. Kyse on nopeista valmissmoothie-aineksista, joihin lisätään vain neste ja vaikkapa marjoja. Saran Super Smoothiet ovat maistuvia tuotteita, joista omat suosikkini ovat Raakakaakaosmoothie ja Detox Smoothie. Puhdistava Detox Smoothie on kivan kevyt välipala vaikka juhlien jälkeen.

Myös viherjauhesekoitus Green Mix ja Hamppuproteiinit ovat Anun mielestä täyttä tavaraa.

– Hamppuproteiinia voi käyttää ruuanlaitossa tai leivonnassa. Kun nyt alkaa tulla kaikenlaisia juhlia, olen suunnitellut tekeväni leivonnaisia, esimerkiksi muffinseja, joihin laitan lisänä hamppuproteiinia. Leivonnaisten proteiinipitoisuus lisääntyy ja ravintoarvot paranevat.

Paastopäivä viikossa

Anu on sutjakka eikä hänellä ole erityisemmin tarvetta painonpudotukseen. Silti hän pitää silloin tällöin paastopäivän. Sen jälkeen tulee hyvä ja virkeä olo. Anu soveltaa 5:2 pätkäpaastoa tekemällä vain yhden paastopäivän viikossa, eli käytännössä 6:1 pätkäpaastoa.

– Juon 24 tunnin aikana smoothieita ja juon paljon vettä. Paastopäivän aamuna saatan syödä myös proteiinipitoisen Easy Diet -kaurapuuron. Päätän pätkäpaastoni ruokaisaan salaattiin.

Jos kärsii korkeasta verenpaineesta, kolesterolista tai ylipainosta, on pätkäpaasto Anun mielestä hyvä tapa palauttaa kehon tasapaino ennalleen. Turvallisinta ja helpointa se on tehdä ateriankorvikevalmisteilla.

Anu on parina viime vuotena asunut Indonesiaan kuuluvan Balin saarella.

– Nyt olen kuitenkin jäämässä Suomeen ja pimeämmät ajat ovat tulossa. Tämä hirvittää hiukan, niinpä olen ottanut kaikki keinot käyttöön, jotta selviän syksyn synkkyyden yli. Hankin vähän aikaa sitten Valkeen kirkasvalokuulokkeet. Niiden avulla torjutaan kaamosmasennusta.

Mieluiten luomua

Anu syö vähintään viisi kertaa päivässä ja noin kolmen tunnin välein. Jos hän pitää pidemmän tauon, verensokeri laskee ja hän tunnustaa muuttuvansa kiukkuiseksi. Samalla se vaikuttaa myös keskittymiskykyyn ja ylipäänsä töiden tekemiseen.

– Pyrin saamaan hiilarini lähinnä hitaista hiilihydraateista kuten marjoista ja ruisleivästä. Niistä saan tasaisesti energiaa ja nälkä pysyy kauemmin loitolla. Syön runsaasti myös kasviksia, mutta en kovin paljon hedelmiä, sillä niissä on enemmän sokeria kuin marjoissa.

Myös proteiinia kuten kalaa, kananmunaa ja rahkaa hän sisällyttää jokaiselle aterialleen. Rasvat Anu saa muun muassa avokado-, oliivi- ja pähkinäöljyistä sekä Leaderin Helokki- ja Kalaöljykapseleista.

– En syö punaista lihaa eettisistä syistä juuri koskaan. Suosin luomua kananmunissa ja lihassa aina kun se on mahdollista. Ulkoisen kauneuden hoidossakin pidän kovasti luonnonmukaisesti valmistetuista tuotteista. Frantsilan saunatipat tuoksuvat ihanalle ja Estelle & Thildin -ihonhoitosarjaan olen myös tykästynyt. Bio-Oil taas kosteuttaa ihoa uskomattoman hyvin.

Kylläisenä kauppaan

Mutta sitten: Anu kertoo juovansa joka päivä kolme litraa vettä! Eikö sillä meiningillä jo asu vessassa?

– Minulla on vesituoppi keittiön pöydällä koko ajan käsillä. Aina kun menen siitä ohi, otan siemauksen. Veden lisäksi juon välillä Little Miracle luomu -energiajuomia, sillä ne virkistävät luonnonmukaisesti. Ja totta kai joudun usein käymään vessassa, sillä aineenvaihdunta toki vilkastuu, mutta se on vain hyvä merkki.

Anulla on vielä pari hyvää vinkkiä meille tavallisille tallaajille.

– En koskaan mene kauppaan nälkäisenä. Silloin tulee tehtyä heräteostoksia. Enkä koskaan osta vierasvaraa jemmaan kaappiin, sillä ne tulee heikkona hetkenä syötyä. Kun makeaa tekee oikein mieli, ostan vain sellaista, mitä todella himoitsen. Harrastan paljon, sillä en halua viettää iltojani television edessä mässäillen.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Janne Miettinen

Terveys-Hymy 11-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: ravinto, superfood

Kommentit

Oma kommentti