Hevosillekin helpompi kesä

Jos on kesä ja kärpäset, on myös runsaasti muitakin ötököitä, ja ne purevat sekä ihmisiä että eläimiä. Me ihmiset pystymme joten kuten vielä taistelemaan purevia pirulaisia vastaan, mutta eläinten konstit ovat vähissä.

Anne-Mari ”Ansku” Tirroniemi ja hänen miehensä Tapani Enbuske pitävät Taiga-Talli -nimistä heppatallia Rovaniemen Marraskosken Kontojärvellä, noin 40 kilometriä kaupungista pohjoiseen. Talliin kuuluu tällä hetkellä runsaat parikymmentä hevosta, joista osa on ratsuja ja osa ravureita. Lapsia pariskunnalla ei ole, mutta perheeseen kuuluu kolme koiraa: sekarotuinen porokoira pystykorva Punkki, lapinporokoira Iita ja suomenlapinkoira Ransu.

Talli toimii ympäri vuoden, joskin kesällä hevoset ovat lomalla ja laitumella. Koska talli sijaitsee pohjoisessa, siellä ollaan säiden armoilla ja erityisesti talvi asettaa omat rajoituksensa. Kontojärvi on Marraskosken sivukylä, ja ympärivuotisia asukkaita on vain kahdeksassa talossa.

Ansku opiskeli alun perin kuvataiteen opetusta, mutta hänellä kävi niin kuin niin monelle muullekin lähes valmiille maisterille käy.

– Kun aloittelin gradun kirjoittamista, minut pyydettiin tekemään puolen vuoden sijaisuutta yliopiston opettajakoulutukseen. Lopulta huomasin olleeni siellä kuusi vuotta töissä, ja opinnot jäivät siihen. Tuolloin olin jo hankkinut ensimmäisen oman hevosen ja etsiskelin mieheni kanssa sopivaa maatilaa, missä voisi pitää muutamaa hevosta ja huskyvaljakkoa. Muutaman vuoden etsimisen jälkeen sopiva tila löytyi vuonna 2003.

Hevosten maailmassa

Pariskunnalla on 13 hevosta täysihoidossa, ja niiden lisäksi omia nuoria ravureita viisi. Näiden lisäksi on seitsemän hevosta ratsastustuntikäytössä.

– Itse opetan ratsastusta, ja järjestämme myös maastoratsastusretkiä. Opetamme myös hevosten käsittelyä eli hevosten kieltä, siis hevostaitoja. Minulla on hevosalan opintoja, sillä olen Centerde Riding -ohjaaja, Deepening Horse Language with Piet Nibbelink, ja lisäksi työhöni hevosten kanssa vaikuttavat Noora Ehnqvistin ja Tuire Kaimion opit, Ansku kertoo.

Ratsastajista suurin osa on aikuisia ja erityisesti sellaisia, jotka haluavat ratsastuksesta muutakin kuin teknistä suorittamista. Paljon käy myös lähikylien lapsia ihan alkeisratsastuksesta kehittyneempään ja vaativampaan ratsastukseen saakka.

– Mieheni järjestää välillä ajokursseja ihan kysynnän mukaan. Opastamme myös niitä, joita kiinnostaa raviurheilu ja mahdollisesti oman ravihevosen hankinta. Siihen liittyvää opetusta ei oikeastaan ole olemassa ja jollet tunne jotakin, jolla on jo ravihevosia, siihen maailmaan on hyvin vaikea päästä.

Uutena on tulossa hevosiin liittyvä johtajuuskoulutus.

– Teen yhteistyötä Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan väitöskirjaa tekevän Päivi Lundvallin kanssa. Hevonen on laumaeläin ja hevoslaumassa on tarkka hierarkia, jolloin lauman yhteistoiminnallisuus on oikein hyvä heijastinpinta myös ihmisten harjoitella omia johtamistaitojaan.

Paljon pieniä ystäviä

Koska Taiga-Talli sijaitsee hyvin pohjoisessa, kesällä tallissa ja sen lähiympäristössä vaikuttaa muitakin eläimiä kuin hevosia ja koiria.

– Meillä on täällä runsaasti pieniä ystäviä kuten sääskiä ja mäkäräisiä, ja pahoina kesinä hevoset todella kärsivät niistä. Onneksi olemme alusta alkaen saaneet olla mukana Relaxant Animal -sarjan tuotetestauksessa. Kyseessä on suorastaan jäätävän hyvä sarja. Olen käyttänyt sarjan valmisteita hyttysen puremiin ja siitä aiheutuvaan kutinaan, ja tuotteet auttavat jo päivässä tai kahdessa, jonka jälkeen iho on taas täysin terve.

Ravihevosilla taas käytetään paljon suojia jaloissa.

– Esimerkiksi kavion päälle puettavat kumibootsit yhdessä raviradan hiekan kanssa kuluttavat usein vuohiskuopat ikävästi auki. Relaxant-hoitovoide auttaa kisakaudella pitämään vuohisten herkän ihon ehjänä. Kun hevosella on pienintä yksityiskohtaa myöten kaikki kunnossa eikä mikään hierrä, hankaa, purista tai aiheuta kipua, se pystyy maksimisuoritukseen radalla. Käytämme sarjan tuotteista jatkuvasti pesunestettä, hoitoseerumia ja hoitovoidetta.

Ansku toteaa desinfiointiaineiden olevan turhan järeitä, sillä ne puhdistavat ja kuivattavat ihoa liikaa.

– On toki olemassa myös joitakin apteekin voiteita, mutta ne eivät tehoa yhtä nopeasti kuin Relaxant-sarjan valmisteet. Olen ollut sarjaan erittäin tyytyväinen!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 8-13

Teksti:Detria
Avainsanat: hevonen, eläin, kutina, hyttysen purema

Kommentit

Oma kommentti