Hiivasyndrooma pysyy yhä poissa

Terveys-Hymyn numerossa 3/2011 kerrottiin Kirsi-Maaria Markuksesta, joka oli kärsinyt vaikeista hiivasyndrooman oireista. Onneksi hän löysi hyvän valmisteen, joka yhdessä ruokavaliomuutoksen kanssa pitää kaikki hiivaoireet poissa.

Kun Terveys-Hymyn juttu julkaistiin maaliskuussa kolme vuotta sitten, Kirsi-Maaria Markus, 33, toimi vielä luontaistuotekauppiaana eteläpohjalaisessa Jurvan kunnassa. Valitettavasti hän joutui kuitenkin laman takia myymään liikkeensä tämän vuoden tammikuussa. Yrittäjävaihetta ehti kestää nelisen vuotta.

– Annoin haastattelun silloin ihan vilpittömin mielin ja siksi, että ihmiset saisivat asiasta tietoa. Olen tarpeeksi kauan ollut epätoivoinen etsijä. Koululääketieteen lääkäreiltä en ole saanut minkäänlaista apua. Heidän puolisonsakin tietävät enemmän ravitsemuksesta kuin itse lääkärit, Kirsi-Maaria vitsailee.

Kirsi-Maarialla ei ole ikinä todettu mitään varsinaisia sairauksia ja lääkärintarkastusten mukaan hän on ollut aina terve.

– Vaikka siltä ei ole tuntunutkaan.

Kiusalliset vaivat

Kirsi-Maarian hiivaongelmat alkoivat, kun hän oli kuudentoista. Hän oli nuorempana hyvin hoikka ja häntä kiusattiinkin siitä, ja niinpä hän rupesi murroiässä lihottamaan itseään. Se oli kuitenkin vaikeaa, sillä hänen piti syödä tosi epäterveellisesti, että paino alkoi nousta.

Tyttö popsi kilokaupalla karkkia, pitsaa, kebabia ja pullaa eli kaikkea sellaista, mitä ihmisen ei kannattaisi syödä. Samoihin aikoihin hänellä oli poskiontelotulehduksia, joihin määrättiin antibioottikuureja. Ne lopulta räjäyttivät tilanteen.

– Tuli kiusallisia oireita. Maha oli koko ajan turvoksissa eikä se toiminut, tai sitten iski ripuli. Oli jatkuvaa väsymystä, vetämättömyyttä, iho oli kuiva. Muutuin elottomaksi, huonovointiseksi, olin masentunut ja väsynyt, hermostunut ja oli keskittymiskyvyn puutetta. Ilmeni myös ajoittaisia univaikeuksia ja jopa paniikkihäiriöireita. Aika ajoin oli myös virtsatietulehduksia, mutta labratesteissä ei kuitenkaan näkynyt mitään.

– Jouduin hyppäämään lääkärissä tuon tuosta, ja hekin alkoivat jo hermostua minuun. Minulla epäiltiin lopulta jo sukupuolitautiakin, vaikka olin nuori tyttö eikä minulla ollut poikaystävää. Se oli hyvin nöyryyttävää.

Lamppu syttyi päässä

Kirsi-Maaria oli arvellut lääkärille, että oireet voisivat johtua liiallisesta hiivasta, mutta häneen ei uskottu. Tuolloin hän ei ollut vielä kuullutkaan hiivasyndroomasta.

– Jotenkin osasin kuitenkin yhdistää oireeni. Sattumalta käsiini osui lääkärin vastaanotolla artikkeli hiivasyndroomasta – lehti muuten taisi olla juuri Terveys-Hymy. Se oli eka lehti, minkä otin käteeni ja siitä eka aukeama. Heti syttyi lamppu päässä ja tiesin vihdoinkin, mistä oli kysymys.

Kirsi-Maaria oli tuolloin 18-vuotias. Hän päätti tehdä heti täydellisen ruokavalioremontin, ja pois jäivät kaikki pullamössöt, siiderit, limsat, makeiset, suklaat ja ylipäätään kaikki sokeripitoiset ruuat. Vain ensimmäinen viikko oli vaikeaa, mutta sitten elimistö alkoi tottua uuteen, terveelliseen ruokavalioon.

– Elimistössä alkoi tapahtua muutoksia ihan heti. Ruuansulatus alkoi toimia ja laihduin puolessa vuodessa 15 kiloa, mikä oli tavallaan kamala paikka. Sitten löysin Candida Forten ja maitohappobakteerit, ja niiden avulla pääsin kaikista oireista lopullisesti eroon.

– Kun aloitin sen käytön, huomasin eron entiseen hyvin nopeasti. Pystyin syömään vähän normaalimmin, kun minulla oli Candida tukenani. Tunnen nykyään jo elimistöni ja hiivatasapainoni niin hyvin, että osaan jo ensimmäisistä ennusmerkeistä päätellä, koska on taas kuurin aika.

”Haluan jakaa tietoa”

Kirsi-Maarian myönteiset kokemukset Candida Fortesta vaikuttivat osaltaan myös siihen, että hän ryhtyi luontaistuotekauppiaaksi. Ala kiinnostaa häntä yhä eikä ole ollenkaan poissuljettua, ettei hän aloittaisi joskus vielä uudestaan.

– Olen itse 16 vuoden ajan hoitanut itseäni ja lukenut kaikki mahdolliset lehtiartikkelit hiivasyndroomasta. Olen halunnut jakaa tietoa ja kertoa omista kokemuksistani aina kun joku on tullut valittamaan huonoa oloa tai vatsavaivojaan.

Moni on tullut jälkeenpäin kiittelemään, että Kirsi-Maaria on ohjannut heidät kohti terveempää elämää.

– Moni on saanut myös painonsa putoamaan vuosikausien laihdutusyritysten jälkeen Candida Forten ja siihen soveltuvan ruokavalion – eli hiilihydraattien vähentämisen – ansiosta. Paino on myös pysynyt eikä se ole enää ollut samanlaista jojottelua kuin aikaisemmin. Candida poistaa myös makean himon, jonka jälkeen on helppo syödä terveellisesti, sillä hiiva itsessään lisää sekä makean että alkoholin himoa.

Erotiikkaa elämään

Ihan himottomaksi Candida Forte ei kuitenkaan tee. Suorastaan päinvastoin.

– Se lisää seksuaalisia haluja! Yksi hiivasyndrooman oireista on nimittäin myös seksuaalinen haluttomuus. Olen sitä mieltä, että tätä valmistetta pitäisi olla jokaisen ihmisen lääkekaapissa, sillä kaikilla on jossakin elämänvaiheessa suolisto epätasapainossa.

Kirsi-Maaria sai runsaasti palautetta edellisestä Terveys-Hymyn jutusta. Hän sanoo sen auttaneen monia.

– Hiivaongelma kuitenkin kasvaa koko ajan ja tiedon määränkin pitäisi lisääntyä samassa suhteessa, mutta valitettavasti niin ei käy. Hiivasyndrooman yleistyminen johtuu länsimaalaistuneesta pullamössöruokavaliosta ja stressistä. Myös antibiootit aiheuttavat hiivan kasvua.

Kirsi-Maarialla ei ole sen kummempia niksejä uusille kokeilijoille.

– Alkuun kannattaa ottaa kuukauden ajan tupla-annos eli kaksi tablettia aamulla ja kaksi illalla. Sen jälkeen pudotetaan puoleen. Ihan ehdoton asia on myös ruokavaliomuutos.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 4-14

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: ruokavalio, hiivasyndrooma

Kommentit

Oma kommentti