Hessun verisuonten kalkkeutuma katosi

Mainos

Seinäjoen kupeessa Munakassa asuva Hessu Laaksonen on mies, jolle on totisesti sattunut ja tapahtunut. On ollut tapaturmia pilvin pimein, on ollut erittäin kiusallinen intiimi sairaus, mutta onneksi nyt kaikki on taas hyvin.

Hessu Laaksosen, 66, oikea etunimi on tietysti Heikki, mutta kaikki tuntevat hänet Hessuna. Verokirjassakin lukee Hessu. Hänen taitelijanimensä on Valohessu, sillä hän on ammatiltaan sekä valotaitelija että muusikko. Valaistushommia hän on tehnyt jo 40 vuotta ja musiikkia vieläkin kauemmin. 1970-luvun alussa hän soitti kitaraa Arto Sotavallan bändissä ja muusikkoystävistä voisi mainita vaikka Albert Järvisen, Kirkan ja Pepe Willbergin.
Tällä hetkellä hänen sydäntään lähimpänä on kuitenkin uusi gospelbändi AMB Blues Band, jonka musiikin Hessu väittää rikkovan suomalaisen gospelmusiikin genren täydellisesti.

Tapaturmia toisensa perään

Hessu on sekä evankelisluterilaisen kansankirkon että helluntaiseurakunnan jäsen, mutta hän itse sanoo kuuluvansa Jumalan seurakuntaan. Eri uskontokuntien kilpailu lähinnä harmittaa häntä. Hessu löysi uskon vuonna 2000 ja oli ensimmäinen uudessa Seinäjoen helluntaikirkossa aikuiskasteen saanut. Tätä ennen hän oli kokenut harvinaisen paljon kovia. Vuosi 1996 oli hänelle peräti neljän tapaturman vuosi, ja viimeisen onnettomuuden jälkeen hän joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Kallovamma oli sen verran paha.
– Kaikki neljä tapaturmaa sattuivat puolen vuoden sisään. Ensin alkutalvesta ajoin valopylvääseen ja löin otsani. Seuraava onnettomuus sattui, kun kaaduin isät vastaan pojat -jääkiekkopelissä ja löin taas pääni. Loppukeväästä autosta puhkesi eturengas, jonka johdosta auto pyöri väkkäränä ja lensin ulos 14 metrin päähän. Kengät jäivät auton polkimiin. Neljäs onnettomuus sattui kotona ja se oli kaikkein pahin. Kaaduin poikani yli, putosin portaat ja löin taas pääni. Nyt niin pahasti, että tuli kallonmurtuma.
Hessua paikkailtiin sekä Seinäjoen keskussairaalassa että Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Luunpalasia liimailtiin yhteen ja hän luonnehtiikin tuolloista tilaansa lähinnä eksoottiseksi. Lääkärit varoittelivat, ettei hän luultavasti koskaan tulisi enää puhumaan kunnolla eikä hänen oikea puolensa tulisi toimimaan, mutta Hessun onneksi valkotakit olivat väärässä. Hän vakuuttaa tällä hetkellä olevansa äärettömän hyvässä kunnossa.
– Sen nämä onnettomuudet kuitenkin tekivät, että muistikuvani vuosista 1996-2000 ovat hyvin hatarat. Suoraan sanottuna en muista siltä ajalta yhtään mitään. Hyvin lähellä yläkertaa tuli käytyä.
Hessu on viiden lapsen isä. Ensimmäisestä liitosta on neljä aikuista poikaa, nykyisestä hänellä on kihlattunsa kanssa 19-vuotias tytär. Seuraavaakin polvea on jo kaksi kappaletta, yksi kumpaakin laatua.

Sitten iski kumma tauti

Vaikka Hessu on jo kuuskuutonen, hän sanoo korvien välin olevan iältään kaksviitonen. Kun hänelle heittää, että voi kun jalkojen väli olisi samanikäinen, hän toteaa tyynesti, että nyt päästiin asiaan. Heikin penis nimittäin alkoi puolisentoista vuotta sitten kääntyä vasemmalle – ja päätyi viimein peräti 90 asteen kulmaan!
Hessu paineli tietysti hädissään lääkärin puheille, ja diagnoosiksi tuli Peyronien tauti. Peniksen käyristyminen on harvinainen urologinen vaiva, joka voi olla synnynnäinen tai myöhemmin ilmaantuva. Aikuisiän käyristymän tarkkaa syytä ei tunneta. Todennäköisempänä syynä pidetään peniksen paisuvaista ympäröivän kalvon toistuvia pieniä vammoja, joiden seurauksena ilmaantuu tulehdusreaktio ja arpimaisen kudoksen muodostuminen. Perinnöllinen alttius, eräät sairaudet ja tupakointi voivat myös olla osallisena tälle sidekudoksen toimintahäiriölle. Kyseessä voi olla myös siittimen murtuman tai vamman jälkitila. Peyronien taudissa arpimainen kudos estää siittimen normaalin venymisen erektiossa ja alkaa käyristää penistä. Seurauksena on kivulias erektio, yhdyntävaikeudet sekä erektiohäiriö.
– Kaikki askareet kyllä edelleen toimivat, mutta kun stondis oli vasemmalle mutkalla, se haittasi tietysti, vaikka hydrauliikka sinänsä toimi. Lääkäri ehdotti Viagraa sun muuta, mutta sanoin, että sori vaan, minä en syö teidän nappejanne. Käytännössä lääkärillä ei ollut vaivaan minkäänlaista ratkaisua. Leikkauskaan ei kuulemma käynyt.
Sitten Hessu sattui tapaamaan muusikkoystävänsä, jolla oli tietoa asiasta. Hän suositteli Via Naturalen Hyvän Olon Arginiini -nimistä valmistetta, jossa on arginiinin ja K2-vitamiinin lisäksi B-sarjan vitamiineja. Hän alkoi ottaa sitä kaksi kapselia aamuin illoin.
– Ystäväni kertoi, että tämä valmiste poistaa kalkkeumaa verisuonten sisäpuolelta, sillä se sisältää muun muassa foolihappoa. Aloitin sen ottamisen muutama kuukausi sitten, ja se alkoi toimia pikkuhiljaa. Ei kaverini ihan peetä mulle puhunut. Vähitellen penis alkoi olla ihan sellainen kuin pitääkin. Verisuonten kalkkeutuminen on totta tosiaan hävinnyt.
– Nyt vaivat ja vaikeudet ovat kokonaan poissa. Olen enemmän kuin tyytyväinen.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Peyronien tauti, Seinäjoki, Hessu Laaksonen, Valohessu, Munakka, verisuonten kalkkeutuma, Hyvän Olon Arginiini

Kommentit

Oma kommentti