HIFK:n kapteeni Ville Peltonen: ”En tule toimeen ilman ravintolisiä”

Ville PeltonenSuomen jääkiekkomaajoukkueen luottopelaaja Ville Peltonen sanoo suoraan, ettei kotimainen ruoka täysin riitä huippu-urheilijalle.
– Kovien harjoitusten tai pelin jälkeen kroppa on saatava mahdollisimman nopeasti palautumaan.

Ville Peltonen, 37, on niitä suomalaisia huippu-urheilijoita, joita ei pahemmin tarvitse esitellä. Kaikki me muistamme Villen ikimuistoiset kolme maalia Ruotsia vastaan jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa vuonna 1995, mutta Ville on pitkällä urallaan saavuttanut paljon muutakin kuin vuoden 1995 maailmanmestaruuden.

Hänellä on peräti neljä olympiamitalia; yksi hopea ja kolme pronssia, ja niiden lisäksi hänellä on kahdeksan MM-mitalia. Vuoden 1995 kultamitalin lisäksi hänellä on neljä hopeaa ja kolme pronssia. MM-kisojen all stars -joukkueeseen Ville on valittu peräti kolmesti, vuosina 1995, 1998 ja 2004. Villestä on sanottu sattuvasti, että hänestä on hyötyä joukkueelleen silloinkin, kun hän ei pelaa.

Myös Villen isä Esa Peltonen oli aikoinaan maajoukkuehyökkääjä. Ville on naimisissa Hannansa kanssa ja pariskunnalla on neljä lasta. Nykyinen seura on keväästä 2010 lähtien ollut hänen kasvattajaseuransa HIFK, mutta sitä ennen hän oli ehtinyt kuljettaa ja laukoa pikkumustaa hyvin monessa maassa ja seurassa. Takana on pelivuosia niin NHL:ssä, kotoisessa SM-liigassa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Venäjälläkin.

Ikinuori Teemu Selänne latoo maaleja hurjaan tahtiin vielä nelikympppisenä NHL:ssä, mutta kun Villeltä kysyy, aikooko hän tehdä Teemut, vastaus tulee diplomaattisesti:

– En ole asiaa ajatellut, mutta joka tapauksessa pelivuosia on enemmän takana kuin edessä. Katsotaan nyt. Paikat ovat kuitenkin pitäneet ihan hyvin, vaikka viime keväänä tehtiinkin vähän operaatioita. Leikattiin polvea ja nivusta, mutta olen syönyt glykosamiineja ja muita hyviä niveljuttuja. Paikat ovat nyt oikein hyvässä kunnossa.

”Ilman olisi vaikeampaa”

Eräät suomalaiset ravitsemustieteilijät jauhavat vuodesta toiseen samaa levyä: puhdas kotimainen ravitseva kotiruoka riittää sekä tavallisille tallaajille että huippu-urheilijoille, eikä mitään ravintolisiä kuten vitamiineja ja hivenaineita tarvita. Ville Peltonen on eri mieltä.

– Ravintolisät helpottavat elämää tuntuvasti. Mun elämästäni tulisi vähän liian vaikeaa, jos yrittäisin olla ilman niitä. Onhan se tietysti mahdollista, mutta ainakin meidän lajissamme se on hyvin hankalaa. Syön ravintolisiä ihan niiden helppouden ja nopeuden takia, ja erityisesti kovien treenien ja pelien jälkeen.

Keho on saatava palautumaan välittömästi esityksen jälkeen, ja silloin tulee kyseeseen esimerkiksi palautusjuoma tai vastaava. Se on myös paljon helpompi ottaa mukaan kuin kanafilee tai riisikuppi.

– Käytän lisäsuolaa ja kivennäisaineita kovan rasituksen jälkeen, mutta myös peliä ennen. Palautumiseen otan proteiinia ja myös hiilareita. Diasporal-magnesiumia otan aina pussillisen iltaisin. Teen näin ihan suola- ja mineraalitasapainon saavuttamiseksi. Minun ei todellakaan tarvitse sen jälkeen yhtään katsoa suolan käyttöä.

– Magnesiumin avulla pyrin myös torjumaan kramppeja. Sitä on Diasporalin lisäksi myös käyttämässäni monivitamiinivalmisteessa. Syön ravintolisänä myös melkein kaikkia vitamiineja.

Vanhempana viisastuu

Joukkuetovereistaan Ville ei osaa sanoa, mutta otaksuu kaikkien käyttävän ravintolisiä. Matkustamisenkin johdosta rasitustaso on jatkuvasti suuri, pelejä on koko ajan paljon ja tahti on ankara. Apuja tarvitaan.

– Ravintolisätietoisuus on lisääntynyt viime vuosina melkoisesti, ja saan neuvoja aina halutessani sekä maajoukkueen että oman joukkueen lääkäreiltä. Olen myös itse ottanut niistä aika paljon selvää. Silti tietämystä ravitsemuksesta ja ravintolisistä ei varmaan vieläkään ole tarpeeksi, sillä kovan kulutuksen alaisena ei aina ole helppoa toimia oikein.

Ville uumoilee, että joskus aikoinaan, kymmenen vuotta nuorempana ja ammattilaisuran alkuvaiheissa, hän söi proteiinia jopa 50 prosenttia liian vähän.

– Oma tietoisuuteni ravitsemusasioista on ainakin noista vuosista lisääntynyt huomattavasti. Kun ravintolisistä puhutaan, koko ajan täytyy kuitenkin olla varma, että kaikki on puhdasta ja peräisin varmoista lähteistä, ettei tule ikävyyksiä. Vastuu näissä asioissa sysätään aina urheilijalle itselleen, ikävä kyllä.

Ville toteaa kuitenkin, että kaiken perustana on tietysti puhdas, itse tehty ja ravitseva ruoka. Hän tunnustaa olevansa kaikkiruokainen eli alas putoaa niin liha, kana kuin kalakin. Ihan erityinen lempiruoka on iso pihvi, kylkeen risottoa ja hyvä salaatti.

– Pärjään itsekin mielestäni hyvin keittiössä ja teen perheelle ruokaa, mutta varmasti vaimo on vielä parempi kokki, hän naurahtaa.

– Olen kaikkiruokainen ja tykkään aika monesta jutusta. Tykkään myös kokeilla kaikkea uutta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 5-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: ravintolisä, palautuminen, huippu-urheilu, Ville Peltonen

Kommentit

Oma kommentti